وي بيان کرد: ما امروز در جامعه، با نگرشها و تغييرات الگويي که برخاسته از مسائل فرهنگي است روبرو هستيم و آمارها هم اين موضوع را نشان مي دهند؛ به طوري که اخيرا، معاون ساماندهي امور جوانان گفت که بر اساس پايشها و بررسيهاي اخير، ۳۷ درصد جوانان حتي با رفع تمامي مشکلات اقتصادي تمايلي به ازدواج ندارند که اين آمار مهمي است.
اين استاد دانشگاه تصريح کرد: اگر نگاهي به آمار سال ۹۵ بيندازيم که وضعيت معيشتي جامعه ما بهبود داشت و تورم مثل امروز افسارگسيخته نبود. متوجه مي شويم که بر اساس آمار گرفته شده از سامانه ثبت احوال، در سال ۹۵، ۶۶۰هزار نفر ازدواج کرده اند و در سال ۹۸ که وضعيت اقتصادي مطلوب نبوده و تورم و تحريم وجود داشته است، ۵۳۰ هزار و ۲۲۵ نفر ازدواج کرده اند يعني آمار به صورت جدي تغيير نکرده است و قاعدتاً اگر موضوع معيشت بود، اين رقم شکل نمي گرفت.
فائضي گفت: با توجه به آمار مذکور، در سه ماهه سال ۹۹ هم ۱۲۷ هزار و ۳۱۸ نفر ازدواج کردند و در اين ميان بايد گفت که اگرچه معيشت گزاره مهمي براي ازدواج است و نميتوانيم آن را ناديده بگيريم، اما اين آمار و ارقام نشان ميدهند، آن چه که مهم است تغيير نگرشها و الگوهاست که متاسفانه از غرب گرفته شده است.
وي ادامه داد: گاهي ما بايد بر اساس آمار و ارقام شرايط را تحليل کنيم و بايد مصداق بياوريم و ما براي اين منظور هم مصداق مي آوريم. بنده در سال ۷۲ که دانشجو بودم مي خواستم ازدواج کنم و با توجه به مشکلات اقتصادي، حساب کردم که تا هفت سال آينده نمي توانم ازدواج کنم اما يک هفته بعد اين کار را انجام دادم، آن هم در زماني که ۱۰۰ هزار تومان پول زيادي بود، بنابراين معيشت براي ازدواج مهم است و اين موضوع را انکار نميکنيم اما عامل مهمي نيست، چرا که بحث فرهنگي عامل مهم است.
اين استاد دانشگاه افزود: امروز جوانان ما راحت طلب هستند و در حقيقت، راحت طلبي در ميان نسل جوان به وجود آمده است و اين نشان ميدهد که حتي اگر بخشي از موانع و مشکلات اقتصادي آنها براي ازدواج برطرف شود، اما باز هم برخي از جوانان انگيزه لازم براي ازدواج را ندارند.وي با اشاره به نقش مهم دولت ها تأکيد کرد: دولت ها براي تأمين امنيت و معاش به وجود مي آيند و وظيفه آن ها اين موارد مهم است و بنده مي گويم که ما در جامعه، مشکلات فرهنگي داريم يعني نسل امروز ما راحت طلب شده است و دنبال ازدواج سفيد مي رود و نمي توانيم منکر اين موارد شويم و سوال اين است که آيا همان ازدواج آسان که مقام معظم رهبري اشاره کرده اند را در زندگيهاي خود تحقق ميدهيم؟ چه دولت که بايد اين زمينه را فراهم کند و چه ما که بايد براي اين مهم گام برداريم. به طور مثال؛ اگر بنده بخواهم دخترم را شوهر بدهم انتظاراتي دارم که فرد حاضر به ازدواج نميشود و بايد بدانيم که موضوع معيشت هميشه بوده است و به همين دليل، ما بايد از لحاظ فرهنگي با اين مقوله روبرو شويم نه با مسئله اقتصادي چرا که مسئله غير قابل انکاري نيست.
وي اظهار کرد: اين يک واقعيت است که ۲۴ سالگي سن مطلوب براي ازدواج دخترها است اما اگر همين دختر به سن ۳۵ -۳۶ سالگي رسيد ميتواند با جوان ۲۴ ساله ازدواج کند؟ اين در حالي است که پسر ۳۵ ساله مي تواند با دختر ۲۴ ساله ازدواج کند.
فائضي بيان کرد: ما در جامعه با مشکلاتي روبرو هستيم که مسائل اقتصاد و معيشت در رده هاي بعدي قرار مي گيرند و اينکه ما بخواهيم براي ازدواج، تالارهاي آن چناني و... بگيريم ذيل مسائل فرهنگي هستند و در حقيقت، نميتوانيم از اين موارد چشم پوشي کنيم و فقط معيشت را مانع ازدواج جوانان بدانيم.
وي تصريح کرد: کميسيون اجتماعي، به منظور تسهيل ازدواج جوانان، وام ازدواج را افزايش داد، آيا با اين کار ازدواج هم افزايش پيدا کرد؟ چرا جوانان از اين وام براي زندگي کردن استفاده نکردند؟ افرادي که دنبال ازدواج سفيد مي روند و راحت طلب هستند و از غرب پيروي ميکنند اتفاقا با مشکلات عديده اي روبرو هستند و اين يک واقعيت است و اگر ما بتوانيم از شرايطي که هستيم راضي باشيم اين بزرگترين دستاورد ماست و در حقيقت، راه را گم کرده ايم و فکر ميکنيم با پول و منزل مي توانيم مشکلات را حل کنيم.
اين استاد دانشگاه گفت: با توجه به شرايط و موقعيت کشورمان و اينکه دولتمردان بايد بر اساس قانون اساسي، معيشت و شغل جوانان را تامين کنند، سازمان اداري ما بايد با آن رويکرد فعال شود و تلاش کند که مشکلات را از پيش پاي جوانان و مردم بردارد و لازمه اين کار هم وجود مديران شايسته سالار است، اين در حالي است که يکي از مشکلات جامعه ما، مديران ناکارآمد هستند و در اين ميان، فقط شعار و برنامه در جامعه ما خوب بوده است.
فائضي ادامه داد: مشکل ما سوء مديريتي است و به همين دليل، دولت بايد از مديران کارآمد و شايسته استفاده کند تا در راستاي برطرف کردن مشکلات فعاليت کنند و در خصوص مسائل فرهنگي هم نبايد کار ظاهري کنيم و واقعا به صورت عميق و کاربردي وارد اين مسئله شويم و مشکلات را برطرف کنيم.