ترفندهای حفاظت در برابر سگ هار
فارس/ این روزها سگ های ولگرد و وحشی در محل های سکونت و اماکن تفریحی مردم مثل پارک ها در شهرهای مختلف زیاد شده اند، اینکه بدانیم در برابر حمله یک سگ چطور نترسیم و از خود دفاع کنیم، ترفند هوشمندانه ای است. این گزارش را بخوانید.
«خوب به خاطر دارم دوازده سال پیش درست در گرمای شهر تهران دخترم را برای گردش به پارک برده بودم. روی صندلی نشستم و او هم در حال دویدن و بازی کردن با بچه های دیگر بود. یک مرتبه راهش را کج کرد و سمت زمین خاکی که فاصله کمی از زمین بازی داشت حرکت کرد. دل شوره گرفتم، همیشه به او میگفتم که به آن محدوده نرود چون سگ های ولگرد آنجا هستند.
روی تپه خاکی درست پشت سر من ایستاده بود، با صدای بلند گفتم:« از آنجا فاصله بگیر بیا توی زمین بازی». انگار حرفم را نشنید یا خودش را به نشنیدن زده باشد. هر چند همیشه کنجکاو بود که آن زمین خاکی را ببیند ، سوال میکرد مامان آن جا چند تا سگ دارد؟ سگ ها چه کار میکنند؟ برایش توضیح میدادم و انتهایش هم میگفتم که آنها خطرناک هستند و به آن ها نزدیک نشو.
چندین بار با شهرداری تماس گرفته بودم که این سگ ها را از محل بازی بچه ها دور کنند. یک وقت هایی سگ های ولگرد کم میشدند و دو مرتبه در فصل های دیگر سال تعدادشان زیاد میشد. در همین فکرها بودم که دخترم از جلوی چشمم ناپدید شد. صدایش کردم جوابی نداد. به یکباره جیغش را شنیدم. خودم را به سرعت پشت تپه رساندم، در حالیکه یکی از همین سگ ها به دخترم حمله کرده بود و دخترم فرار میکرد و همان موقع که من رسیدم سگ پهلوی دخترم را به دندان گرفت.
چشمم تار میدید، فقط فریاد میزدم و میدویدم به سمت دخترم که در دهان سگ گرفتار شده بود . فریاد من باعث شد سگ دخترم را رها کند و پابه فرار بگذارد. پهلویش را گاز گرفته بود، باورم نمی شد باید چه کار میکردم؟ دوستانمان دورمان را گرفته بودند، هر کسی یک چیزی میگفت. یکی زنگ زد اورژانس، نمیدانم بعد از چند دقیقه رسیدند. دخترم را بردند و بعد هم دیگر دکتر و دارو و بخیه و عمل و گریه های دختر من و ترسش از حیوانات که همیشه ادامه دار شد.»
این صحبتها را یک خانم درد کشیده از حمله سگ به دخترش تعریف میکند، هنوز هم بعد از سال ها وقتی حرف میزند، بدنش می لرزد و گریه میکند. او در پایان حرف هایش ادامه میدهد که هنوز هم که دختر هجده ـنوزده ساله ام بزرگ شده و دانشگاه میرود، به پارک نمیآید. اگر هم بیاید باید همه جا را چککرده باشیم که سگ و گربهای در کار نیست چون اگر ببیند ، فرار میکند و مدتها دوباره داستان داریم.
خیلیها میگویند که سگ ها حیوانات وفاداری هستند، برای دفاع از سگ ها گارد میگیرند و میگویند پس خارجیها چطور با این سگ ها زندگی میکنند؟ چطور آنها را گاز نمیگیرند؟ به هرحال سگ با سگ فرق دارد، یک سگ اهلی و خانگی و سگ دیگر ولگرد و وحشی است یا حتی خیلی سگ ها تربیت می شوند که وحشی باشند با اینکه خانگی زندگی میکنند و در خیابان هم زیاد می بینیمشان یک قلاده به گردنشان است و صاحبشان آنها را اینسو و آنسو می برد، به هرحال این سگ اگر وحشی نباشد که قلاده گردنش نمی اندازند. طبق گزارشات به عمل آمده از هفتاد و هفت درصد موارد حمله سگ به انسان ها، این سگ ها آشنا هستند مثلا سگ دوستان یا آشنایان به فرد دیگری حمله کرده است .
همین چند وقت اخیر در شهر قم سگ های وللگرد باعث مرگ دو کودک شدند. حال از اینکه باید با این سگ های ولگرد شهرداری چه کند تا کم شوند و مزاحم زندگی مردم در شهر و هر مکان دیگر تفریحی و محل سکونت مردم نباشند، بگذریم اما ترفندها و نکته هایی وجود دارد که به ما کمک میکند، بتوانیم در شرایطی که یک سگ به ما یا یکی از عزیزانمان حمله کرده، جان خود و آنها را نجات دهیم.
«لیلا محمدی»، مادر سی و دو ساله که هر روز فرزندش را به پارک محلشان می برد، درباره سگها میگوید: «به نظر من هر سگی ممکن است گاز بگیرد، حتی به مظلوم ترینشان نمیتوان اعتماد کرد و بچه ها را کنارشان رها کرد ، درست است که در جایی می توانند دوست انسانها باشند و ارتباط خوبی بگیرند اما نباید بدون احتیاط با آنها رفتار کرد چرا که گاهی اوقات خشن و غیرقابل کنترل میشوند.»
او می گوید:« هر روز فرزندش را به پارک می آورد که سگ ها هم آن اطراف پرسه می زنند اما هرگز پسرش را تنها نمیگذارد یا اجازه نمیدهد که به سگ ها نزدیک شوند چرا که این سگ ها ممکن است هر لحظه شان با لحظه دیگرشان فرق داشته باشد مثلا یک روز عصبانی باشند یا گرسنه باشند و رفتار متفاوتی نشان دهند».
*سگ ها ترس را بو می کشند
«قاسم قربانی»، دامپزشک به فارس می گوید: «شاید از خیلی ها شنیده باشید که سگها نسبت به موجودات متحرک که اتفاقا از آنها هم ترسیده اند، واکنش منفی نشان میدهند. مثلا اگر در برابر یک سگ بدوید و یا اینکه بترسید، آن حیوان حس میکند و به سمت شما میآید اما اگر ساکن بایستید یا اینکه ترس خود را مخفی کنید، نسبت به شما موضعی برای حمله نشان نمیدهد.»
بنابراین گام نخست این است که آرامش خود را در برابر سگ ها حفظ کنید، یعنی نترسید، حالت فرار نگیرید یا جیغ و داد نکنید. بلکه کاملا با آرامش رفتار کنید هر چند که کار دشواری باشد می توانید آن را تمرین کنید. بدون تردید این آرامش راحتتر از درگیر شدن با سگ ها است.
*به سگ بی توجهی کنید
نکته دیگر این است که گاه پیش می آید در محل بازی بچه ها یا اطراف محل سکونت که شما در حال پیاده رووی هستید، سگ یا سگ هایی هم در حال پرسه زدن هستند که البته با شما هم کاری ندارند. قربانی می گوید: « اگر در این شرایط به آنها بی توجه باشید احتمالا 99 درصد آنها هم از کنار شما رد می شوند مگر اینکه وحشی باشند. بنابراین در اکثر اوقات سگ های ولگرد با آدم ها کار ندارند مگر اینکه شما چیزی طرفشان پرتاب کنید، آنها عصبانی شوند یا اینکه بیخود و بی جهت دست به فرار یا فریاد بزنید و توجه آنها را به سمت خود جلب کنید.»
*سعی کنید ایستاده باشید
زمانی که سگی وحشی به سمت شما حمله کرد، بهترین حالت این است که به دلیل ترس در جایی ننشینید یا پناه نگیرید که او هم به شما حمله کند، بهتر است در حالت ایستاده باشید و دست هایتان را بیخود و بیجهت تکان ندهید که توجهش را جلب کند. اما اگر در هر حال سگ وحشی به شما نزدیک شد سعی کنید با دستانتان از صورت، گردن و قفسه سینه تان که احتمال گاز گرفتن بیشتر دارد، مراقبت و آنها را بپوشانید حتی میتوانید به حالت دایره وار یعنی جمع کردن دست و پا در شکم استفاده کنید نه اینکه مدام دست و پا بزنید و روی زمین غلت بخورید.
*حواس سگ را پرت کنید
اگر هنوز سگ وحشی از شما فاصله دارد، می توانید با یک ترفند هوشمندانه فاصله او را از خودتان حفظ کنید مثلا اگر خوراکی ، چیزی در دست دارید آن را با فاصله پرتاب کنید تا به سمت آن جلب شود و بتوانید از مهلکه جان بدر ببرید. یا مثلا اگر کیف یا وسیله دیگری دارید آن را به سمت دیگری پرتاب کنید.
*با سگ برخورد محکم کنید
همانطور که گفته شد بهتر است از ترسیدن جلوی سگ بپرهیزید ، دستور محکم با صدای قاطع یا حتی پارس کردن با صدای خود سگ می تواند او را از شما بترساند و فراری اش دهد. قاسم قربانی در این باره می گوید: «هر چند که شما در باطن ترسیده باشید اما در ظاهر میتوانید یک فرار رو به جلو کرده و او را از خود بترسانید تا فرار کند و برود یا مثلا به او دستور بدهید که مثلا بشین یا برو با صدای بلند که او قاطعیت شما را حس کند. اگر کت یا لباس رویی دارید می توانید روی صورتش بیاندازید تا گیج شود و بتوانید از مهلکه جان به در ببرید اما هیچ وقت در چشم و صورتش نگاه نکنید یا به او لبخند نزنید چرا که با دیدن دندان های شما امکان دارد که حالت حمله به او دست بدهد.»
*زبان بدن سگ ها را بشناسید
قاسم قربانی تأکید می کند: «طبق تحقیقات به عمل آمده شناخت زبان بدن سگ ها می تواند به ما کمک کند تا در برابر آنها از خود محافظت کنیم. حال شاید عده ای الان بگویند که این همه مشغله زندگی دیگر زبان بدن سگ ها به چه کارمان می آید؟ اما واقعا در یک جایی ممکن است جان خود و اطرافیانمان را در برابر سگ های وحشی نجات دهیم مثلا وقتی در جاده ای هستیم که سگ به ما حمله کرده یا در محل سکونتمان یا پارک و موارد دیگر به کارمان بیاید.»
به طور کلی مطرح شده است که اگر گوش های سگ به عقب کشیده باشد و سرش در یک امتداد با بدنش باشد یا اینکه از دهانش صدای خرناس در بیاید و به سمت شما بیاید،احتمال گاز گرفتن و حمله در اووجود دارد اما اگر سگ به آرامی سمتتان بیاید و سرش بالاتر از بدنش باشد، احتمالا برای بازی یا خوراکی گرفتن از شما به سمتتان می آید. به طور کلی زمانی که سگ ولگرد یا با قلاده در خیابان یا هر جای دیگر می بینید بهتر است از کودکان و خودتان حالت دفاعی و آماده باش داشته باشید اما در عین حال آرامش خود را نیز حفظ کنید.
در نهایت اینکه در زمینه سگ های ولگرد خیابانی یا سگ گردانی در پارک ها و اماکن عمومی نیاز به یک برنامه ریزی درست داریم و مسئولان دراین زمینه می بایست کاری انجام دهند تا مردم با آرامش در خیابان ها و محل های سکونت و پارک ها و اماکن تفریحی حضور داشته باشند. شما هم اگر تجربه ای در زمینه حمله سگ ها دارید برایمان بنویسد که چطور از خود محافظت کردید.