مراقب این عوامل باشید تا به کبد چرب مبتلا نشوید
ایسنا/فوق تخصص غدد درونریز بیمارستان امدادی ابهر با بیان اینکه کاهش وزن یکی از عوامل بسیار مهم برای پیشگیری از کبد چرب است، افزود: کاهش وزن در حدود ۵ تا ۷ درصد منجر به کاهش چربی کبد در ۶۵ درصد افراد مبتلا به کبد چرب می شود و کاهش ۱۰ درصد وزن بدن منجر به بهبودی ۱۰۰ درصد استئاتوزیس میشود.
اکبر جعفری اظهار کرد: کبد یکی از مهمترین ارگانهای بدن است که صدها عملکرد مفید در بدن را برعهده دارد به همین دلیل حفظ سلامت کبد و پیشگیریهای بیماری آن و تغییر سطح زندگی بر این اساس بسیار حائز اهمیت است.
وی گفت: بیماری کبد چرب مرتبط با اختلالات متابولیک به استئاتوز کبدی در بیمارانی با حداقل با یک عامل خطر مانند چاقی، دیابت، ملیتوس و اختلالات چربی و فشار خون بالا اشاره دارد که ممکن است به سیروز کبدی پیشرفت نماید و یکی از علل مهم سیروز کریپتوژنیک است.
این فوق تخصص غدد اظهار کرد: از دیگر شرایطی که میتواند همراهی با بیماری کبد چرب مرتبط با اختلالات متابولیک داشته باشند، میتوان به سندروم تخمدان پلیکیستیک، آپنه انسدادی خواب و بیماریهای کلیوی مزمن و سابقه عمل جراحی کیسه صفرا اشاره کرد.
او تصریح کرد: بیشتر این بیماران بیعلامت هستند با این حال شایعترین علامت آن خستگی، احساس کسالت است و در برخی موارد برخی از بیماران میتوانند ناراحتی مبهم در قسمت بالای راست شکم داشته باشند.
جعفری با اشاره به اینکه بیماران بیعلامت معمولاً شناخته نمیشوند مگر اینکه تصادفا به علت دیگر یا در جریان افزایش آمینو ترانسفرازهای کبدی سونوگرافی یا دیگر روشهای تصویربرداری انجام شود، افزود: در معاینه هیچگونه ناهنجاری مرتبط با کبد یافت نمیشود ولی در ۵ تا ۱۸ درصد افراد هپاتومگالی گزارش شده است.
وی تصریح کرد: محدودیت کالری باعث کاهش چربی کبد مقاومت به انسولین میشود و در حدود دو تا چهار روز رژیم با کالری بسیار پایین محتوای چربی کبد را کاهش داده و باعث افزایش حساسیت به انسولین و کاهش قند خون ناشتا در افراد با یا بدون دیابت نوع ۲ میشود.
فوق تخصص غدد بیمارستان امدادی ابهر افزود: درمان کبد چرب بر پایه کاهش وزن که شامل رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی به منظور کاهش چربی احشایی و افزایش توده عضلانی است.
جعفری افزود: نشان داده شده که کاهش توده چربی بدن عامل اصلی بهبود متابولیک است و در افرادی که جراحی شده بودهاند و مبتلا به دیابت نوع دو بودهاند، کاهش وزن تفاوت اضافی در حساسیت به انسولین در مقایسه با رژیم غذایی نداشته است. امروزه شواهد محکمی وجود دارد که استفاده از داروها نیز میتواند محتوای چربی کبد را کاهش دهد.