نمناک/ تغذيه سرد مزاجها در بخش مزاج سرد و تر شامل مواد غذايي و نوشيدني هاي مفيد و مضري است که با رعايت اين نکات مهم در برنامه غذايي بلغمي مزاج ها، سلامت جسم و روان دچار مشکل نخواهد شد.
تغذيه سرد مزاج ها همانگونه که از نامش پيداست بايد طبع سردي بدن را کاهش و با تقويت گرمي بدن موجب تعادل دما شود. در ادامه بحث تغذيه مزاج نوبت مي رسد به غذا شناسي و برنامه غذايي مناسب بلغمي مزاج ها يا همان افرادي که طبع سرد و تر دارند.
غذاهاي مناسب در تغذيه سرد مزاج ها (طبع بلغم):
غذاهاي با طبع گرم و خشک براي افراد بلغمي مناسب است، به شرطي که اصل متعادل سازي با مصلحات، رعايت شود.
بطور مثال؛ گردو غذاي گرم و خشک است، ولي براي افراد بلغمي مصرف گردو را به نسبت پنجاه درصد با پنير متعادل مي کنيم.
1. آبگوشت سنتي با گوشت گوسفند، با دنبه کم و استخوان زياد، نخود، زرد چوبه زياد و فلفل سياه، بدون رب و گوجه فرنگي
2. انواع آش ها و سوپ هاي ايراني، با زرد چوبه، فلفل زياد و ادويه گرم و خشک
3. غذاهاي کبابي و سرخ شده خشک.
4. انواع خورشت هاي ايراني با فلفل، زرد چوبه و نمک طبيعي کافي
5. عسل
ميوه هاي مناسب در تغذيه سرد مزاج ها (طبع سرد و تر):
خرماي خشک، انبه، سيب، به، توت، انجير، انگور، کشمش، مويز
سبزيجات مناسب تغذيه سرد مزاج ها با طبع بلغم:
انواع سبزي خوردن بجز گشنيز، هويج، کرفس، جوانه گندم
لبنيات مناسب در تغذيه سرد مزاج ها با طبع سرد و تر:
1. ماست کم مصرف شود و با مصلح
2. شير کم مصرف شود و با مصلح
3. پنير با گردو مصرف شود براي شام
4. دوغ کم مصرف شود با گل محمدي يا پودر گردو و کشمش
5. کره محلي گاوي به ميزان خيلي کم
6. خامه و سرشير گاوي به ميزان کم
7. مصرف لبنيات به ميزان کم در شبها و با مصلحات آنها مانند خرما، زعفران و زرد چوبه
نوشيدني هاي مناسب در تغذيه سرد مزاج ها با طبع بلغم:
شيره انگور و خرما، شربت عسل
غذاهاي نامناسب و مضر در تغذيه سرد مزاج ها با طبع سرد و تر:
غذاهاي با طبع سرد و تر مثل ماست، دوغ، آبدوغ، آبدوغ خيار، گوشت مرغ، گاو، ماهي براي طبع بلغم مشکل زا هستند.
آب سرد شامل: آب يخ، آب يخچال و آبسرد کن، آب معدني و تمام آب هاي با درجه حرارت کمتر از دماي بدن براي طبع بلغم مضر هستند.
تذکر: امروزه چون اغلب مردم به نحوي دچار سوء مزاج شده اند، به مدت 40 روز براي همه (تقريباً) رژيم ضد بلغم و سودا را اجرا مي کنيم ولي بعد بايد هر فرد بر اساس مزاج خود تغييراتي در تغذيه اش ايجاد نمايد.
نکاتي مهم دررابطه با تغذيه سرد مزاج ها و بلغمي هاي سرد و تر
توضيح: مصلح خيلي از خوراکي هاي فوق عسل مي باشد مثل خوردن سرکه با عسل. همچنين لبنيات پرچرب براي بلغمي ها خوب نيست و مواردي مثل شير را بايستي با عسل و ماست را با انيسون مي توانند ميل کنند.
بلغم همان سيستم ايمني بدن است که با اين نوع تغذيه ضعيف مي شود و در نتيجه بدن آدمي در مقابل انواع انگل ها و ميکروب ها آسيب پذير مي شود. در واقع سيستم ايمني بدن عليه خود وارد عمل مي شود که در اصطلاح پزشکي آن را اتو ايميون مي نامند . غذاهاي ياد شده باعث اين نوع بيماريها مي شوند که از نظر پزشکي مدرن براي آنها درماني وجود ندارد.
بهترين درمان براي اينگونه اشخاص استفاده نکردن از غذاهاي نامبرده است. يکي از مهمترين دلايل علمي استفاده نکردن از اين نوع غذاها پايين بودن PH آنها است که در بدن ايجاد اسيدوز مي کنند .اسيدوز روي اعصاب مرکزي اثر مخربي مي گذارد و اين سيستم را به مرور فلج مي کند . در صورت استفاده کردن از اينگونه غذاها،بهتر است مصلح يا گرمي به همراه داشته باشد مثلاً صورت خوردن آش جو ،کمي عسل هم ميل کنيد.