ابراز نگرانی تندگویان از سرنوشتِ فرزندان حاصل از ازدواج سفید

ايلنا/ معاون ساماندهي امور جوانان با ابراز ابراز نگراني از سرنوشتِ فرزندان حاصل از ازدواج سفيد گفت: يکي از آسيبهايي که وجود دارد، سرنوشت فرزندان ناشي از اين نوع روابط است که ناخودآگاه هم ممکن است به وجود بيايد. اين کودکان چه سرنوشتي خواهند داشت؟ آنها بالاخره قرار است در آينده در مدرسه ثبتنام شوند و شناسنامه ميخواهند، در حالي که ثبت رسمي نشدهاند.
محمد مهدي تندگويان، معاون ساماندهي امور جوانان، در واکنش به قبحشکني رابطه با افراد متاهل در جامعه امروزي و علت اين نوع ارتباطات بيان کرد: اين موضوع به هر حال يک ناهنجاري فرهنگي بوده و حتما کار نادرست و اشتباهي است. اصل موضوع و آن چيزي که مورد نياز ما در کشور است، حضور مددکاران اجتماعي براي خانوادههاي ايراني است. بعد از کرونا چالشهاي رواني که براي مردم ايجاد شد، صد برابر بيشتر از آسيبهاي جسمي است. به تعبير ديگر اگر آمار فوتيهاي کرونا بيش از ۱۰۰ نفر در روز باشند، در مقابل ۱۰۰ برابر آن افرادي را داريم که دچار مشکلات روحي رواني شدهاند، در حالي که هيچ کسي هم براي اين موضوع فکري نميکند.
روشهاي درست تابآوري در روابط جنسي بايد به زوجين آموزش بدهد
وي افزود: متاسفانه تابآوري خانوادههاي ايراني به شدت کاهش پيدا کرده است، زيرا در کنار مشکلات اقتصادي، قرنطينه هم روي آنها تاثير گذاشته است، از اين رو مشاوره و مددکاري اجتماعي يا خانوادگي ميتواند به نوعي به اين مسئله کمک کند. بهتر است هر خانواده ايراني يک مشاور داشته باشد تا در زمان ناهنجاريها به آنها کمک کند. مشاور بايد از پيش اخلاق و رفتار همسران را پايش کند و روشهاي درست تابآوري در روابط جنسي و اخلاقي را به آنها آموزش بدهد. اگر اين اتفاق بيفتد، ۹۰ درصد مشکلات حل خواهد شد. معاون ساماندهي امور جوانان در پاسخ به اين سوال که به نظر شما چرا شخص متاهل به ارتباط با افراد ديگري جز همسر خود سوق پيدا ميکند؟ گفت: اين مشکل به دليل عدم توجه ما به موضوعات رواني و مهارتهاي زندگي است، زيرا مهارت کافي در زوجين وجود ندارد و زوجين پاسخگوي درخواستها و نيازهاي همديگر نيستند. البته که همه مشکلات مادي نيست و مسائل زوجين عمدتا روحي است. عدم توجه مناسب زوجين به خواستههاي يکديگر و عدم رفع نيازهاي معنوي، درگير نگاههاي سنتي و مردسالارانه بودن و ... روي برقراري اين نوع رابطهها تاثير خواهد گذاشت.
نقش خانوادهها در ارتباط جوانان با يکديگر بسيار کمرنگ شده است
تندگويان با اشاره به تاثير آموزش نوع روابط با جنس مخالف از دوران مدرسه بيان کرد: بايد در مدارس ما مهارتهاي زندگي آموزش داده ميشد که اين اتفاق نيفتاد و چون اين آموزشها داده نميشود جوانان بدون مهارت وارد يک زندگي ميشوند. اخيرا نقش خانوادهها در ارتباط جوانان با يکديگر بسيار کمرنگ شده است. در ايام قديم نقش خانوادهها خيلي پررنگتر و تاثيرگذارتر بود. اکنون عمده آشنايي جوانان توسط خودشان انجام ميشود. معاون ساماندهي امور جوانان گفت: خيلي از افرادي که به مراکز مشاوره ما مراجعه ميکنند، هنوز درباره رابطه، به خانواده خود چيزي نگفتهاند، اما باز هم از آنها استقبال ميکنيم و خوشحاليم که به يک امين مراجعه کردند. در عين حال بسياري از جوانان هم بدون اينکه با کسي يا جايي مشورت کنند، تصميمگيري ميکند. از آنجا که نقش خانوادهها کمرنگ شده، مهارتهاي زندگي وجود ندارد، عدم توانايي در برطرف کردن نيازهاي يکديگر مشاهده ميشود و مشاور هم در کنارشان نيست به همين خاطر يک چنين ناهنجاري ميان زوجين در کشور وجود ميآيد.
"تعهدناپذيري" و "عدم به اشتراک گذاشتن دارايي" علت ازدواج سفيد است نه مشکل مالي
تندگويان درباره آخرين آمار ازدواج سفيد در کشور گفت: علت ازدواج سفيد، مسائل فرهنگي و اخلاقي است. کسي که ازدواج سفيد ميکند، گرفتاري مالي ندارد يعني هر دو طرف صاحب درآمد هستند و ميگويند ما حاضر نيستيم درآمد ياد داراييهاي مان را به طور رسمي با کسي تقسيم کنيم و اين يک تغيير نگرش فرهنگي در کشور ماست. در ازدواج سفيد هر دو طرف معتقدند چه لزومي دارد ما روي کاغذ خودمان را واگذار يا متعهد به شخص ديگري کنيم و همين طوري در کنار هم زندگي خواهيم کرد. اين اتفاق يک آسيب بسيار جدي است؛ عدم تعهدپذيري، عدم به اشتراک گذاشتن، ترس از ثبت شدن در يک رويداد بلندمدت از عوامل ازدواج سفيد بوده که کاملا يک مسئله فرهنگي است. معاون ساماندهي امور جوانان تاکيد کرد: افرادي که ازدواج سفيد ميکنند بحث مالي و اقتصادي ندارند، زيرا آنها همه امکانات دارند و فقط حاضر نيستند متعهد شوند.
فرزندان حاصل از ازدواج سفيد چه سرنوشتي خواهند داشت؟
معاون ساماندهي امور جوانان با اين شرايط به حضور فرزندان ناشي از ازدواج سفيد گفت: يکي از آسيبهايي که وجود دارد، سرنوشت فرزندان ناشي از اين نوع روابط است که ناخودآگاه هم ممکن است به وجود بيايد. اين کودکان چه سرنوشتي خواهند داشت؟ اين کودکان بالاخره قرار است در آينده در مدرسه ثبتنام شوند و شناسنامه ميخواهند، در حالي که ثبت رسمي نشدهاند. در آينده اگر چنين مشکلي باشد با فاجعه مواجه ميشويم. به همين خاطر اگر جوانان به دفاتر مشاوره مراجعه کنند و همه تبعات رابطههاي ازدواج سفيد به آنها گفته شود، نسبت به آن چيزي که فکر ميکنند، درست انتخاب کردهاند، روشن خواهند شد. تندگويان با تاکيد بر اينکه بايد مشاوران در مناطق مختلف حضور پيدا کنند، گفت: اگر برخي از مناطق امکانات ندارد، بايد به آنجا مشاور اعزام ميکنيم. در نهايت، بايد همه دستگاهها کنار هم باشند و بحث مشاوره را توسعه دهند.
معاون ساماندهي امور جوانان درباره رابطههاي ساندويچي که اصطلاحا براي تعدد رابطههاي جنسي عنوان ميشود، گفت: اين واژهها را قبول ندارم، اما بالاخره اتفاقاتي در اجتماع رخ داده است و ما بايد فکري براي اين موضوع کنيم. يکي از توصيههايي که داريم اجباري شدن استفاده از مشاوره است. وي افزود: متاسفانه از آنجا که زيرساختهاي انجام مشاوره اکنون در سطح روستاها و همه شهرستانها وجود ندارند، نميتوان آن را اجباري کرد و همين خودش يک سد براي ازدواج خواهد شد. اگر بخواهيم اين ساختار را فراهم کنيم و هم مسکني براي زوجين در نظر گرفته شود، مطمئنم ۷۰ تا ۸۰ درصد بحثهايي که به آن آسيبهاي ازدواج سفيد گفته ميشود، کاهش پيدا خواهد کرد.
رسيدگي به امور جوانان به يک وزارتخانه نياز دارد
وي درباره اقداماتي که دولت آينده بايد براي بهبود اوضاع جوانان در دستور کار خود قرار دهد، گفت: در حوزه امور جوانان ما يک ايراد و ابهام اساسي رو به رو هستيم که از ابتداي دولت دوازدهم نيز مطرح بود، اين مشکل جايگاه فعلي معاونت جوانان است. در خواست ما تفکيک و تبديل اين سازمان به يک سازمان مستقل تحت عنوان معاونت جوانان رياست جمهوري بود يا حتي من فکر ميکنم حوزه جوانان براي تبديل شدن به يک وزارتخانه هم جاي کار دارد.
تندگويان بيان کرد: از نظر حجم کار، مطالبات و مشکلاتي که در اين حوزه داريم، جايگاه فعلي ما واقعا نميتواند پاسخگو باشد. البته درخواست دولت اين بود که اين اتفاق بيفتد اما مجلس نپذيرفت. اميدوارم اگر در دولت آينده شرايط فراهم شد به بحث جايگاه معاونت جوانان توجه شود. معاون ساماندهي امور جوانان تاکيد کرد: اگر موضوع جايگاه فعلي حل نشد، بايد يک تغيير نگرش اساسي در مورد وظايف و مقررات اين جايگاه به وجود بيايد. جايگاه فعلي يک نوع جايگاه سياستگذاري و نظارتي است و هيچ نوع خروجي اجرايي که مدنظر جوانان کشور باشد، ندارد مثل بحثهايي مثل اشتغال و مسکن که مرتبط با جوانان ميشود، اما خروجي عملياتي ندارد، زيرا نه اعتبارات معاونت در اختيار اين جايگاه است و نه از نظر اجرايي اختياراتي به اين جايگاه دادهاند. بنابراين مشخص است که خروجي آن چيزي نميشود که جوانان کشور از معاونت جوانان انتظار دارند. وي افزود: ۳۳ دستگاه عضو ستاد ساماندهي امور جوانان هستند. اين ۳۳ دستگاه هر کدام اعتبارات مستقلي ميگيرند ولي هيچ کدام از نظر اعتباري به معاونت جوانان پاسخگو نبوده و هر کدام در وزارتخانههاي ديگر مشغول هستند و اعتبارات جداگانهاي ميگيرند. ما نميتوانيم در فصل اعتبارات آنها ورود کنيم، يا اگر نظارت کنيم و گزارش عملکر آنها مناسب نباشد متاسفانه اختياري براي برخورد جهت جلوگيري از هدررفت منابع و اعتبارات نداريم. معاون ساماندهي امور جوانان بيان با اشاره به فعاليتهاي اين معاونت در بخش تشکلها و دفاتر مشاورهاي حوزه ازدواج گفت: اگرچه در اين سالها اقداماتي انجام شده ولي وقتي بحث اصلي ازدواج؛ اشتغال و مسکن است، عملا با اين همه کار فرهنگسازي و مشاورهاي که ما ميدهيم نميتوان آنچه که مورد نظر جوانان کشور است را محقق کرد، زيرا مشکل اساسي در جاي ديگر است و از اختيارات اين معاونت هم خارج است.
حجم مطالبات جوانان در حال انبوه شدن است
تندگويان گفت: ما همه مشکلات ساختاري و اجرايي را مطرح کرديم و حتي چشمانداز و پيشنهادات خودمان را در زمينه سياستگذاريها و نظام بهبود مديريت به سازمان اداري و استخدامي، شوراي عالي انقلاب فرهنگي و نهادهايي که بايد در تغييرات اين جايگاه تصميم بگيرند، ارائه کردهايم. وي با اشاره به احصا مشکلات جوانان بيان کرد: در حوزه جوانان ۳۰،۴۰ چالش مشخص داريم که همه اينها را احصا کرديم و به همه نهادها هم گفتهايم و تا وقتي به سمت برطرف کردن اين چالشها نرويم، حجم مطالبات جونا در حال انبوه شدن است.
"اشتغالِ ايمن" نياز و دغدغه جوانان است
معاون ساماندهي امور جوانان گفت: جوان خودش توليد ثروت ميکند و اگر اشتغال ايمني داشته باشد و بداند تا پايان عمر شغلي دارد که هيچ وقت با آن برخوردي نميشود، خودش ميتواند ثروت توليد کند. تندگويان ادامه داد: اگر ما بتوانيم مسکن را از يک کالاي سرمايهاي خارج کرده و براي آن يک قيمت واقعي در نظر بگيريم، بسياري از مشکلات جوانان حل خواهد شد. ما نبايد در حوزه مسکن طرحهاي خيالي مانند مسکن رايگان ارائه دهيم و فقط کافيست قيمت مسکن را واقعي کنيم و اگر جوان شغلي خوب داشته باشد خودش ميتواند مسکن را تامين کند. اينها موضوعات اصلي حوزه جوانان است که ما در اين سالها درگير آن بوديم اما متاسفانه جايگاه ما فقط سياستگذاري است.
تندگويان درباره همکاري اين معاونت با دولت بعدي خاطرنشان کرد: ما در اين سازمان يکسري کارها را انجام داديم اما ممکن است يک چرخش ايجاد شود و خيلي از اين کارها يا ناديده گرفته شده يا از صفر شروع شوند. ما آمادگي داريم تجربيان خود را با هر کسي که قرار است در دولت بعدي وزارت جوانان را به عهده بگيرد يا شخصي که قرار است در ساماندهي امور جوانان فعاليت کند، منتقل کنيم. وي در اين باره گفت: همچنين ميتوانيم يک سند مکتوب در اختيار آنها قرار بدهيم تا چالشها و راهحلها را بدانند. ما در اين زمينه هيچ کوتاهي نخواهيم کرد زيرا واقعا ميخواهيم کمک کنيم، هر دولتي که بيايد بالاخره دولت ماست و فرقي نميکند زيرا همه ما در يک کشور زندگي ميکنيم.
انتقال تجربه در ايران باب نيست
معاون ساماندهي امور جوانان با تاکيد بر ضرورت انتقال تجربيات به مسئولان دولت بعدي گفت: متاسفانه بحث انتقال تجربه در ايران باب نشده و فرهنگ آن جا نيفتاده است. اي کاش هر مسئولي به هر جايي که ميآيد، حداقل يک هفتهاي را با مديريت قبلي به صورت مشترک کار کند و مشکلات را کشف کند. سپس کسي که در آن حوزه چند سال کار کرده، راه حلهاي خود را به مسئول آينده ارائه بدهد و همين باعث ميشود مسئول آينده، حداقل يک سال جلو بيفتد. تندگويان در پايان بيان کرد: من در يک ماه گذشته از همه مجموعه و مديران کل خواستم چالشهاي خود را احصا کرده و راهکارهايش را هم اعلام کنند تا اگر کسي خواست در ساماندهي امور جوانان کار کند ما آن را به عنوان يک سند در اختيارش قرار بدهيم.