۱۵ راهکار برای انتقاد از همسر بدون گیس کشی!

فردا/ در زندگي زناشويي هميشه حرف و حديثهايي پيش ميآيد اما اين که چطور انتقادهايي را که نسبت به رفتار همسرتان داريد، مطرح کنيد تا آتش بحث تيزتر نشود، اهميت دارد. اگر ميخواهيد براي هر انتقاد کوچکي منزلتان تبديل به صحنه جنگ جهاني سوم نشود، اين توصيهها را جدي بگيريد!
۱. با رويکرد مثبت با همسرتان برخورد کنيد
هدف اصلي اين است که شما و همسرتان بتوانيد مشکلاتي که با هم داريد را جوري حل کنيد که هر دو طرف احساس کنند مورد احترام و توجه قرار گرفته است. بنابراين اگر رويکردتان در هنگام انتقاد کردن مثبت باشد، همسرتان احساس نميکند که دوستش نداريد.
۲. براي هر انتقادي که از او مي کنيد، ۹ بار از همسرتان تعريف کنيد
همه ما وقتي احساس ميکنيم، مورد توجه و احترام و محبت هستيم، بهتر ميتوانيم انتقاداتي که از ما ميشود را تحمل کنيم. وقتي شما و همسرتان دائما با محبت و احترام با هم برخورد کنيد، ذخيره خوبي از احساسات مثبت ميسازيد که باعث ميشود فيدبکهاي انتقالي و جر و بحثهاي احتمالي راحتتر تحمل شود.
۳. قبل از هر انتقادي از خودتان بپرسيد که آيا گفتن اين حرف به رابطهتان کمک ميکند يا به آن آسيب ميزند
اگر شک داشتيد، اصلاً بحث را مطرح نکنيد يا راه محبت آميزي براي ابراز آن پيدا کنيد.
۴. تا آنجا که مي توانيد کمتر انتقاد کنيد
قبل از اينکه از همسرتان انتقاد کنيد، با خودتان فکر کنيد که آيا مطرح کردن اين موضوع ارزشش را دارد؟ در خيلي از موارد، پاسخ منفي است. پس بهتر است موضوع را فراموش کنيد. براي اينکه بدانيد کدام موضوعات در زندگي زناشوييتان ارزش مطرح کردن دارند و چه چيزهايي بايد ناديده گرفته شود، با هم قرار بگذاريد که براي يک هفته هيچ کس از ديگري انتقاد نکند. در عوض هر کدامتان به تنهايي موضوعاتي را که باعث ناراحتياش شده است، روي يک کاغذ يادداشت کند. آخر هفته جداگانه ليستتان را مرور کنيد و همه موضوعاتي را که حالا برايتان ساده به نظر ميرسد و ديگر ناراحتتان نميکند، از اين ليست حذف کنيد. مطمئن باشيد که در پايان تمرين خودتان از حجم انتقاداتي که ديگر ارزش طرح شدن ندارند، تعجب خواهيد کرد.
۵. وقتي عصباني هستيد انتقاد نکنيد
براي خودتان يک قانون کلي بگذاريد: وقتي عصباني هستيد از همسرتان انتقاد نکنيد، داد و فرياد راه نيندازيد، طعنه نزنيد، فحش ندهيد، توهين نکتيد و خشونت نشان ندهيد.
۶. سعي کنيد انتقادهايتان سازنده باشد نه مخرب
از انتقاد کردن براي رشد رابطهتان استفاده کنيد و هرگز سعي نکنيد که برنده باشيد يا به همسرتان آسيب بزنيد.
۷. براي انتقاد کردن اجازه بگيريد
به همسرتان اين انتخاب را بدهيد که انتقادهاي شما را در زمان ديگري بشنود. از همسرتان وقتي خسته يا عصباني است، انتقاد نکنيد.
۸. انتقاد خود را با مطرح کردن نکات مثبت همسرتان يا کاري که انجام داده و مورد تاييدتان بوده، شروع کنيد
همسرتان وقتي احساس ميکند مورد تاييد و تقدير قرار گرفته، راحتتر ميتواند انتقادهاي شما را بپذيرد.
۹. با حداقل کلمات ممکن منظورتان را بيان کنيد و موضوع را خيلي کش ندهيد
هر چه قدر که بيشتر و طولانيتر حرف بزنيد، همسرتان احساس سرخوردگي و سردرگمي بيشتري ميکند. انتقادتان را واضح و شفاف و خلاصه مطرح کنيد. اگر احساس کرديد که داريد نق ميزنيد يا حرف هاي قبلي را تکرار ميکنيد، صحبت را قطع کنيد.
۱۰. اگر موقع بحث کردن با هم خيلي دچار سوء تفاهم ميشويد، انتقادتان را روي کاغذ براي همسرتان بنويسيد
اين روش به خصوص براي زوجهايي جواب ميدهد که نميتوانند رو در رو با هم صحبت کنند و پاي تلفن يا از طريق ايميل راحتتر ميتوانند حرف بزنند.
۱۱. به شخصيت همسرتان توهين نکنيد، بلکه از کاري که کرده انتقاد کنيد
نگوييد «تو آدم بي ارزشي هستي» در عوض بگوييد ميدانم که در مورد خرج زندگي نگراني ولي وقتي فلان خرج ضروري را انجام ندادي، احساس خجالت کردم.
۱۲. مدام گذشته را پيش نکشيد
از جملاتي مثل «تو هرگز...» يا «تو هميشه...» استفاده نکنيد. در عوض به زمان حال بچسبيد و از پيش کشيدن موضوعات قديمي خودداري کنيد وگرنه هر دو نفرتان به شدت درگير جزييات ميشويد و هيچ مشکلي هم حل نمي شود.
۱۳. اگر همسرتان انتقاد شما را پذيرفت، مدام موضوع را به رخش نکشيد
وقتي احساس امنيت رواني ميکنيم، راحتتر ميتوانيم اشتباه يا خطاي خودمان را بپذيريم اما وقتي اشتباهي که کرديم به رخمان کشيده شود، احساس اطمينان و امنيت را از بين ميبريم.
۱۴. راه حلي را که باعث رضايت شما ميشود با همسرتان در ميان بگذاريد
دوست داريد چه تغييري در زندگي مشترکتان اتفاق بيفتد؟ از همسرتان هم بخواهيد که راه حلي را پيشنهاد بدهد و آماده شنيدن تغييراتي باشيد که همسرتان ميخواهد شما در زندگي مشترک ايجاد کنيد.
۱۵. به جاي «تو...» جملات را با «من...» شروع کنيد
گفتن جملاتي که با «تو...» شروع ميشود، باعث ميشود همسرتان احساس کند داريد او را سرزنش ميکنيد يا به او حمله کردهايد.