مادری که از صبح تا شب پای تلویزیون است

خراسان/ مردی 29 ساله ام که 5 سال است ازدواج کرده ام. همسرم با هیچ فردی نمی تواند رابطه برقرار کند نه با خانواده خودش، نه با من و نه با خانواده من. فقط دوست دارد در خانه بماند و فیلم نگاه کند. از زندگی خسته شدم. حتی حوصله بچه خودمان را هم ندارد.
پاسخ مشاور
برادر عزیزم، اختلاف سطح در نوع و اندازه روابط اجتماعی بین زوجین تا حدودی طبیعی است و مهم نحوه مدیریت و به تفاهم رسیدن، درباره آن است. آنچه وظیفه شماست، ایجاد انگیزه در همسرتان برای برقرار کردن ارتباط موثرتر او با دیگران است.
شناسایی عوامل علاقه به خانه نشینی همسرتان
به دنبال این باشید که پی ببرید چرا همسرتان به انزوا مبتلاست و علاقه شدیدی به خانه نشینی و تماشای فیلم و تلویزیون دارد. شاید او در گذشته با دوستی ارتباط داشته که این چنین تاثیری بر او گذاشته یا به خاطر یک شکست یا سرزنش در ارتباطاتش با دیگران، ترجیح داده است که دیگر ارتباطی نداشته باشد. اگر بتوانید این عوامل را شناسایی کنید در انگیزه دهی به همسرتان برای ارتقای روابط اجتماعی اش می تواند، بسیار موثر باشد اما این که چگونه به او انگیزه بدهید و او را متحول کنید، به مشاوره و تحقیق جدی نیاز دارد. با این حال، چند راهکار در این زمینه مطرح خواهد شد.
افزایش تعامل های آموزشی همسرتان با دیگران
به نقاط ضعف و قوت همسرتان پی ببرید و از نقاط قوت او استفاده کنید. برای رفع نقاط ضعف همسرتان با یادآوری نقاط مثبت او، اگر او مبتلا به خودکم بینی شده و این امر، یکی از موانع ارتباط مناسب او با دیگران باشد، متحول می شود و ارتباط های مناسبی با دیگران برقرار خواهد کرد؛ به طور مثال، اگر او شوخ طبع یا مهربان است به او بگویید: «تو آدم مهربان و دوست داشتنی هستی» و به او پیشنهاد دهید تا برای کودکان اقوام و دوستان برنامه ای آموزشی در طول هفته تدارک ببینید و به آن ها بعضی از مسائل ضروری تربیتی را آموزش دهد. از این راه هم می توانید برای تربیت بهتر فرزندتان از او کمک بخواهید و هم در تعامل با مادران دیگر فرزندان، روابط اجتماعی او تقویت می شود.
این پیشنهاد تنها یک مثال و ذکر نمونه بود و البته توصیه و پیشنهاد عمومی نیست. اگر همسرتان تحصیلات یا مهارت های خاصی از قبیل کار با رایانه و آشپزی و ... دارد به او پیشنهاد دهید که به دیگران نیز آموزش دهد. البته این راهکارها با توجه به تشخیص شخص شما درباره همسرتان قابل رد یا تغییر است. خرید کتاب های برقراری ارتباط موثر از دیگران کمک بخواهید تا از او تقاضا کنند تا با آن ها تعامل داشته باشد.
توجه داشته باشید که این تعاملات، او را به ارتباط گیری و تحصیل مهارت های برقراری ارتباط موفق تشویق می کند. کتاب هایی که در این زمینه نوشته شده است، برای او فراهم کنید و زمینه شرکت و حضور در کلاس های مرتبط با این موضوع را که باید معتبر و قانونی و مورد تایید شرع مقدس و عقل باشد برای او فراهم کنید. با این حال، اگر راهکارهای گفته شده جواب نداد ممکن است همسر شما به اختلالات روانی یا رفتاری یا شخصیتی مبتلا شده باشد که نیاز به درمان و مشاوره تخصصی دارد.
مشاوره: حجت الاسلام علی فروتن، کارشناس ارشد مشاوره خانواده