نماد آخرین خبر

خلاقیت در کاهش هزینه‌های خرید با مدیریت زنانه

منبع
بروزرسانی
خلاقیت در کاهش هزینه‌های خرید با مدیریت زنانه
دخت ايران/ براي خريد روزانه ليستي از مواد لازم داشته باشيم تا در فروشگاه‌ها با انبوه محصولات سر درگم نشويم، سعي کنيم بر اساس نياز و ليست‌مان خريد کنيم. از مواد تازه، مرغ و ماهي کشتار روز استفاده کنيم، حتما به برچسب تاريخ توليد کالاها دقت کنيم، ميوه‌هاي تازه، سبزيجات و لبنيات را در سبد روزانه‌مان جاي دهيم. از کنار سس‌ها، تنقلات شور و شيرين، غذاهاي نيمه‌آماده و سوسيس کالباس‌ها با سرعت بيشتري عبور کنيم، موادغذايي فاسدشدني را به مقدار کم تهيه کنيم، قهوه را به صورت دانه‌اي تهيه کنيم تا هر وقت مصرف کرديم، عطر تازگي‌اش ماندني باشد، مقدار چاي و ادويه‌هاي خريداري شده را کم کنيم، چرا که با گذر چند هفته عطر خود را از دست خواهند داد. سعي کنيم خودمان سبزي‌هاي مورد نيازمان را خشک کنيم. قبل از خريد کلي برنج مصرفي، مقدارکمي از آن را بپزيم، اگر از کيفيت آن مطمئن شديم، مي‌توانيم با خيال راحت برنج‌مان را تهيه کنيم. حبوبات دير خراب مي‌شوند، اما اگر مصرف کمي داريد، زياد تهيه نکنيد، چون آنها هم مثل هر ماده خوراکي ديگر امکان خراب شدن و کرم زدگي دارند. وقتي خسته از يک خريد به خانه برمي‌گرديم، به جاي خوردن يک ابميوه آماده با مواد نگهدارنده مي‌توانيم خودمان را به صرف يک آبميوه خانگي و لذت‌بخش دعوت کنيم. اما حالا زمان نگهداري از مواد خريداري شده است: ميوه‌ها را قبل از گذاشتن به يخچال بشوييم. ميوه‌هاي کمتر رسيده را در کف و رسيده‌ها را بالاتر بگذاريم تا زودتر مصرف شوند. کنسروها و قوطي‌هاي رب و شيشه‌هاي سس را بشويم و در جايي خشک و خنک نگه داريم، ادويه‌ها و سبزي‌هاي خشک‌مان را در ظروف شيشه‌اي دردار نگهداري کنيم تا عطر ماندگارتري داشته باشند. سبد سيب‌زميني و پيازمان را کنترل کنيم که مواد قديمي‌تر را بالا بگذاريم تا زودتر مصرف شوند، آنها را در جايي دور از رطوبت نگه‌داريم. حالا که کيسه‌هاي خريدمان را مرتب کرده‌ايم، وقت مصرف مواد غذايي است. هر خانم خانه‌داري بايد ميزان مصرف غذا و خوراک خانواده‌اش را براي هر وعده بداند، هميشه سعي کنيم به ميزان درست از مواد استفاده کنيم که غذايي هدر نرود، مي‌توانيم با تکه‌هاي کوچک و استخوان‌ها، آب مرغ و گوشت تهيه کنيم. براي سرخ‌کردني‌ها حتماً از روغن سرخ کردني استفاده کنيم، براي کاهش مصرف روغن از ماهيتابه‌هاي بدون روغن کمک بگيريم. براي سالادهاي‌مان مي‌توانيم با کمک کمي ماست و آب‌ليمو و روغن زيتون، سس تهيه کنيم. مي‌توانيم در يک عصر تابستاني به کمک بچه‌ها کيک و شيريني درست کنيم. اگر بچه‌ها پيتزا مي‌خواهند يا خودمان هوس لازانيا کرده‌ايم به جاي شال و کلاه کردن و رفتن به فست فودها مي‌شود به راحتي در خانه آنها را تهيه کرد و حتي با خلاقيت‌ در آشپزي و استفاده از مواد غذايي باب طبع خانواده‌تان آن را لذيذتر هم کرد. تهيه کباب‌ها کار سختي نيست، کافيست يک روز تعطيل به دل طبيعت برويم و لذت طبخ يک کباب لذيذ را تجربه کنيم. آشپزي در خانه دو مزيت بزرگ دارد، اول اينکه مي‌دانيم از چه موادي استفاده مي‌کنيم و به سلامت خانواده کمک کرده‌ايم؛ ديگر آنکه هزينه‌هاي کم‌تري به اقتصاد خانواده وارد مي‌شود. براي ميان وعده‌ها سعي کنيم از مغزها به جاي تنقلات شور و شيرين استفاده کنيم. ميوه‌هاي تازه و شير انتخاب‌هاي خوبي هستند. اما هر چه به آخر هفته نزديک مي‌شويم دو اتفاق در آشپزخانه ما در حال رخ دادن است. اول اينکه بعضي مواد مثل ميوه‌ها رو به پلاسيدگي است و دوم غذاهايي که به هر دليل اضافه مانده و در يخچال داريم و بايد براي اين‌ها فکري کرد که بهترين استفاده را از آنها ببريم. راه هاي جلوگيري از فاسد شدن ميوه ها همان‌طور که گفتيم بهترين راه براي جلوگيري از خراب و فاسدشدن ميوه‌ها آن است که به اندازه مورد نياز ميوه بخريم اما درصورتي که باز هم ميوه‌ها اضافه آمده و تازگي خود را از دست داده‌اند قبل از اينکه پوسيده و خراب شوند مي‌توانيم با پختن يا خشک کردن آنها هم تنوعي در تغذيه ايجاد کنيم و هم از اسراف جلوگيري کنيم؛ مثلا مي‌توانيم سيب را بعد از پوست کردن بپزيم و پوره درست کنيم. از پوست برخي ميوه‌ها نظير پرتقال و ليمو هم مي‌توانيم براي معطر کردن مرباها يا حتي برخي از غذاها استفاده کنيم و موزهاي له شده را براي درست کردن پوره و شيرموز نگه‌داريم. اگر انگور را درون کيسه نايلوني در جاي خنک قرار دهيم تا چند روز تازه و خوب مي‌ماند، از اضافه انگور مي‌توانيم براي درست کردن سرکه استفاده کنيم. براي نگهداري خيار نيز مي‌توان آن را با آب و نمک شست و بعد از خشک کردن درون ظرف فلزي قرار داد و در يخچال گذاشت تا ماندگاري خيار بيشتر شود و يا اينکه آن را بشوييم و بعد از خشک کردن با اضافه کردن مقداري آب نمک و کمي سرکه خيار شور درست کنيم. بسياري از ميوه‌هاي ترش را مي‌توان به راحتي تبديل به لواشک‌هاي خوشمزه کرد، ميوه‌هايي شبيه آلبالو، آلو، انار. حتي مي‌توانيد به اين مواد زردآلو، سيب (مخصوصا سيب سبز) و گلابي را نيز اضافه کنيد. اگر هر کدام از اين ميوه‌ها را در يخچال داريد و نمي‌دانيد با آن‌ها چه کاري انجام دهيد، کافي است اين ميوه‌ها را شسته، اگر لکه خراب دارد آن را گرفته و در يک قابلمه با مقدار کمي آب کاملا بپزيد، استفاده از مقداري بسيار کمي نمک هم در اين ترکيبات لازم است. سپس ميوه پخته شده را از سبد عبور داده تا پوست و هسته آن باقي بماند. پوره به دست آمده را در سيني يا روي سفره بزرگ و با قطر پنج تا ده سانت پهن کرده و در معرض آفتاب قرار دهيد تا خشک شود، وقتي روي لواشک شما خشک شد از سيني درآورده و روي يک بند که با نخ تميز به دو سمت ديوار بسته‌ايم پهن مي‌کنيم درست مانند زماني که شما لباس‌هاي شسته شده را روي بند رخت آويزان مي‌کنيد. مراقب باشيد که قسمت خشک شده لواشک زير و قسمت مرطوب آن روي بند باشد تا در اثر نور آفتاب اين بخش از لواشک نيز خشک شود. يادتان باشد خلاقيت در استفاده از موادي که در منزل هست و استفاده نمي‌شود بسيار مي‌تواند زياد باشد به طور مثال درهمين لواشک، مي‌توانيد از زرشکي که در يخچال داريد و يا شايد برايتان مورد استفاده زيادي ندارد هم استفاده کنيد. لواشک زرشک جداي طعم عالي از خواص بسيار زيادي هم بهرمند است. روش ديگر جهت استفاده مجدد از ميوه‌ها تهيه ميوه خشک مي‌باشد، ميوه‌هاي خشک يکي از ميان وعده‌هاي خوشمزه و نسبتا گران در فروشگاه‌هاي غذايي است. ما هم مي‌توانيم با اندکي زمان ميوه‌هاي در حال پلاسيده شدن را از خرابي نجات داده و براي خودمان ميوه خشک درست کنيم. براي اين کار هم مي‌شود از آفتاب مدد جست، و هم از ميوه خشک کن و حتي مايکروفر! اما راه ديگري هم براي استفاده مجدد از ميوه‌ها وجود دارد و آن هم درست کردن دسرها و تارت‌هاي ميوه‌اي است. کافيست کمي شم شيريني‌پزي داشته باشيد، ديگر هيچ ميوه‌اي در آشپزخانه‌ي شما خراب نخواهد شد. اگر به کمپوت علاقه داريد، مي‌توانيد در خانه کمپوت ميوه درست کنيد. به دو طريق مي‌توان کمپوت تهيه کرد: ۱- ميوه مورد نظر و آب و کمي شکر را در قابلمه ريخته مستقيماً روي حرارت مي‌گذاريم تا يکي دو جوش بزند و بعد از روي حرارت بر مي‌داريم؛ اين نوع کمپوت ماندگاري چنداني ندارد و نهايتاً چند روز بيشتر در يخچال نمي‌ماند. ۲- روش دوم کمپوت‌هايي که درست مي‌کنيم اگر کاملاً شرايط درست کردن کمپوت را رعايت کنيم، ماندگاري بالايي دارد حتي شايد بتوان چندسالي آنها را نگه داشت. براي اينکه کمپوت خوبي درست کنيم، ميوه‌هايي که انتخاب مي‌کنيم، نبايد له باشد، زدگي نداشته باشد و کاملاً سالم و مرغوب باشد. ميوه‌ها را خوب شسته و خشک مي‌کنيم و داخل شيشه‌هاي در فلزي استريل شده مي‌ريزيم تا بالاي شيشه پر شود و در يک قابلمه آب مي‌ريزيم و مي گذاريم روي حرارت تا بجوش آيد و از روي حرارت برداشته و شکر کم‌کم به آن اضافه مي‌کنيم تا به مرحله اشباع برسد يعني شکر ديگر در آب حل نشود. وقتي که کاملاً سرد شد روي ميوه‌هاي داخل شيشه مي‌ريزيم تا لب به لب شود و در شيشه را مي‌گذاريم و شيشه‌ها را داخل يک قابلمه مي‌چينيم و آب سرد مي‌ريزيم تا ۲ سانت به در آن مانده و روي حرارت مي گذرايم و زماني که آب درون قابلمه به نقطه جوش برسد براي آن وقت مي‌گيريم و بعد از گذشت زمان لازم از روي حرارت برداشته و يکي‌يکي در شيشه‌ها را مجدداً سفت کرده سرد که شد در کمد يا کابينت گذاشته و هر وقت که نياز بود استفاده مي‌کنيم. اگر تمام نکات رعايت شود و در شيشه هوا نکشد با اين روش بهترين کمپوت را درست مي‌کنيم و اين عمل هم به اقتصاد خانواده کمک مي‌کند و هم به سلامتي افراد خانواده چون مواد شيميايي و ضد کپک و غيره در آن بکار نمي‌رود. **توت‌فرنگي: ميوه‌هايي مثل توت‌فرنگي زمان پخت آن از زمان جوش آمدن آب ۵ دقيقه کافي است و لازم است دم آن را بگيريم. **گيلاس: ميوه‌هايي مثل گيلاس و آلبالو هسته آن را در نمي‌آوريم و زمان آماده سازي آن از زمان جوش آمدن آب ۱۰ دقيقه کافي است. **زردآلو: هسته ميوه‌هايي مثل زردآلو، هلو، شليل را در مي‌آوريم و پوست هلو را هم مي‌گيريم، زمان پخت آن از زمان جوش آمدن آب ۱۵ دقيقه کافي است. **هويج‌ها را مي‌توان ريز کرد و در فريزر نگهداري کرد يا يک آب هويج مقوي درست کرد يا از آنها پوره درست کنيم و کنار غذاهايمان استفاده نماييم. **پيازها را مي‌شود سرخ کرد، بعد از سرخ شدن داخل سبد فلزي ريخت تا روغن اضافه آن کشيده شود و آن را براي مدت طولاني‌تري استفاده کرد. اما مرغ و گوشت پخته را چه کار کنيم؟ مي‌توان مرغ را ريش‌ريش کرد و با زرشک يک زرشک‌پلوي دوست‌داشتني پخت، يا گوشت را تفت داد و با کمي سبزيجات يک وعده خوب ساخت، مي‌توان ساندويچ مرغ درست کرد با کمي سبزيجات تازه، اگر هم سبزيجات بخارپزي داريم کافيست آنها را در مخلوط کن بريزيم و پس از گرم کردن يک سس موقوي و خوشمزه براي مرغ مان داشته باشيم. با برنج مانده مي‌توان دلمه درست کرد، همچنين خورشت‌ها و مرغ‌هاي سرخ شده را مي‌شود فريز کرد و در هفته بعد مجددا مصرف نمود. نکته مهم اينکه غذا نبايد چندين بار گرم شود و غذاي فريز شده را قبل از دو هفته بايد مصرف نمود. تنها کافيست کمي به فکر اقتصاد خانواده باشيم آنگاه با کمي خلاقيت مي‌شود در همين آشپزخانه کوچک مان شيک‌ترين و خوشمزه‌ترين غذاها را پخت. در نهايت نکته ديگر اينکه ميزان خريد اضافي براي يک خانواده نامناسب است. تمام شدن مواد غذايي هم مي‌تواند مشکل‌ساز باشد. پس با داشتن ليستي از مواد رو به اتمام در خانه مي‌توانيم هميشه آشپزخانه‌اي مرتب و کامل داشته باشيم.