دکتر سلام/ سم آفلاتوکسین موجود در شیر با پاستوریزه شدن از بین نمیرود
فارس
بروزرسانی
فارس/ فرزاد شيدفر به مناسبت هفته سلامت گفت: توجه به الگوي غذايي دام ميتواند در ايمني غذايي انسان نقش بارزي داشته باشد.
وي با اشاره به اينکه ايمني غذا از مهمترين عوامل سلامت فردي و جامعه است گفت:غذا به عنوان عاملي که تأمين کننده انرژي و مواد مغذي فرد است و براي حيات و زندگي روزمره فرد ضروري است. بنابراين حفظ سلامت غذا مي تواند در حيات انسان و عملکرد بهينه وي نقش بسزايي داشته باشد.
وي افزود: ايمني غذا نيازمند کنترل فرآيند از هنگام توليد تا هنگام مصرف غذا است. مثلاً در مورد شير بايد حصول ايمني غذا از دامداري ها شروع شود. نظافت و بهداشت دام و سلامت جيره غذايي دام در اين زمينه مهم است. مثلاً در صورتي که دام از نان هاي کپک زده يا علوفه آلوده تغذيه نمايد احتمال وجود آلودگي به خصوص سم آفلاتوکسين در شير بسيار افزايش مي يابد.
شيدفر گفت: در نان هاي کپک زده آفلاتوکسين B1 وجود دارد که بر اثر تغذيه دام مي تواند در بدن دام تبديل به آفلاتوکسين M1 گردد که در شير وجود دارد و حتي بر اثر پاستوريزاسيون شير نيز از بين نمي رود. بنابراين مي تواند در شيرهاي پاستوريزه نيز وجود داشته باشد.
شيدفر ادامه داد: وجود آنتي بيوتيک يا باقيمانده داروها در شير که مي تواند ناشي از استفاده دارو براي درمان برخي بيماريهاي دامي يا بمنظور کاهش بار آلودگي شير خام (که غير مجاز است) باشد، نيز در مصرف کننده عوارضي مانند مقاومت ميکروبي به آنتي بيوتيک، آلرژي و حساسيت و اختلال در فرآيند تبديل شير به فرآورده هاي ديگر ايجاد کند. بنابراين براي ايمني شير پاستوريزه بايد بهداشت دام و بهداشت تغذيه دام وکنترل کيفيت شير خام را مدنظر قرارداد.
استاد دانشگاه علوم پزشکي ايران ادامه داد: بنابراين توجه به الگوي غذايي دام مي تواند در ايمني غذايي انسان نقش بارزي داشته باشد. در مورد ساير مواد غذايي نيز شعار ايمني غذا از مزرعه تا سفره بسيار مهم است که شامل مواد غذايي گياهي مثل برنج و يا ساير سبزيجات خوراکي نيز توجه به نحوه کشت، استفاده از سموم و نحوه برداشت و نگهداري تا تحويل بدست مصرف کننده مي باشد. مثلاً براي آبياري بايد از آب هاي فاقد فلزات سنگين و آلودگي هاي ميکروبي استفاده گردد.
شيدفر تصريح کرد: در مورد مواد پروتئيني مانند ماهي نيز ميتوان به اهميت اين موضوع پي برد، زيرا وجود آلايندههاي ناشي از کارخانجات در آب دريا يا رودخانه به خصوص جيوه باعث تجمع در بدن ماهي مي شود که بر اثر مصرف اين ماهي در زنان باردار عوارض مانند سقط جنين يا تولد نوزاد عقب افتاده و نقايص شديد عصبي و فيزيکي در نوزاد ميشود