بارداری/ باید و نباید های مصرف پنیر برای در دوران بارداری
مجله پزشکي دکتر سلام
بروزرسانی
مجله پزشکي دکتر سلام/ در دوران بارداري چه نوع پنيري مصرف کنيم و استفاده از کدام نوع از آن ها مي تواند براي مادر و جنين بي خطر باشد؟
دوران بارداري خانمهاي باردار به سلامت خود توجه ويژهاي دارند. يکي از مواردي که بايد به آن توجه شود مصرف لبنيات و از جمله پنير است. اما استفاده از پنير در اين دوران با بايدها و نبايدهايي همراه است که بايد پيش از مصرف نسبت به آن اطلاعات کافي داده شود. پنير يکي از منابع خوب کلسيم است که نميتوان و نبايد آن را به طور کامل از رژيم غذايي خانم باردار حذف کرد. در ادامه با انواع پنيرهاي سالم و ناسالم در اين دوران آشنا ميشويد.
ميشود پنير خورد؟
اگر ميخواهيد جواب اين سوال را بدانيد بايد گفت کاملا بستگي به نوع پنير دارد. با اينکه پنير منبع مهمي از پروتئين و کلسيم براي زنان باردار است برخي از انواع پنير اصلا سالم نيست. معمولا توصيه ميشود پنيرهاي قالبي نرم و پنيرهايي که در آنها سبزي استفاده شده است به هيچ عنوان مصرف نشود چرا که اين پنيرها اجازه رشد باکتريهاي مانند ليستريا را فراهم ميکند. اگر بدن شما به ليستريا آلوده شود ممکن است به بيماري ليستريوس دچار شويد که با وجود آنکه بيماري شايعي نيست ميتواند مشکلات بهداشتي جدي براي کودک شما ايجاد کند.
ليستريا با گرما ميميرد
حتي اگر پنيرهاي نرم پاستوريزه هم شوند همچنان براي استفاده ايمن نيستند دليل آن هم اين است که اين پنيرها رطوبت و اسيديته کمتري نسبت به ديگر پنيرها دارند. همين دو عامل، محيطي مناسب براي رشد باکتري ليستريا فراهم ميکند. با اين حال اگر دلتان بخواهد از اين پنيرها استفاده کنيد بهتر است آن را بپزيد تا همه باکتريهايش از بين برود. فقط دقت داشته باشيد که پنير کاملا پخته شده باشد و فقط گرم نشده باشد. در عوض بهتر است بدانيد تمام پنيرهاي سفت براي خوردن مناسب هستند حتي اگر با شير پاستوريزه نشده تهيه شده باشد چون تنها مقدار بسيار کمي باکتري ليستريا در اين نوع پنير وجود دارد بنابراين خطري در دوران بارداري ايجاد نميکنند. اما برخي کارشناسان ميگويند بهتر است احتياط کنيد و تنها پنيرهاي بسته بندي و پاستوريزه شده را مصرف کنيد.
پنيرهاي مطمئن در دوران بارداري
پنيرهاي سفت: پنير چدار، پنير فتا، پنير گودا، پنير پارمسان و پنير لستر قرمز از جمله پنيرهاي سفتي هستند که ميتوانيد در اين دوران مورد استفاده قرار دهيد. پنيرهايي مانند پنير تبريز و ليقوان هم که در کشور خودمان زياد استفاده ميشود، در دسته پنيرهاي سفت قرار ميگيرند.
پنير نرم فرآوري شده: پنير سير، پنير خامهاي، پنير مازارلا و پنيرهاي فرآوري شده چون فرآوري شدهاند مشکلي ايجاد نميکنند
پنيرهاي پروبيوتيک: اين نوع پنيرها ميتواند انواع و تنوع زيادي داشته باشد.
پنيرهاي خطرناک در دوران بارداري
پنير قالبي رسيده و نرم: پنيرهايي مانند پنير بز نبايد در اين دوران استفاده شود. پنيرهاي کپک زده تهيه شده از شير بز و گاو هم از جمله خوراکيهايي هستند که نبايد مصرف شوند.
پنيرهاي آبي: پنيرهاي چرب و پنير دانمارکي از جمله پنيرهايي هستند که مصرف آنها در اين دوران به هيچ عنوان توصيه نميشود.
پنيرهاي محلي: استفاده از پنيرهاي محلي به دليل آنکه مراحل پاستوريزاسيون در آنها رعايت نشده حاوي باکتري ليسترياست که با سقط، زايمان زودرس و حتي مرگ جنين ارتباط دارد.