دکتر سلام/ فواید غذاهایی که کربوهیدرات کم دارند برای افراد دیابتی
مجله پزشکي دکتر سلام
بروزرسانی
مجله پزشکي دکتر سلام/ پژوهشهاي جديد شواهد زيادي دال برمنفعتهاي رژيم کم کربوهيدرات براي اشخاص مبتلا به ديابت نوع 2 بوجود آورده است
نتايج اين تحقيق درمجله ي Clinical Nutritionمنتشر گرديد،دراين تحقيق تأثير اين نوع رژيم بر وزن افراد ارزيابي شد، بطور خاص محققان به بررسي تغيير ميزان پروتئين و غذاهاي پرکربوهيدرات بر جلوگيري از افزايش وزن افراد پرداختند.
چاقي يکي از قابل توجه ترين عوامل خطرساز براي ديابت نوع 2 محسوب مي شود اگر چه بهيچ وجه تنهاعامل آن نيست.
رژيم کم کربوهيدرات وکاهش وزن
محققان به منظور تأثير بار گلايسميک غذاها بر افزايش وزن، سه مطالعه ي دراز مدت را که در آن بيش از 120 هزار مرد و وزن شرکت داشتند، بررسي نمودند. آنها دريافتند که رژيم غذايي با شاخص گلاسيميک بالا (شامل غذاهاي نظير غلات، نشاسته و قند) احتمال افزايش وزن را در درازمدت بالا مي برد.
شاخص گلايسميک يا GIسرعت افزايش قندخون را با مصرف يک غذاي خاص نشان مي دهد. غذايي با شاخص گلايسميک بالا سريعتر ازغذايي با شاخص گلايسميک پايين موجب افزايش قندخون مي شود بنابراين غذاهايي با GIبالا با ابتلا به ديابت مرتبط مي باشند.
دانشمندان در تحقيقات قبلي نتوانستند ارتباط بين رژيم هاي غذايي با GIبالا و افزايش طولاني مدت وزن را بتصوير بکشند.
چرا اين تحقيق اهميت دارد؟
اين مطالعه شواهد ديگري فراهم نموده است که نشان مي دهد رژيم غذايي کم کربوهيدرات براي افراد مبتلا به ديابت نوع 2 مفيد است. نه تنها اين نوع رژيم (در اکثر موارد) با کاهش قندخون مرتبط است بلکه ممکن است سبب کاهش خطر چاقي گردد که يکي از بزرگترين عوامل خطر براي ديابت نوع 2 است.
اين مطالعه همچنين برخي باورهاي نادرست درمورد چربي ها را تصحيح نمود، دراغلب موارد چربيها به عنوان بزرگترين عامل چاقي متهم شده اند اما در اين تحقيق مشخص گرديد افزايش مصرف محصولات لبني پرچرب در رژيم غذايي- شامل پنير پرچرب و شير کامل- سبب افزايش وزن در دراز مدت نمي شود. درحقيقت، محققان مشاهده کردند افراديکه ازمحصولات لبني پرچرب اجتناب مي کنند به جاي آن ازکربوهيدراتهاي کم کيفيت بيشتري استفاده مي کنند که بطور قابل توجهي خطر افزايش وزن را در دراز مدت بالا مي برد.
رژيم غذايي کم کربوهيدرات و ديابت نوع 2
اگرچه رژيم کم کربوهيدرات براي همه ي افراد مناسب نيست اما رعايت اين رژيم غذايي براي اکثر افراد مبتلا به ديابت نوع 2 سبب بهبود مديريت ديابت مي شود. رژيم کم کربوهيدرات سبب کاهش وزن (چنانچه نيازبه کاهش وزن داشته باشند) و بهبود کنترل قندخون مي شود.
اما رژيم غذايي کم کربوهيدرات تنها اخيراً مورد پذيرش قرار گرفته است زيرا معمولاً کاهش کربوهيدرات به معناي افزايش مصرف چربي بوده است و از آنجائيکه چربي شهرت بدي درميان مردم داشته و عامل اصلي چاقي محسوب مي گردد اکثر افراد از پذيرفتن اين رژيم بعنوان يک رژيم موثر طفره مي روند.
نويسندگان مقاله مي گويند: شواهد علمي زيادي گردآوري شده است که نشان مي دهد رژيم هاي حاوي مقادير کم کربوهيدرات ها (نظير کاهش مصرف نان سفيد، سيب زميني و شيريني جات) و مواد غذايي حاوي مقادير بيشتر پروتئين درکاهش وزن موثرترند. بنظر مي رسد مصرف محصولات لبني حاوي چربي در افزايش وزن افراد تأثيري ندارد، در حقيقت هنگاميکه افراد از محصولات لبني کم چرب استفاده مي کنند مصرف مواد قندي را افزايش مي دهند و به همين دليل افزايش وزن مي يابند. دانشمندان مي گويند: درطي سالهاي متوالي، افراد کاهش کالري حاصل از مصرف مواد لبني کم چرب را با مصرف بيشتر کربوهيدراتها جبران مي کنند.
داريوش مظفريان نويسنده ي ارشد اين تحقيق مي گويند: نتايج تحقيق ما نشان مي دهد شمارش کالري استراتژي موثري براي مديريت دراز مدت وزن و جلوگيري از افزايش وزن نيست، تاکيد ما بر مصرف غذاهاي غني از پروتئين مانند ماهي، آجيل(مغزهاي مغذي) و ماست براي جلوگيري از افزايش وزن و همچنين تمرکز بر پرهيز ازمصرف غلات تصفيه شده، نشاسته و قندها به منظور کسب بيشترين فوايد از غذاهاي غني از پروتئين و کسب فوايد جديد از غذاهايي مانند تخم مرغ و پنير و کاهش وزن همراه با مصرف گوشت است.