نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

پانزده تیر ، روز جشن خام خواری

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی
آخرين خبر/ امروز در گاه شمار ايراني پانزدهم تير برابر است با«جشن خام خواري» يا به روايت ابوريحان بيروني در آثارالباقيه، «عمس» يا «غفس» يا «خواره»، جشني از جشن­هاي سُغد باستان بوده و از مراسم اين جشن، دوري گزيدن از خوراک حيواني و پختني­ها را مي­توان نام برد.در تقويم سُغدي برابر با پانزدهمين روز  ماه «بساکنج» است.
تاريخچه رژيم غذايي خام خواري طرفداران رژيم غذايي خام خواري اعتقاد دارند که اين رژيم متعلق به دوران ماقبل تاريخ است؛ زماني که انسان ها هنوز آتش را کشف نکرده بودند. همچنين اين طرفداران باور دارند که دستگاه گوارش انسان به خصوص براي هضم مواد غذايي خام و انواع سبزيجات تکامل يافته است. ابداع اولين رژيم هاي غذايي خام خواري به قرن 19 بر مي گردد. آرتوري ويرتانن، زيست شيميداني که جايزه نوبل دريافت نمود، به عنوان يکي از طرفداران رژيم خام خواري شناخته شد. او نشان داد که آنزيم هاي موجود در غذاهاي نپخته، هنگام جويدن ماده غذايي خام در دهان آزاد مي شوند. اين آنزيم با آنزيم هاي ديگر که بدن آنها را توليد مي کند واکنش نشان داده و در نهايت گوارش ماده غذايي را به بهترين نحو انجام مي دهند. رژيم خام خواري در قرن 20 طرفداران بيشتري يافت، پس از اينکه پزشکان ثابت کردند که رژيم غذايي که داراي ميوه و سبزيجات باشد قادر است بيماري هاي بسياري را بهبود بخشد. تا مدتها رژيم غذايي خام خواري را زير مجموعه اي از رژيم گياه خواري به حساب مي آوردند تا اينکه در سال 1975م، رژيم خام خواري به عنوان يک رژيم غذايي مستقل و متفاوت از گياه خواري به ثبت رسيد. خام خواران عقيده دارند که : * غذاهاي خام حاوي آنزيم هايي هستند که عمل هضم غذا را در بدن تنظيم مي نمايند. * حرارت دادن يا فريز نمودن غذا اين آنزيم ها را نابود مي کند. * مصرف غذا بدون وجود اين آنزيم ها در دراز مدت سبب مسموميت بدن، زياده روي در مصرف غذا و در نهايت منجر به چاقي مي شود. * غذاهاي خام نسبت به غذاهاي پخته، مواد مغذي بيشتري دارند. رژيم خام گياهخواري انسانها براي حفظ و يا بازگرداندن سلامت بدن خود از رژيمهاي مختلف غذايي استفاده ميکنند. رژيم گياهخواري و خام خواري دو نوع از اين رژيم ها هستند. گياهخواري به معني حذف گوشت يا محصولاتي است که منشا حيواني داشته باشد. انواع متفاوتي از گياهخواري وجود دارد که هريک فوايد و مضرات خاصي دارد که بعضي از رژيمهاي آن عبارتند از: ۱. رژيم ovo-lacto : رايج ترين روش است که در آن هيچ گونه گوشتي (گوشت قرمز ، ماکيان ، غذاهاي دريايي) مصرف نميشود اما استفاده از تخم مرغ و محصولات لبني مجاز است. ۲. رژيم Lacto : گياهخواران گروه لاکتو گوشت و تخم مرغ نمي خورند اما لبنيات را در برنامه غذائي خود دارند. ۳. رژيم Vegan: گياهخواران وگان، گوشت، تخم مرغ، لبنيات، غذاهاي حاوي محصولات جانبي حيواني و حتي عسل نمي خورند. اين گروه حتي از محصولات چرمي، پشمي، پوست خرگوش، ابريشمي، يا هرگونه محصول بدست آمده از حيوانات استفاده نمي کنند.
۴. در نوعي از اين رژيم، افراد گوشت قرمز نمي خورند اما از گوشت ماکيان و غذاهاي دريايي استفاده مي کنند. ۵. در رژيم نيمه گياهخواران semi-vevetarian محصولات لبني ، تخم مرغ ، مرغ و ماهي مصرف ميشود اما گوشتهاي ديگر ممنوع است. ۶. در رژيم پسکو pesco-vegetarian از فرآورده هاي لبني، تخم مرغ، و ماهي تغذيه مي کنند اما از انواع ديگر گوشت پرهيز مي کنند. رژيم خام خواري نيز مانند گياه خواري است با اين تفاوت که از پختن مواد تا جاي ممکن جلوگيري ميشود. 
خام خواران عقيده دارند که : * غذاهاي خام حاوي آنزيم هايي هستند که عمل هضم غذا را در بدن تنظيم مي نمايند. * حرارت دادن يا فريز نمودن غذا اين آنزيم ها را نابود مي کند. * مصرف غذا بدون وجود اين آنزيم ها در دراز مدت سبب مسموميت بدن، زياده روي در مصرف غذا و در نهايت منجر به چاقي مي شود. * غذاهاي خام نسبت به غذاهاي پخته، مواد مغذي بيشتري دارند. ارزش اين نوع رژيم تا آنجا است که در ايران باستان «جشن خام خواري» برگزار ميکرده اند و از مراسم اين جشن، دوري کردن از خوراک حيواني و پختني¬ها بوده است . خوراکي‌هاي مصرفي در رژيم خام خواري غذاهاي آن‌ها شامل انواع ميوه جات، غذاي اصلي آنها سبزيجات و آجيل و خشکبار مانند گردو، پسته، فندق، بادام، انواع جوانه‌ها از قبيل جوانه گندم، عدس، ماش، نخود، سويا و مواد قندي نظير عسل، کشمش، خرما، انجير و شکر قهوه‌اي و غيره‌ است که به صورت خام و طبيعي مصرف مي‌نمايند که مي‌توان آن‌ها را به صورت غذاهاي ترکيبي در آورد و مورد مصرف قرار داد. غذاهاي غيرگياهي مانند تخم‌مرغ، ماهي، گوشت و شير مصرف نمي‌شود. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد