خودم را قبول ندارم!

خراسان/ دختری 30 ساله ام و موقعیت اجتماعی نسبتا خوبی دارم. از وقتی به خاطر دارم همه من را برای ارتباطات خوبی که داشتم، اعتماد به نفسم، موفقیت های اجتماعی ام و... تحسین می کردند اما من هیچ وقت به خودم اعتماد ندارم یعنی خودم را قبول ندارم، من از آن دسته آدم هایی هستم که در ظاهر خیلی موفق جلوه می کنم، ولی خودم می دانم از نظر محتوایی و علمی چقدر ضعیفم. به دوستانم که نگاه می کنم می بینم نصف من هم نه کتاب خوانده اند نه اطلاعات دارند ولی همه جا موفق ترند؛ مثلا جمله ای را که از کسی شنیده اند، در جلساتی که با حضور کارشناسان برگزار می شود چنان مطرح می کنند که انگار خودشان کشف بزرگی انجام داده اند ولی من جایز نمی دانم در حضور استادان اظهار فضل کنم. همین موضوع باعث شده احساس عقب ماندگی کنم و خودم را قبول نداشته باشم و احساس خیلی بدی دارم. خیلی ناراحتم.
پاسخ مشاور
به دلیل گستردگی مسائل اطلاعاتی و علمی، تقریبا هر فردی که در این زمینه فعالیت می کند ممکن است احساس ضعف اطلاعاتی را تجربه کند که البته این احساس می تواند گاهی موجب پیشرفت و تلاش بیشتر شود. از این رو به جای این که ضعف اطلاعاتی را یک شکست در نظر بگیرید، می توانید آن را با افکار مثبت تر جایگزین کنید. در ادامه راهبرد هایی را برای افزایش میزان رضایت از خود، بیان می کنیم.
تکیه بر اعتمادبه نفس به عنوان عامل رضایت از خود، اشتباه است:
به دلیل نوسان بسیار زیاد اعتمادبه نفس حتی در طول یک روز، تکیه بر آن می تواند گمراه کننده باشد و فرد را آشفته کند که بالاخره درباره خود چه احساسی دارد؛ برای مثال وقتی خلق یا روحیه افراد پایین است یا استرس دارند، اعتمادبه نفس کاهش می یابد، از این رو طبیعی است که همه افراد گاهی کاهش اعتمادبه نفس را تجربه کنند.
کار هایی را که به درستی انجام داده اید، یادداشت کنید:
یکی از راهبرد هایی که می توان برای افزایش میزان رضایت از خود به کار برد این است که مهارت های خود را یادداشت کنید، مانند کار هایی که به درستی انجام داده اید یا مشکلاتی که توانسته اید با صبر یا تلاش بر آن ها غلبه کنید. این کار موجب می شود به خودتان یادآوری کنید همان گونه که بر مشکلات گذشته فایق آمده اید، می توانید در آینده نیز بر مشکلات غلبه کنید. تقریبا همه افراد مهارت ها یا توانایی های با ارزشی دارند؛ برای مثال در همین توضیحات کوتاه شما، چندین توانایی و مهارت ارزشمند وجود دارد از جمله دست یافتن به موقعیت اجتماعی خوب، ارتباط اجتماعی مثبت و علاقه به کسب اطلاعات و مسائل علمی.
خود را با دیگران مقایسه نکنید:
مقایسه کردن خود با دیگران هیچ گاه موفقیت آمیز نخواهد بود؛ بلکه به کاهش خلق و روحیه و افزایش درماندگی منجر می شود. از این رو وقتی مقایسه کردن شرایط فعلی با شرایط بهتر کمک کننده است که درباره شرایط خودمان باشد به عبارت دیگر با در نظر گرفتن استعداد ها، توانایی ها و مهارت های واقعی ما باشد و آن ها را آرمانی سازی نکنیم.
برای کسب موفقیت عمل کنید: یکی از مهم ترین عواملی که موجب افزایش رضایت از خود می شود، موفقیت های کسب شده است. در حقیقت این موفقیت است که موجب افزایش اعتمادبه نفس می شود نه بالعکس. با در نظر گرفتن استعداد های خود برای کسب موفقیت تلاش کنید.
از مسائل اطلاعاتی خود به صورت کاربردی استفاده کنید:
بزرگ ترین فایده کسب علم، استفاده از آن است. طبیعی است وقتی اطلاعات و علم فرد کارایی نداشته باشد، میزان رضایت از خود کاهش می یابد. استفاده از آن ها را اظهار فضل ندانید زیرا هیچ کسی با دیدن ظاهر شما به علم شما پی نخواهد برد. با در میان گذاشتن اطلاعات خود نه تنها آن ها را گسترش می دهید بلکه می توانید ایراد های آن ها را هم با اظهار نظر دیگران اصلاح کنید.