تفاوت جراحی بینی استخوانی و بینی گوشتی چیست؟
روزیاتو/ تقسیم بندیهای مختلفی برای بینی وجود دارد. برخی افراد بینیها را بر اساس نژاد و قوم تقسیم بندی میکنیم و برخی هم بر اساس نوع بافت و غضروف به ۲ دستهی استخوانی و گوشتی.
جراحی بینی استخوانی و بینی گوشتی
دسته بندی بینیها به استخوانی و گوشتی، تقسیم بندی علمیای نیست، اما پزشکان از این اصطلاحات برای برقراری بهتر رابطه با بیماران استفاده میکنند. اصلیترین تفاوت میان بینیهای گوشتی و استخوانی، ضخامت پوست بینی است. بینی گوشتی پوست ضخیمی دارد و بینی استخوانی پوست و لایهی چربیای نازک تر. بینی گوشتی شکل پذیری بیشتری دارد و کوچک کردن بینی استخوانی راحتتر است. برای انجام عمل زیبایی بینی، به هر دوی این ویژگیها نیاز است. جراح باید بتواند اندازهی بینی را کوچک کند که کار ساده تری است، اما شکل دادن به نوک بینی کار دشوارتری محسوب میشود.
ویژگیهای بینی استخوانی
بینی استخوانی پوست نازکی دارد که به جراح کمک میکند به استخوان بینی به خوبی شکل دهد. به طور کلی، بینی استخوانی ۳ ویژگی اصلی دارد:
* برآمدگی روی پل بینی
* پوست نازک و منعطف
* بافت و غضروف سفت
ساختار بینی، ۳ لایهی اصلی دارد. اولی، یک لایهی ماهیچهای نازک است که به قسمت تحتانی بینی متصل است. دومی، یک لایهی استخوانی – غضروفی است و سومی، لایهای که مخاط درون قسمت داخلی بینی را میپوشاند. همانطور که پیشتر اشاره شد، جراحان زیبایی بینیها را بر اساس نوع بافت و غضروف به ۲ دستهی استخوانی و گوشتی تقسیم میکنند. یعنی تفاوت آنها در بافت و غضروف آنها است. در بینیهای استخوانی غضروف مقاومت بیشتری دارد و در بینیهای گوشتی مقاومت کمتر. بینی استخوانی اغلب انحراف و قوز بیشتری در قسمت پل دارد.
رشد بیش از حد غضروف بینی ممکن است به دلیل عوامل ارثی یا شکستگی بینی بر اثر حوادث باشد. همین رشد زیاد غضروف بینی دلیل ایجاد بینی استخوانی است. گاهی به دلیل صدمات دوران کودکی، شکل بینی تغییر چندانی نمیکند، اما با بزرگ شدن کودک شکل بینی تغییر مییابد. اصلیترین کار جراح زیبایی در رابطه با بینی استخوانی، حذف قوز آن است. جراح شکل بینی را به بهترین حالت ممکن درمی آورد.
جراحی بینی استخوانی
در جراحی بینی استخوانی، جراح اندازهی بینی را که شکل خمیدهای دارد، تغییر میدهد. جراحی بینی استخوانی به دلیل پیچیدگی کمتر، نتیجهی بهتری در مقایسه با بینی گوشتی دارد. هر چه پوست نازکتر و غضروف سفتتر باشد، نتیجهی حراحی بهتر خواهد بود.
در جراحی بخشهایی از استخوان و غضروف برداشته میشود و اندازهی سوراخهای بینی متناسب با دیگر اجزای صورت تنظیم میشود. جراح قوز بینی را با استفاده از ابزارهای مخصوص از میان میبرد.
بینی گوشتی
گرفتن نتیجهی خوب از جراحی بینی گوشتی دشوارتر از بینی استخوانی است و به جراح بسیار مجربی نیاز دارد.
بینی گوشتی برخلاف نام آن، گوشت یا ماهیچهی زیادی در خود ندارد. اصلیترین ویژگیهای آن عبارتند از:
* پوست ضخیم و چرب با منافذی بزرگ
* نوک بینی پهن
* تیغهی بینی نازک
* پهنتر بودن قسمت تحتانی بینی
* ضعیفتر بودن غضروف بینی
* بلند بودن طول تیغهی بینی از نیم رخ
انواع بینی گوشتی و جراحی آنها
بینی گوشتی خود به ۲ دسته تقسیم میشود:
* بینی گوشتی با منافذ پوستی بزرگ و غدد چربی پُر کار
* بینی گوشتی با غدد چربی کم کار
بینی گوشتی با منافذ پوستی بزرگ و غدد چربی پر کار
بعضی بینیهای گوشتی منافذ پوستی بزرگ و غدد چربی پُر کاری در زیر پوست دارند. این افراد پوست چربی دارند و به آنها توصیه میشود با استفاده از لیزر یا رژیم غذایی کم نمک، پوست خود را لایه برداری کنند. جراح معمولاً به بیمار پیشنهاد میکند تا ۶ ماه پس از شروع درمانهای کنترل چربی، برای انجام جراحی صبر کند.
بینی گوشتی با غدد چربی کم کار
برخی افراد با بینی گوشتی و غدد چربی کم کار، بینی قرمز رنگی دارند. برای جراحی این نوع بینی، جراح با استفاده از استخوان و اسکلت محکم زیر پوست ضخیم بینی، شکل زیباتری به بینی میدهد. گاهی هم جراح پوست بینی و غضروف را به هم نزدیکتر میکنند تا بافت اضافه و ترشحی در نوک بینی به وجود نیاید.
جراحی بینی گوشتی
روشهای جراحی قدیمی برای بینیهای گوشتی مؤثر نبود، چون بعد از مدتی غضروف به شکل قبلی خود بازمی گشت. امروزه، اما احتمال بازگشت شکل غضروف یا افتادگی بینی نزدیک به صفر است، چون کار تقویت غضروف همزمان با شکل دهی به ساختار بینی انجام میشود. در تکنیکهای جدیدتر، جراح غضروف را از وسط تیغه به نوک بینی میبرد تا غضروف نوک بینی محکم شود.
در جراحی بینی گوشتی، حفظ تناسب چهره اهمیت بیشتری دارد، چون اگر بینی خیلی کوچک یا انحراف آن به میزان قابل توجهی بیشتر شود، ممکن است فرد دچار مشکلات تنفسی شود.
همانطور که پیشتر اشاره شد بینی گوشتی پوست ضخیم، غدد چربی و غضروف ضعیفی دارد. این ساختار شکننده، جراحی بینی گوشتی را حساستر میکند. به همین دلیل است که از بیمار خواسته میشود بعد از جراحی مدت زمان بیشتری در مقایسه با بینی استخوانی، به بینی خود چسب بزند. یک چالش دیگر جراحی بینی گوشتی، بهبود شکل نوک بینی است.
مزایا و معایب جراحی بینی گوشتی
جراحی بینی گوشتی همچون شمشیری دو لبه است. از یک سو، پوست ضخیم آن عیوب ساختار بینی را میپوشاند و از سویی دیگر، دوران ریکاوری طولانی تری دارد. اما ناامید نشوید. با یک جراح مجرب میتوانید به نتایج خوبی دست یابید.
جراح هنگام شکل دهی به نوک بینی از مادهی مخصوصی برای پُر و محکم کردن آن استفاده میکند؛ در غیر اینصورت، ممکن است نوک بینی بعد از جراحی دفرمه شود. این ماده ممکن است یک ایمپلنت یا از خود بافت باشد. برای این کار گاهی از غضروف گوش هم استفاده میشود. پوست ضخیم بینی گوشتی ناهمواری استخوان بینی را میپوشاند. اما در بینی استخوانی، به دلیل نازک بودن پوست بینی، هر ناهمواری ناچیزی قابل مشاهده است.
برای اثربخشی بیشتر جراحی بینی گوشتی از تکنیکهای ویژهای استفاده میشود:
* پیوند غضروف: از آنجایی که بینی گوشتی پوست ضخیمی دارد، بهتر است از پیوند غضروف استفاده شود تا نوک و پل بینی مشخص شود.
* کاهش چربی موجود در قسمت بافت نرم: چربیهایی که در قسمت بافت نرم بینی، به ویژه نوک آن وجود دارد باید به شکل ماهرانهای کاهش یابد تا بینی ویژگیهای خود را بهتر نشان دهد.
* کاهش نسبی در اندارهی بینی: اگر فاصلهی میان پوست و اسکلت بینی بیش از اندازه باشد، احتمال ماندن جای زخم جراحی یا ایجاد چربی اضافه بالا میرود، امری که باعث دفرمه شدن بینی میشود.
* تقویت ساختاری بینی: پوست ضخیم به دلیل وزن بالاترش به ساختار قوی تری نیاز دارد. به همین دلیل، جراح تناسب صحیحی میان اندازهی بینی و ساختار آن ایجاد میکند. بعد از بازگرداندن پوست بینی به محل طبیعی اش، تقویت ساختار کمک میکند پوست بهتر قرار گیرد.
به طور کلی، جراحی بینی گوشتی به مهارت و تجربهی زیادی نیاز دارد، چرا که درک مناسب جراح از اندازهی مناسب بینی برای دستیابی به نتیجهای رضایت بخش ضروری است.
جراحی بینی گوشتی پیچیدگی بیشتری دارد
بیشتر تلاشهای جراحان در جراحی بینی گوشتی معطوف به تغییر شکل غضروف و استخوان بینی است تا بتوانند به ساختار بینی شکل دهند. از سویی دیگر، کیفیت و ضخامت بینی عوامل تعیین کنندهای در نتیجهی جراحی هستند، به همین دلیل نتیجهی نهایی جراحی بعد از جمع شدن بافت نرم پوست به سمت ساختار بینی قابل مشاهده است، امری که ماهها ممکن است زمان ببرد.
بعد از جراحی بینی گوشتی برای مشاهدهی نتیجهی نهایی، بهتر است چند هفته یا حتی چند ماه، تا از میان رفتن کامل ورم و کبودی ناشی از جراحی صبر کنید.
آیا بینی گوشتی بعد از جراحی به حالت اول بازمی گردد؟
از میان رفتن ورم و کبودی ناشی از جراحی در بینی گوشتی بیشتر از بینی استخوانی طول میکشد، اما برخلاف باور عمومی، بینی گوشتی بعد از جراحی به حالت اول خود بازنمی گردد. میزان موفقیت جراحی بینی گوشتی در زنان بیشتر از مردان است.
به طور کلی، کسانی که بینی گوشتی دارند باید انتظارات واقع بینانهای از جراحی بینی خود داشته باشند، چون ممکن نیست همان نتیجهی بینی استخوانی را از جراحی بینی بگیرند.
در جلسات پیش از جراحی، جراحان به بیماران میگویند که بهتر است انتظار یک بهبود ۴۰ تا ۷۰ درصدی از جراحی بینی خود داشته باشند، اما افراد دارای بینی استخوانی به نتیجهی بهتری دست مییابند.
مراقبتهای پس از جراحی بینی گوشتی
بعد از جراحی باید به سفارشهای جراح به دقت عمل کنید:
* استفاده از کمپرس سرد برای کاهش ورم و کبودی
* مصرف به موقع داروهای تجویز شده
* مصرف داروهای ضد سرماخوردگی برای جلوگیری از سرماخوردگی
برای جلوگیری از تشکیل یک پوست جدید و دستیابی به نتیجهای بهتر در دراز مدت، معمولاً لازم است چسبهای بینی را به مدت دست کم ۲ ماه روی بینی خود نگه دارید. برای برخی بیماران، تزریق کورتیکواستروئید به بالای نوک بینی تجویز میشود تا از ضخامت پوست کاسته شود. این تزریق توسط جراح صورت میگیرد و ممکن است لازم به تکرار چندین بارهی آن باشد.