نماد آخرین خبر

تغذیه/ «کورن فلکس» برای صبحانه، آری یا نه؟

منبع
طبنا نيوز
بروزرسانی
تغذیه/ «کورن فلکس» برای صبحانه، آری یا نه؟
طبنا نيوز/ صبحانه اولين و مهم‌ترين وعده غذايي است که بسياري از مردم کمتر به آن اهميت مي‌دهند؛ اما اين وعده غذايي ۲۰ درصد از انرژي لازم روزانه افراد را تامين مي‌کند و خوردن مناسب و صحيح آن با افزايش قدرت تمرکز، کارايي، يادگيري و توانايي‌‌هاي ذهني همراه است. در سال‌هاي دور، خوراک خاصي تحت عنوان کورن‌فلکس به شکل آنچه در حال حاضر غلات مخصوص صبحانه ناميده مي‌شود، وجود نداشت. اين نوع خوراکي‌ها بيش از هر چيز جنبه تجاري دارند و باوجود آنچه مي‌گويند، به‌هيچ‌وجه در زمره صبحانه‌هاي سنتي نمي‌گنجند؛ اما آن‌طور که از ظواهر امر پيداست کورن‌فلکس‌ها با تبليغات گسترده‌اي که داشته‌اند، توانسته‌اند توجه کودکان و نوجوانان را به خود جلب کنند. اين خوراکي جذاب حالت طبيعي ندارد و در فرآيندي صنعتي دگرگون مي‌شود. غلات پس از فرآوري در قالب‌هاي مخصوص ريخته مي‌شوند و شکل برگ را به خود مي‌گيرند، در نتيجه حالتي کاملا مصنوعي مي‌يابند. به منظور اين‌که کورن‌فلکس‌ها طعم و مزه بهتري داشته باشند، به برخي از آنها افزودني‌هايي مانند قندهاي سريع‌الجذب اضافه مي‌شود. نمک، قند و فيبر نيز از ديگر افزودني‌ها هستند. گاهي اوقات نيز ويتامين و املاحي مانند آهن در دستورالعمل تهيه کورن‌فلکس قرار مي‌گيرد، اما اين عناصر نيز بيشتر جنبه تجاري و تبليغاتي دارند و مقدارشان بسيار اندک است.‌ فرآيندهاي توليد باعث توليد ماده مشکوکي به نام آکريلاميد مي‌شود که نبايد بيش از حد مصرف شود؛ درحالي‌که روي بسته‌بندي کورن‌فلکس‌ها از آکريلاميد نامي برده نمي‌شود و به علت قطعيت نداشتن قوانين و عدم شفافيت توليدکننده‌ها جرم تلقي نمي‌شود، منطقي است که استفاده از اين نوع خوراکي‌ها کاهش يابد. اما مشکل ديگري نيز وجود دارد؛ در اغلب موارد کورن‌فلکس‌ها در شير غوطه‌ور مي‌شود و پس از نرم شدن، کودکان و نوجوانان و البته بزرگسالان با اشتياق آنها را مي‌بلعند، درحالي‌که اهميت جويدن خصوصا براي بهبود وضعيت گوارش و کنترل دريافت کالري به اثبات رسيده است. در اين زمينه نان بسيار مفيدتر است، خصوصا نان‌هاي سنتي و نه صنعتي (شيرمال‌ها، نان‌هاي روغني و...) که بايد به دقت جويده شوند تا نرم و قابل بلعيدن باشند. صبحانه ايده‌آل چه ويژگي‌هايي دارد؟ بجز افرادي که به گلوتن حساسيت دارند، صبحانه مناسب شامل دو يا سه برش نان از انواع غلات، حدود پنج تا ده گرم کره و کمي عسل يا مرباست. پروتئين مورد نياز بدن را در وعده صبحانه، از طريق مصرف شير نيز تامين کنيد. براي ترغيب کودکان به مصرف شير مي‌توان شير کاکائو را پيشنهاد داد. اگر در صبحانه از نوشيدني‌هاي گرمي استفاده مي‌کنيد که حاوي شير نيستند، ماست گزينه خوبي براي صبحانه است. يک واحد ميوه يا يک آبميوه تازه که در خانه تهيه شده (آبميوه‌هاي صنعتي غالبا حاوي کنستانتره‌هاي قندي بسيار قوي هستند)، اين مجموعه را به تعادل خواهد رساند. اگر صبح دير از خواب بيدار شديد و مجبور بوديد از کورن‌فلکس استفاده کنيد، بهتر است انواع بيو را انتخاب کنيد، زيرا افزودني‌هاي کمتري دارد. کودکان و نوجواناني که مجبورند بسيار زود از خواب بيدار ‌شوند، معمولا اشتهاي بسيار کمي براي مصرف صبحانه دارند. در واقع صبح زود، بدن هورموني به نام کورتيزول ترشح مي‌کند که به طور خاص باعث بالارفتن قند خون و کاهش اشتهاي صبحگاهي مي‌شود. اين آثار با افزايش سن کمتر مي‌شوند، زيرا ضرباهنگ زندگي اجتماعي به‌تدريج بر ضرباهنگ زيستي تسلط مي‌يابد. با اين‌همه، تحليل‌هاي دستگاه هورموني بدن نشان مي‌دهد بهتر است وعده صبحانه بين ساعت 9 تا 9/30 صرف شود. يکي از روش‌هايي که براي افزايش اشتهاي کودکان پيشنهاد مي‌شود، تنوع دادن به خوراکي‌هاي صبحانه در روزهاي هفته است. انتخاب صبحانه، هرچه باشد، ممکن است اثر بسيار مهمي در آغاز صبحي بانشاط داشته باشد؛ بنابراين اگر تابه‌حال وعده صبحانه را جدي نمي‌گرفتيد، بايد در اين رويه تجديد نظر کنيد. خوردن صبحانه‌اي کامل و متعادل، روزي بانشاط و پرانرژي را برايتان به ارمغان خواهد آورد