آیا سحر و بستن بخت اثر دارد؟

تبيان/ سحر و جادو و طلسم و بستن بخت از اموري است که واقعيت دارد البته انجام دادن آن حرام است. وجود چنين نيروها به مقتضاي نظام دنيا ميباشد که تزاحم ميان زشتيها و پليديها وجود دارد و همچنان که انسانهاي شيطان صفت و زشت کار وجود دارد جنهاي پليد و آزاردهنده نيز وجود دارد. آنچه که از آيات قرآن بر ميآيد اين است که سحر در شهرهاي کهن همانند کلدان و مصر در زمان حضرت موسي و فرعون و پيش از آن در زمان حضرت نوح (ذاريات، 52) رواج داشته است.(تفسير تسنيم، آيت الله جوادي آملي، ج 5، ص 688) سحر و جادو و طلسم از نظر قرآن کريم و احاديث واقعيت دارد. به اين امر در آيه 102 سوره بقره و 4 سوره فلق اشاره شده است. از اين آيات و برخي روايات استفاده ميشود که برخي از سحرها واقعا اثر گذارند. همچنان که آيه 102 سوره بقره ميفرمايد: مردم سحرهايي را فرا ميگرفتند که ميان مرد و همسرش جدايي ميافکند. علامه طباطبايي در وجود داشتن چنين اموري ميفرمايند: «... در اين ميان افعال خارق العاده ديگري است که مستند به هيچ کدام از سبب از اسباب طبيعي و عادي نيست، مانند خبر دادن از پنهانيها و مانند ايجاد محبت يا دشمني و گشودن گرهها و گره زدنها و خواب کردن و احضار و حرکت دادن اشياء با اراده و از اين قبيل کارهايي که مرتاضها انجام ميدهند که به هيچ وجه قابل انکار نيست، يا خودمان بعضي از آنها را ديدهايم و يا برايمان آن قدر نقل کردهاند که ديگر قابل انکار نيست». تأثير تکويني سحر به اذن خداوند يکي از اصول اساسي توحيد، اين است که همه قدرتها در اين جهان از قدرت پروردگار سرچشمه ميگيرد، حتي سوزندگي آتش و برندگي شمشير بي اذن فرمان او نميباشد. منتها مفهوم اين بيان مجبور بودن افراد در کار خود نيست.
توضيح اين که: جهان آفرينش، جهان اسباب و مسببات است. البته برخي سببها مادي است و برخي غير مادي است. اراده حکيمانه خداوند بر اين تعلق گرفته است که هر پديده و حادثه اي از علت ويژه خود صادر گردد و در عين حال، نظام علت و معلولها همگي به خدا منتهي شده و از او قدرت و نيرو ميگيرند. او است که سبب را ميآفريند و به آن قدرت و نيرو ميبخشد و آن را براي ايجاد معلول ويژه خود آماده ميسازد.
راههايي براي بطلان آن وجود دارد:
1- استعاذه به خداوند و خواندن سورههاي فلق و ناس.
2- خواندن و نوشتن آيات 75 تا 82 سوره يونس.
3- دعا وتضرع به درگاه خداوند.
4- درخواست دعا از اولياي واقعي خداوند.
5- صدقه دادن در حقيقت مؤثر واقعي،
در تمام نظام جهان يکي است و نظام جهان که به صورت اسباب و مسببات جلوه گري دارند، همگي از او استمداد گرفته و به او منتهي ميشوند (اصالت روح، آيت الله سبحاني، ص 241، مؤسسه امام صادق). در تأثير سحر و جادو نيز وضع چنين است. خداوند متعال با قدرت خويش، چنين اراده و نيرويي را در افراد به وديعت نهاده است. انسانها با بهره گيري از اين اراده و تقويت آن ميتوانند به کارهاي شگفت انگيزي دست زنند. برخي مانند اولياي خداوند از آن نيرو و در مسير مناسب، استفاده ميکنند و عده اي ديگر، با سوء استفاده از آن به کارهاي ناشايست اقدام ميکنند؛ پس، در واقع اصل وجود اين نيرو در نهاد آدمي از آن خداوند و به فرمان او است، منتها چگونگي بهره گيري از آن به عهده خود انسان نهاده شده است و او در چگونگي بهره گيري از آن مسؤول است. شايان ذکر است: گرچه سحر و جادو واقعيت دارد ولي غالب آنچه امروزه در ميان مردم در اين باره شايع است بياساس ميباشد و اکثر کساني که به اين امور ميپردازند کلاه برداراني هستند که از اين طريق قصد اخاذي و پر کردن جيب خود را دارند.
ولي اگر بر فرض موردي پيدا شد که سحري در کار بود راههايي براي بطلان آن وجود دارد:
1- استعاذه به خداوند و خواندن سورههاي فلق و ناس.
2- خواندن و نوشتن آيات 75 تا 82 سوره يونس.
3- دعا و تضرع به درگاه خداوند.
4- درخواست دعا از اولياي واقعي خداوند.