شفاخونه/ دیابت را چگونه با طب اسلامی و سنتی مدیریت کنیم
بروزرسانی
تجارب طب سنتي/ علل بوجود آمدن قند خون
*اولين بار بقراط ديابت را در طب سنتي تحت عنوان ديابتوس مطرح کرده که به دو نوع گرم و سرد تقسيم بندي شده اند که گرمش به ديابت تيپ 1 امروزي و سردش به تيپ 2 امروزي نزديک تر است .
*قند خون از نظر طب سنتي: نتيجه حضور خلط هاي غليظ صفرا ،سودا و بلغم درخون است .
*افراط در خوردن غذاهاي متضاد ( شوري مفرط + يا شيريني مفرط + يا ترشي مفرط ) باعث پيري زودرس ، ديابت و فشارخون اشخاص ميگردد .
* تشنگي مفرط - گرسنگي مفرط - ادرار زياد و مکرر - زخم يا خونريزي که دير بهبود مييابد - پوست خشک و خارشدار - کاهش وزن بدون دليل - - ديد تار که روز تا روز متفاوت است - خواب آلودگي و خستگي غيرمعمول - خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پا - عفونت مکرر قارچي در پوست، لثهها و دستگاه تناسلي زنانه .
راههاي تشخيص قند خون :
*اگر 2 بار قند خون ناشتاي شما بالاتر از 126 باشد تشخيص ديابت قطعي است. اگر 2 بار قند خون غير ناشتاي شما بالاتر از 200 باشد باز ديابت قطعي است. اگر قند کمتر از 100 باشد شما ديابت نداريد و اگر بين 100 تا 126 باشد احتمال ديابت در شما بالاست و شما بايد تست تحمل گلوکز بشويد.
*اگر چند قاشق آبغوره بدون نمک خورده و آب بزاق جاري شد نشانه قند خون است .
*علائم ديگر: خستگي غيرعادي و فزاينده در طول زمان، مشکلات بينايي خفيف، تشنگي و دفع ادرار بيش از حد معمول، عفونتهاي مکرر، طولاني شدن دوره التيام زخمها، بيحسي يا سوزن سوزن شدن دست يا پا – تشنج - اغما (ممکن است نشاندهنده پايين افتادن قندخون باشند). بلافاصله کمک بخواهيد - بيحسي - يا درد در پاها يا دستها ـ عفونتي که در عرض 3 روز خوب نشود - ـ درد قفسه سينه ـ بدتر شدن علايم اوليه عليرغم پايبندي به درمان
*آسيب رساني تدريجي قند خون در بدن عبارتند از :
افزايش قند خون در دراز مدت ميتواند خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي ، نارسايي کليوي و نابينايي را افزايش دهد.
انواع ديابتها
*ديابت نوع 1: بيشتر در سنين کودکي رخ مي دهد و بيماران در زمان تشخيص معمولاً لاغر، تشنه، پرادرار و يا داراي کاهش وزن شديد هستند. در اين گروه، پانکراس (لوزالمعده) اصلاً انسولين ترشّح نمي کند يا اينکه مقدار بسيار کمي ترشح مي کند، و افراد نيازمند دريافت انسولين خارجي هستند.
* ديابت نوع 2: بيش از 90% مبتلايان به ديابت را شامل مي شود و معمولاً قبل از تشخيص، يک دوره طولاني چاقي و بي تحرّکي وجود داشته است. اختلال اصلي در اين نوع ديابت، مقاومت انسوليني يا جواب ندادن سلّول ها به انسولين مي باشد. به همين علّت، در اوايل بيماري ممکن است انسولين بيمار حتّي از حدّ طبيعي هم بالاتر باشد. البته اگر اين افراد سبک زندگي خود را اصلاح نکنند، احتمال دارد بيماري آنقدر پيشرفت کند که نيازمند به تزريق انسولين خارجي شوند.
* ديابت بارداري: 7% کل زنان باردار را درگير مي کند و اضافه وزن داشتن پيش از بارداري، افزايش وزن زياد حين بارداري و بي تحرّکي از عوامل خطر آن است. معمولاً (در 90% موارد) بعد از بارداري بهبود يافته و البته احتمال بروز ديابت نوع 2 در اين افراد در آينده بيشتر است.
درمان هفتاد بيماري براساس ديدگاه معصومين ع :
* پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله فرمودند : سير ( مزاجش گرم و خشک ) بخوريد که در آن شفاي هفتاد بيماري است .
* امام صادق عليه السلام فرمودند :کاهو (سرد و خشک) بخوريد که خون را تصفيه مي کند .
راهکارهاي درمان گياهي از منظر طب سنتي :
مثال ديابت سرد: 1- سرکه انگبين روزي يک ليوان (2 واحد عسل + 2 واحد عرق نعنا + 2واحد آب + 1 واحد سرکه طبيعي بجوشد تا بقوام آيد) 2- استفاده از کپسول هايي که از کدوي حنضل تهيه مي شود 3- استفاده از جوشانده هاي گرم مانند: گزنه و ...
مثال ديابت گرم: 1- ترکيبات ترش مزه مانند: جوشانده زرشک، آب انار ترش و ... 2- ميوه بِه را داخل سرکه طبيعي (حتماًطبيعي باشد) بپزيد، هر 12 ساعت يک قاشق مرباخوري الي غذاخوري مصرف شود (بسته به ميزان قند خون) 3- حجامت.
* از نظر طب سنتي خوردن سير ( گرم و خشک ) پايين آورنده چربي خون بوده و فشار خون را با اتساع عروق پايين مي آورد و نيز قند خون را ميکاهد .( خوردن سير مضر گرم مزاجهاست و بايد آنرا بصورت پخته يا پرورده مصرف کنيد .)
*از نظر طب سنتي خوردن برگ تازه کاهو (سرد و خشک) خون ساز و مصفاي خون و حدت خون را کاهش مي دهد و قند خون را مي کاهد . ( زيادي مصرف کاهو در سرد مزاجها باعث فراموشي ، ضعف قوه باء ، ضعف حافظه و ضعف ديد چشم مي شود .)
* زنجبيل ( گرم و خشک ) : خوردن زنجبيل چربي خون را مي کاهد و فشار خون را نقصان مي دهد . ( زياد خوردن زنجبيل مضر حلق است و بايد آنرا با عسل خورد .)
* کنگر فرنگي ( گرم ) : خوردن ريشه تازه کنگر فرنگي جريان خون را سريع ، خون را تصفيه و رافع کم خوني است . نوشيدن دم کرده کنگر فرنگي مخصوصا" ريشه و برگ آن ، کلسترول خون و قند خون و اوره ادرار را پايين مي آورد .
* گزنه ( گرم و خشک ) : بيست گرم برگ گزنه را در دويست گرم آب بجوشانيد و سه تا چهار با در روز ميل نمائيد قند خون را کاهش مي دهد و يا خوردن دم کرده رقيق گزنه ، فشار خون را کاهش مي دهد. .( در مصرف خوراکي آن بايد احتياط شود و زياد خوردن آن براي کليه و روده مضر است و بايد آن را با صمغ عربي خورد .)
* قهوه ( سرد و خشک ) : نوشيدن دم کرده قهوه ، کاهنده فشار خون است . ( خوردن قهوه بيش از حد معمول مضر قلب و عصب است ) . براي رفع مضرات قهوه براي قلب بايد آنرا با زعفران دم کرده و نوشيد .
* کنجد ( گرم و تر ) : خوردن کنجد کاهنده فشار خون است .( کنجد دير هضم است ودر معده مي ماند و براي رفع اين مشکل بايستي با عسل و شکر خورده شود .)
* شنبليله ( گرم و خشک ) : اگر تخم شنبليله را کمي برشته کرده و نيم کوب کرده و بجوشانيد مقداري کف همراه با چربي روي سطح آب ايجاد مي شود کف و چربي را صاف کنيد و اين جوشانده را بنوشيد که فشار خون را تنظيم کرده و قند خون را کاهش مي دهد . شنبليله را بروي نان برشته بريزد و بخورد.
* مريم گلي ( گرم و کمي خشک ) : اگر ده گرم شاخ و برگ مريم گلي را در صد گرم سرکه بجوشانيد و بخوريد قند خون را بسرعت پايين مي آورد .
* لوبيا(معتدل):خوردن انواع لوبياوآب پخته آن قطعا"درکاهش قندخون موثراست . ( خوردن
لوبيا بسيار نفاخ است و توليد اخلاط مي کند و بايد آن را با دارچين يا خردل ( سفيد و يا زرد ) خورد و نيز خوردن لوبيا براي افراد مسن و کساني که دستگاه گوارش و هاضمه ضعيف دارند باعث ايجاد خواب هاي آشفته مي شود . )
* يونجه ( گرم و تر ) : نوشيدن عرق يونجه کاهنده قند خون است . ( خوردن يونجه بسيار نفاخ و کمي سمي است و بايستي با نبات خورده شود .)
* کلپوره ( مريم نخودي – گرم و خشک ) : نوشيدن دم کرده کلپوره مخصوصا" گل آن به سرعت قند خون را پايين مي آورد و مولد خون تازه و صالح است .
* گلنار فارسي ( سرد – خشک ) : نوشيدن دم کرده گلنار فارسي کاهنده قند خون است .
* گردو ( گرم و خشک ) : استخوانهاي چوبي بين مغز گردو را نرم بساييد و هر روز پنج گرم از آن را بخوريد قند خون را کاهش ميدهد. . ( براي رفع مضرات گرمي گردو بايد همراه با گردو ، انار ترش ، رب انار و يا سکنجبين خورد ) .
* شلغم ( گرم و تر ) : اگر روزي صد گرم آب شلغم خام را بخوريد قند خون را قطعا" کاهش مي دهد.
*غوره ( سرد و تر ) : اگر 40 روز صبح بعد از صبحانه مختصر 30 گرم آبغوره بنوشيد مرض قند درمان ميشود .
*اوکاليپتوس ( گرم و خشک ):برگ اوکاليپتوس را جوشانده و بنوشيد براي مرض قند مفيد است .
* علف هفت بند ( معتدل ) : پنجاه گرم ريشه علف هفت بند را بجوشانيد و آب آنرا بنوشيد قند خون را کاهش مي دهد .
* قره قاط ( سرد و خشک ) : نوشيدن آرام و اندکي از دم کرده برگ و ميوه قره قاط رافع قند خون و فشار خون است ( در مصرف خوراکي قره قاط نبايد اسراف کرد که مضر است .)
*توت سياه ( سرد و خشک ) : دم کرده برگ شاه توت کاهنده قند خون است .
*جو ( سرد و خشک ) : براي سرد مزاجها مضر بوده و بايستي با شکر خورده شود . خوردن مخمر جو قند خون را کاهش مي دهد و رافع کم خوني است .
*ختمي بزرگ ( سرد و تر ) : نوشيدن دم کرده ريشه ختمي ، تنظيم کننده قند خون است ..
* در منه ( گرم و خشک ) : نوشيدن دم کرده درمنه و يا عرق آن کاهنده موثر قند خون و قند
ادرار است .(سرد مزاجها بايد درمنه را با انيسون يا مصطکي خورده و يا گرم مزاجها با آب انار
بخورند ) .
* فندوق ( گرم و خشک ) : خوردن مغز فندوق براي ديابتي ها مفيد است . ( سرد مزاجها فندوق را با عسل و گرم مزاجها فندوق را با سکنجبين بخورند ) و روغن فندوق همان خواص فندوق را دارد .
* سويا (معتدل ) : خوردن سويا در تنظيم و تعادل قند و انسيولين خون اثري قابل توجه دارد .
*بادام زميني ( کمي گرم و خشک ) : بادام زميني سرشار از ويتامين E بوده و کنترل کننده قند خون و براي ديابتي ها مفيد است .
*بومادران ( گرم و خشک ) : اگر 40 گرم بومادران را در آب جوش ريخته و دم کنيد و کاهنده فشار خون و قند خون است . و يا بومادران را با گلپوره بطور مساوي دم کرده و بنوشيد درکاهش فشار خون و قند خون بسيار موثر است .
* مرغ ( سرد و خشک ) : نوشيدن بيست گرم ريزوم ( ساقه زير زميني ) گياه مرغ ، براي درمان ديابت مفيد است .
* نخود سبز ( سرد و تر ) : خوردن نخود فرنگي ديابت را مهار مي کند .( اسراف در خوردن آن مردان را عقيم و زنان را نازا مي کند و مانع تلقيح اسپرم و تخمک و مانع رشد مخاط پوششي رحم مي شود .)
*خرفه ( سرد و تر ) : خوردن تخم خرفه مفيد براي افراد ديابتي است .خوردن گياه خرفه براي افراد سرد مزاج و بلغمي مضر بوده و بايستي با کرفس و نعناء خورده شود .
* زردک ( گرم و تر ) : خوردن زردک براي ديابت مفيد است ..
*بيد مشک ( سرد و تر ) : خوردن عرق بيد مشک کاهنده قند خون است .
*جين سنگ ( مرکب القوي ) : جين سنگ را پودر نموده و در شير و عسل ريخته و هر وعده يک قاشق مربا خوري ميل شود تا کاهندگي قند خون را سامان بدهد .
*بولاغ اوتي ( گرم و خشک ) : خوردن گياه بولاغ اوتي قند خون را کاهش داده است . خوردن گياه بولاغ اوتي براي زنان باردار مضر بوده و باعث تحريک ماهيچه هاي رحم شده و احتمال سقط جنين وجود دارد .
* شير خشت ( گرم متمايل معتدل ) : اگر ديابتي ها هر روز صبح ناشتا يک گرم شير خشت
را با آب هندوانه بخورند ديابت آنها مهار مي شود . ( خوردن شير خشت نفخ ايجاد مي کند و اسپرم را رقيق نموده و سرعت انزال را بالا مي برد و براي رفع اين عوارض آن را با روغن بادام
و يا رازيانه بخوريد .)
*چغندر ( معتدل ) : برگ تازه و يا برگ سايه خشک شده چغندر را هر روز بخوريد براي رفع ديابت موثر است . زياد خوردن چغندر و يا برگ آن براي معده مضر بوده و باعث سوزانده خون شده و بايستي چغندر را با عدس پخت و ميل کرد .
* کبابه چيني ( خيلي گرم و خشک ) : نوشيدن دم کرده کبابه چيني براي ديابتي ها مفيد است . ( خوردن زيادي آن مضر مثانه و اسهال آور است و بايد آنرا با مصطکي ( کندر رومي ) خورد . )
* هندوانه ( سرد و تر ) : خوردن پوست هندوانه براي ديابت مفيد است .( خوردن هندوانه در سرد مزاجها قوه باء را تضعيف ميکند) .
*بابا آدم ( گرم و خشک ) :دم کرده سه فنجان برگ با با آدم و نوشيدن آن در روز براي کاهش قند خون مفيد است .
*توت سفيد ( گرم و تر ) : خوردن توت سفيد مضر براي خون گرم مزاجها است و بايد با سکنجبين خورده شود . خوردن توت سياه ، براي سينه و ريه مضر است . دم کرده برگ شاه توت کاهنده قند خون است .
*تخم يونجه را اعراب و مخصوصا مصرى ها بو داده و دم کرده و مى خورند که در دفع قند مؤثر و گاه قاطع است.
*سياهدانه، طبعى «خيلي گرم و خشک» دارد، ازاين رو در بيماران ديابتى که طبيعتى «سرد و تر» داشته باشند مفيد است.
*چوب وسط مغز گردو را روزي 5 گرم بسايد، صبح و ظهر و عصر با آب مخلوط کند و بخورد.
* مصرف 40 روز دارچين ( مزاج گرم و خشک ) به مقدار يک گرم براي کاهش قند خون نوع 2 –
*برگ درخت گردو را خشک کرده و 20 گرم دم کرده و روزي سه مرتبه ميل کند.
*برگ درخت شاه توت را بجوشاند و صبح ناشتا يک استکان بخورد.
** حکما طب سنتي : خوردن گلابي براي بيماران قندي موثر است .
راهکارهاي سنتي براي درمان قند خون :
* رژيم آش جو : مخلوطي از جو ( سرد و خشک ) – سبزي گشنيز ( سرد و خشک ) – سبزي شنبليله ( گرم و خشک ) – آلو بخارا( سرد و تر ) - کدو خورشتي ( سرد و تر ) - سيرابي ( سرد و خشک )چرخ شده و مقداري زردچوبه ( گرم و خشک ) – همه مواد را پخته و هنگام مصرف روغن زيتون و ليمو ترش تازه به آن اضافه و ميل نمائيد.
پيشگيري از ايجاد ديابت در سبک زندگي :
*انجام فرائض عبادي و انس با دعا و قرآن و تدبّر در آيات خدا مانع استرس، اضطراب و افسردگي بوده و نتيجتا افزايش قدرت ايمني بدن به دفع بيماري هاست - داشتن تغذيه سالم و تغذيه سر شب - پرهيز از افراط در جماع - اجتناب از افراط در مصرف سرديها که موجب سردي بدن يا کبد شود - اجتناب از افراط در گرميها که باعث گرمي کبد شود - محافظت مستمراز کبد و کليّه ها - بهترين زمان خواب از ساعت 10 شب تا 4 صبح مي باشد – ورزش هوازي ( پيادهروي، دويدن آهسته، قايق سواري، شنا، دوچرخه سواري يا رکاب زدن روي دوچرخه ثابت ) - مالش روغن زيتون بر روي شکم، مصرف روغن زيتون شب پيش از خواب و خاکشير و آب جوش صبح ناشتا، انجير و آلوي خيسانده در آب ناشتا، - مصرف سبزي ، تخم شنبليله ، مرزه ، کلم ، کدو سبز و شلغم - لبنيات بالاخص چربها حداقل - کلم – ريواس - ماهي دريا هفته اي 180 گرم – پياز – سير - مصرف يک دانه سيب با پوست – نان سنگک – نان جو – سينه مرغ – کبابي و بخار پزها - مرکبات( پرتقال، گريپ فروت، انواع ليمو و نارنگي ) – کيوي - انواع توت، -فلفل دلمه اي، - سبزيجات برگ سبز - روغن جوانه گندم - آفتابگردان – بادام – گردو – فندق - ذرت – زيتون – دارچين – ميخک - زردچوبه - برگ بو – کاهش تخم مرغ مصرفي ماشيني – سويا – عدس خوري و بالعکس لوبيا اندک - آرام خوردن غذا، خوب جويدن، عدم مصرف مايعات همراه غذا و تا يک ساعت بعد از آن، اندکي پياده روي آرام بعد از غذا - تهويه مناسب محل کار و زندگي، قرار گرفتن در معرض آفتاب مستقيم، رفتن به محيط هايي با هواي تميز مثل باغ، جنگل، کنار رودخانه يا پارک و استشمام هواي پاکيزه و پراکسيژن – پسته سالم روزي چند دانه بسيار موثر – خيار تلخ – سياه گيله – چاي بابونه - خارمريم – هندوانه ابوجهل براساس فرمول مصرف – عدس الملک - کلپوره همداني(مريم نخودي همداني) دمنوش و پاشوره - دمنوش گزنه دو گرم در روز – عرق برگ زيتون – سبزي باميه – شکر سرخ به جاي شکر سفيد و قند – انگور قرمز نرسيده - نان جو ويا گندم – عرق دارچين - جو ( سوپ جو- نان جو - بيسکوئيت جو - آرد جو ) - سيراب و شيردان - پاچه گوسفند - زعفران ( دمکردني و يا بصورت ادويه جات در غذاها )- زيره - کندر - فندوق - بادام تلخ - بادام شيرين- پسته - خورشت آلو - اسفناج – قارچ - حليم بادمجان – زردچوبه – عرق بوقناق - روغن مالي بدن با روغن زيتون خصوصا شکم و کمر- سنگ پا کشيدن و روغن مالي کف پاها با روغن حنظل - شستن روزانه پاها با آب ولرم و سپس خشک کردن- حذف ناهار- مصرف آب ولرم نيم ساعت قبل از غذا- مصرف غذاهاي آب پز موافق مزاج - خوردن شير بادام صبح ناشتا و ميان وعده - ماء الشعير سنتي – ريواس – پودر گلسرخ – ژله رويال عسل – خيار چنبر – شنگ – گيلاس .
* ممنوعيت ها براي افراد ديابتي :
مصرف سيب زمينى پخته – هويج - آردهاى سفيد - جوانه گندم – قندوشکر سفيد – مرباها آب نبات – ژله ها – پوست مرغ – ران مرغ – دوري از انواع سرخکردني ها - مصرف ميوه هاى بسيار شيرين مثل موز، انجير، خربزه، انگور شيرين – حذف نمک دان ار سرسفره ها – حذف نوشابه، سس مايونز، سوسيس و کالباس، غذاي کنسروي و مانده و فريزري، غذاهاي حاوي مواد نگهدارنده - پرهيز از مصرف الکل و مواد مخدّر- مفردات داروئي گياهي براساس نظرات تخصصي مصرف شود چون مزاج انسانها متفاوت هستند – دوري از شکم شل و فربه و پف کرده – ماکاروني - فشارهاى عصبى، استرس ها و ناراحتى هاى روحى روانى - مصرف طولانى مدت داروهاى حاوى کورتون – ليمو عماني - شيريني جات قنادي - چاي سياه - چاي سبز - ليمو ترش - آبليمو ( اصلي ترين علت بيماري ديابت در ايران ) - نشاسته- سيب زميني - زردآلو - ماکاروني -غذاي طبخ شده در ظروف آلومينيم و يا زود پز براي بيماران ديابتي مضر مي باشد – استمرار تماشاي فيلم هاي خشن رسانه ها – دوري از گرماي شديد و يا سرماي شديد