چربیهایی که برای مبتلایان به کبد چرب مفیدند

خبرآنلاین/به گفته یک فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد، به عنوان یک اصل کلی، مبتلایان به کبدچرب باید کالری کم دریافت کنند. بنابراین، حتی غذاهایی که برای آنها مفید هستند، باید به مقدار کم و کنترل شده مصرف شوند و هر نوع زیادهروی میتواند باعث تشدید بیماری شود. برخی چربیها در رژیم غذایی هستند که میتوانند برای مبتلایان به کبدچرب مفید باشند.
فاخره بهبهانی: دکتر امیرعلی سهراب پور، فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد، میگوید: درمان اصلی بیماری کبدچرب، رسیدن به وزن مناسب از طریق رژیم غذایی و فعالیت بدنی است.
کاهش حتی ۵ درصد از وزن بدن میتواند چربی را در کبد کاهش دهد و کاهش حدود ۱۰ درصد از وزن بدن التهاب و احتمال آسیب به سلولهای کبدی را کاهش خواهد داد. کبدچرب با کاهش وزن میتواند به طور کامل برطرف شود. در افرادی که کبدچرب سبب آسیب به سلولهای سالم کبدشان شده و فیبروز کبدی خفیف تا متوسط هم پیدا کردهاند، کاهشوزن میتواند علاوه بر رفع چربی از کبد، باعث رفع فیبروز کبد و بازگشت سلامت کامل به کبد شود. نکته مورد توجه اینکه در کاهش وزن عجله نکنید. نیم تا یک کیلو کاهش وزن در هفته کافی است. کاهش وزن سریع ممکن است اوضاع را بدتر کند.
رژیم غذایی و چربیهای مناسب مبتلایان به کبد چرب
رژیم غذایی مدیترانهای که شامل چربیهای سالم، آنتی اکسیدانها و کربوهیدراتهای پیچیده است میتواند به کاهش چربی در کبد کمک کند. واقعیت این است که اغلب مبتلایان به بیماری کبد چرب دارای وضعیتی به نام «مقاومت به انسولین» هستند. یعنی بدن آنها انسولین میسازد اما نمیتواند به خوبی از آن استفاده کند، در نتیجه گلوکز در خون آنها تجمع مییابد و کبد آن را به چربی تبدیل کرده و در خود ذخیره میکند. برخی چربیها در رژیم غذایی میتوانند به بدن کمک کنند تا از انسولین بهتر استفاده کند، طوری که سلولهای بدن بتوانند گلوکز را جذب کنند و دیگر کبد نیازی به ساخت و ذخیره چربی نداشته باشد. اسیدهای چرب امگا-۳ موجود در ماهی، روغن ماهی، روغنهای گیاهی، آجیل به ویژه گردو، دانه کتان، روغن بذر کتان، سبزیجات برگدار و زیتون از جمله چربیهای مفید برای افراد مبتلا به کبد چرب هستند.
ویتامین دی و پتاسیم را دریابید
سطوح پایین ویتامین دی میتواند در انواع شدید کبدچرب نقش داشته باشد. این ویتامین را از طریق نور خورشید و لبنیات کم چرب تامین کنید. سطوح پایین پتاسیم نیز ممکن است با بیماری کبدچرب غیرالکلی مرتبط باشد. ماهیهایی مانند سالمون منبع خوبی برای پتاسیم هستند. همچنین پتاسیم در سبزیجات از جمله کلم بروکلی، گوجه فرنگی، نخود فرنگی، سیب زمینی شیرین و میوههایی مانند موز، کیوی و زردآلو به میزان زیاد وجود دارد. تحقیقات اخیر نشان دادهاند در فردی که کبدچرب دارد، حتی مقادیر اندکی الکل هم خطرناک است و عامل بسیار مهمی در ایجاد و تشدید کبد چرب و تبدیل شدن آن به سیروز و سرطان کبد است.
ورزشهای پیشنهادی
ورزش هوازی میتواند میزان چربی کبد را کاهش دهد. تمرینات مقاومتی و قدرتی مانند وزنه برداری نیز میتواند بیماری کبدچرب را بهبود بخشد. حداقل ۵ روز در هفته، هر بار ۳۰ تا ۶۰ دقیقه یا بیشتر تمرینات هوازی انجام دهید و یا ۳ روز در هفته تمرینات قدرتی متوسط را هدف قرار دهید. مطالعات نشان دادهاند، حتی اگر روزی نیمساعت پیادهروی کنید، بهتر از آن است که هیچ فعالیتی نداشته باشید.