آثار مخرب مصرف دخانیات در دوران بارداری

ایسنا/عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز با تاکید بر خطرآفرین بودن مصرف سیگار و قلیان در دوران بارداری بر سلامت جنین، گفت: دود سیگار حاوی بیش از ۴۰۰۰ ماده شیمیایی مضر از جمله نیکوتین، مونواکسید کربن و فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم است که میتوانند مستقیما از طریق جفت به جنین منتقل شوند.
سارا اسمعیلزاده - عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز و دکترای بهداشت باروری، در ششمین روز هفته سلامت با روز شعار مراقبت از جنین، سلامت نوزاد، آیندهای امیدبخش، در مورد اثرات مصرف سیگار، قلیان و دخانیات در دوران بارداری، گفت: مصرف دخانیات به هر مقداری در طول دوران بارداری برای زنان خطر آفرین است، به خصوص در سه ماه اول بارداری می تواند تاثیرات جبران ناپذیری بر جنین داشته و در واقع به عنوان عامل مهمی در سقط جنین شناخته شود.
وی افزود: دود سیگار حاوی بیش از ۴۰۰۰ ماده شیمیایی مضر از جمله نیکوتین، مونواکسید کربن و فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم است که میتوانند مستقیماً از طریق جفت به جنین منتقل شوند.
این متخصص بهداشت باروری، ضمن اشاره به اثرات خطرناک دخانیات بر سلامت جنین، گفت: مصرف سیگار باعث کاهش رشد داخل رحمی می شود، در واقع نیکوتین باعث تنگ شدن رگهای خونی و کاهش جریان خون به جفت میشود، که در نتیجه تغذیه و اکسیژنرسانی به جنین کاهش مییابد و رشد او کند میشود.
وی افزود: وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس و افزایش خطر سقط جنین و مرگ جنین داخل رحم از دیگر آثار مخرب مصرف دخانیات در این دوران است.
اسمعیلزاده با بیان اینکه احتمال بروز مشکلات تنفسی و نقصهای مادرزادی در جنین هایی که مادران سیگاری دارند، وجود دارد، افزود: نوزادانی که در معرض دود سیگار قرار میگیرند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای تنفسی، آسم و حتی نقصهای مادرزادی مانند شکاف لب و کام هستند.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی ادامه داد: متاسفانه مرگ ناگهانی نوزاد هم وجود دارد و مصرف دخانیات خطر بروز مرگ ناگهانی نوزاد در خواب را افزایش میدهد.
اسمعیل زاده، عوارضی مانند افزایش خطر ابتلا به دیابت، افزایش ضربان قلب و فشار خون، آسیب رسیدن به رشد مغز و ریه کودک، کاهش دریافت اکسیژن و مواد مغذی به دلیل مواد مضر موجود در دود سیگار و قلیان، را از دیگر عوارض مصرف دخانیات در دوران بارداری دانست.