فارس/ صديف درويشمقدم در رابطه با بيمارهاي شايع کيسه صفرا اظهار داشت: کيسه صفرا نقش جمعآوري صفرا پس از ترشح از کبد را دارد و بعد از آن در موقعيت مناسب همزمان با غذا خوردن وارد روده باريک شده و براي هضم و جذب غذا در بدن مورد استفاده قرار ميگيرد.
وي افزود: بيشترين مشکل کيسه صفرا سنگ صفرا است که اين سنگ به دلايل مختلفي همچون بر هم خوردن نسبت کلسترول موجود در صفرا و بعضي از عواملي که مانع رسوب کلسترول داخل صفرا ميشود ايجاد شده و بروز مشکل براي افراد را به همراه دارد.
اين فوق تخصص گوارش ادامه داد: در شرايطي که ترشح کلسترول بيشتر شود، کلسترول موجود در صفرا افزايش يافته و رسوب کلسترول را به همراه دارد. رسوب کلسترول به تدريج روي هم انباشته شده و سنگ صفرا را ايجاد ميکند و در صورتي که اين سنگها متراکم شود سبب ايجاد سنگ بارزتر در صفرا ميشود.
درويشمقدم ابراز داشت: يکي از عوارض سنگ صفرا درد در ناحيه فوقاني و راست شکم (سمت کبد و زير آن) است که اين دردها معمولاً گذرا و کمتر از نيم ساعت بوده و بيشتر به علت مصرف غذاهاي چرب فرد دچار درد ميشود.
وي گفت: در صورتي که دردهاي اين ناحيه تکرار شود و التهاب به جداره صفرا اضافه شده باشد، التهاب کيسه صفرا را در بيمار شاهد هستيم که علائمي شديدتر از سنگ صفرا همچون درد در زمان بيشتر را شاهديم. همچنين دردهاي ناشي از التهاب کيسه صفرا کمتر خود به خود خوب شده و عفونت هم ممکن است به کيسه صفرا اضافه شود و بيمار را با تب و مشکلات فراوان همراه سازد.
اين متخصص گوارش با اشاره به اينکه در مواردي که فرد دچار درد و تب شود بايد به موقع درمان شود گفت: که در اينگونه موارد درمان آن به صورت عمل جراحي و برداشتن کيسه صفرا است.
درويشمقدم با اشاره به اينکه بسياري از بيماران از اين مسئله واهمه داشته که پس از برداشتن کيسه صفرا دچار مشکل شوند، افزود: خوشبختانه پس از برداشتن صفرا مشکل عمده براي بيماران به وجود نميآيد و در قديم برداشتن صفرا بيشتر به صورت باز، با عمل جراحي و برش روي شکم انجام ميشد. در اين روش بيمار مدت زمان بيشتري بستري بود و عوارض ناشي از عمل زمان زيادي به طول ميانجاميد که از بين رود.
وي عنوان داشت: روش جديد برداشتن صفرا از طريق لاپاراسکوپي بوده و از محاسن اين روش درد کمتر پس از عمل و کاهش طول مدت بستري است. همچنين بيمار در فرصت کوتاهي ميتواند فعاليتهاي خود را در زندگي به صورت عادي انجام دهد.
اين فوق تخصص گوارش انتقال سنگ از درون کيسه صفرا به مجراي مشترک صفرايي را از ديگر بيماريهاي شايع صفرا برشمرد و گفت: در زماني که سنگ از درون کيسه به مجراي مشترک صفرايي منتقل ميشود علائم بيماري بيشتر بوده و علاوه بر درد احتمال خطر عفونت افزايش يافته و در صورتي که اين مسئله و مشکل برطرف نشود عفونت تمام بدن را فرا گرفته و خطر مرگ در بيمار افزايش مييابد.
درويش مقدم گفت: بيشتر بيماراني که دچار اين مشکل ميشوند سن آنها زياد بوده و بيماريهاي ديابت، قلبي و عروقي هم دارند بنابراين خطر بيشتري در صورت درمان نشدن آنها را تهديد ميکند.
وي با اشاره به اينکه اين بيماري کلانژيت نام دارد، گفت: بيماران در صورت ابتلا به کلانژيت بستري شده و آنتيبيوتيک براي آنها تجويز ميشود. همچنين اقدام مناسب درمان به دو صورت عمده براي آنها انجام ميگيرد که در يک روش از طريق آندوسکوپي سنگ را از مجرا تخليه و پس از آن در مرحلهاي ديگر عمل لاپاراسکوپي انجام ميشود.
اين فوق تخصص گوارش بيان داشت: در روش ديگر طي يک جلسه بيمار مورد عمل قرار گرفته و هم سنگ مجرا تخليه شده و هم کيسه صفرا برداشته ميشود.
درويش مقدم ادامه داد: علل ايجاد سنگ صفرا افزايش کلسترول در کيسه صفرا بوده البته اين مشکل بيشتر در زماني ايجاد ميشود که فرد زندگي کمتحرک داشته و مصرف چربيها در وعدههاي غذايي آن زياد بوده است.
وي اظهار داشت: نسبت فاميلي و ژني نيز در ايجاد مشکلات صفرا بسيار موثر است و بدن برخي افراد بيشتر مستعد تشکيل سنگ صفرا بوده اين مسئله به ويژه در زنان پس از سن 40 سالگي و در کساني که زايمان متعدد داشتهاند بيشتر است.
اين فوق تخصص گوارش عنوان داشت: کمخوني به دليل شکسته شدن پيش از گلبول قرمز به اين مفهوم که گلبول قرمز عمر آن کاسته شده و زودتر شکسته ميشود نيز ايجاد ميشود.
وي خاطر نشان کرد: محصولات ناشي از شکسته شدن گلبول قرمز سبب رسوب رنگدانه صفرايي شده که اين رنگدانههاي صفرايي نيز ميتواند سبب سنگ صفرا شود که ديگر اين سنگها کلسترولي نبوده و در اثر ايجاد رنگدانه تشکيل شدهاند.