آلامتو/ آيا با فايدههاي زغال اخته براي سلامتي آشنا هستيد؟ در اين مقاله با ما همراه شويد تا به بررسي برخي از خواص زغال اخته بپردازيم.
زغال اخته يکي از خوردني هاي مورد علاقه مردم سرزمين هاي مختلف است. در کشور ما هم خصوصا در ميان خانم ها خوردني پرطرفداري است. اما شايد تا کنون تنها به دليل مزه ترش و ملس، رنگ زيبا و حس خوبي که از خوردن آن به ما دست مي داد هيجان خريدن و خوردن آن را داشتيم، اما با خواندن اين نوشته در کنار علاقه مان، با آگاهي از خواص اين خوردني با لذتي بيشتر از سابق به سمت آن خواهيم رفت.
بدنيست بدانيم در آمريکا سالانه حدود ۱۹۲ ميليون کيلو زغال اخته در سال مصرف مي شود که ۲۰ درصد آن در هنگام مراسم شکرگزاري سال نو خورده مي شود. شايد با خواندن مزاياي اين خوردني خوشمزه، ما هم آن را براي بهره بردن از فوايد شگفت انگيز آن بيشتر استفاده کنيم. پس با هم اين موارد را مرور کنيم:
آنتي بيوک کمتري مصرف خواهيد کرد
بايد بدانيم که به دليل دارا بودن آنتي اکسيدان فراوان در زغال اخته، بسياري از عفونت هاي ادراري بر اثر مصرف مداوم آن از بين مي روند. البته تمام انواع به اصطلاح بِري ها (خانواده توت) داراي آنتي اکسيدان و متشکل از پُلي فِنول هستند اما در زغال اخته نوع خاصي از اين پُلي فِنول به نام پروانثُسيانيدي وجود دارد که اين ماده کمک مي کند، ادرار در مسير حرکت از ديواره مثانه و مسير معده باکتري اي را با خود همراه نسازد. بر اساس مطالعات «اُشن اِسپري»، زناني که به مدت ۶ ماه و روزانه نوشيدني هايي را مصرف کردند که ۲۷ درصد آن را زغال اخته تشکيل مي داد، تا ۴۰ درصد، نسبت به کساني که آن را مصرف نمي کردند، کمتر به عفونت هاي مثانه مبتلا شدند. عفونت مثانه دومين عفونت شايعي است که ابتلا به آن با مصرف آنتي بيوتيک همراه خواهد بود. دکتر کرستينا خو، محقق «اُشِن اِسپري» که بر تاثير مصرف زغال اخته پژوهش مي کرد در اين باره مي گويد: “زغال اخته يکي از مواد خوراکي است که به شما در سلامت و به دور ماندن از عفونت هاي خصوصا ادراري بسيار کمک مي کند.”
از التهاب جلوگيري مي کند
زغال اخته يکي از موادي است که باعث کاهش تورم مي شود. ورم سبب برخي از بيماري ها از قبيل آرتروز، آلزايمر و بيماري هاي قلبي و عروقي است. اما تنها مصرف کمي آب زغال اخته در روز مي تواند در مبارزه عليه چنين بيماري هاي موثر باشد. اين کار به کمک پُليفنول موجود در اين خوراکي انجام مي شود. پُليفنول با قرار گرفتن در کنار ساير مواد بايواکتيو از تورم جلوگيري کرده و سيستم ايمني بدن را تا حد فراواني قوي تر مي سازد. البته متخصصان تغذيه استفاده از آب زغال اخته بدون شکر را توصيه مي کنند.
ضدسرطان است
زغال اخته با دارا بودن، فيبر رژيمي مي تواند ريسک ابتلا به سرطان را کاهش دهد. اين نوع فيبر، مانع از به وجود آمدن ماده اي به نام بوتيرات مي شود و از توليد سلول هاي سرطاني نيز جلوگيري به عمل مي آورد. البته بايد به اين موضوع هم اشاره کرد که زغال اخته تازه مي تواند تا ۲۰ درصد فيبر رژيمي مورد نياز بدن را فراهم آورد. به دليل داشتن ميزان فراوان ويتامين سي، و فلوونويد از توليد کارسينوژن در بدن که عامل سرطان است، جلوگيري مي کند.
ديابت را کنترل مي کند
زغال اخته در سطح قند خون تعادل به وجود مي آورد. يک مطالعه نشان داده که مصرف زغال اخته بدون شکر و يا خشک شده آن در تنظيم ميزان قند خون در افراد مبتلا به ديابت نوع دوم بسيار موثر است. اما از مکمل هاي آن استفاده شود يا داراي شکر باشد، نتيجه فوق حاصل نخواهد شد. دکتر ليزا رُومسي سخنگوي آمادمي تغذيه و رژيم غذايي در اين مورد مي گويد: “مکمل هاي اين ماده خوراکي به دليل دارا بودن ميزان کم آن نمي توانند به اندازه نوع تازه و طبيعي آن موثر واقع شوند.”
وضعيت شکم و باکتري هاي موجود در آن را بهتر خواهد کرد
همان باکتري هاي موجود در مثانه که آنها را برشمرديم، در معده نيز وجود دارد و مي تواند زخم هايي را در معده افراد به وجود آورد که در مواردي منجر به سرطان مي شوند. در پژوهش هاي اوليه اين نتيجه بدست آمد که پُليفِنول موجود در زغال اخته از زخم هاي معده جلوگيري مي کند. در مطالعه اي ديگري که در کشور کانادا و روي موش ها انجام پذيرفت، نشان داده شد که پُليفِنول موجود در زغال اخته، ميکروبيوم هاي موجود در شکم اين حيوانات را به وضعيت بهتري تغيير داد. کار جالب ديگري که در اين پژوهش مورد آزمون و خطا قرار گرفت اين بود که به مدت ۸ هفته به برخي از موش ها، انواع پرچرب، شيرين و پرشکر از زغال اخته داده شد و نه تنها ميزان قند خون تنظيم نشد و باکتري هاي شکمي از نظر مقدار تنظيم نشدند بلکه ميزان باکتري ها و همچنين سطح قند خون آنها افزايش فراواني پيدا کرد. اهميت اين باکتري هاي مفيد شکمي در اين است که به سوخت و ساز بهتر بدن کمک مي کنند و در نتيجه ميزان قند خون را تنظيم مي کنند.
تمرکز را افزايش مي دهد
زغال اخته با دارا بودن دو ماده خاص مي تواند در افزايش تمرکز نقش موثري داشته باشد. آنتي اُکسيدان ها با خنثي کردن راديکال هاي آزاد اين کار را انجام مي دهند. اين راديکال هاي آزاد که به سلول هاي «دي اِي اِن» بدن آسيب وارد مي کنند، به تبع آن باعث ايجاد تورم مغز مي شوند و خطر ابتلا به آلزايمر را افزايش مي دهند. ماده ديگري به نام نورپينِفرين هم سبب مي شود که ميان سلول هاي مغز ارتباط موثري به وجود آيد و کارآيي بهتري داشته باشند. دکتر رُومسي باز هم به مصرف تازه يا خشک زغال اخته تاکييد مي کند و توصيه مي کند از مصرف انواع پرشکر و غير طبيعي آن خودداري شود.
چروک پوست را کاهش مي کند
وجود آنتي اکسيدان هاي موجود در زغال اخته سبب رنگ قرمز آن شده و همين آنتي اکسيدان ها مي توانند کلاژن توليد کنند. کلاژن مي تواند به جوان ماندن پوست و درخشندگي آن کمک کند چرا که در مقابل راديکال هاي آزاد مقاومت نشان داده و از پوست محافظت مي کنند.
با سلامت دندان ها، لبخند را هم زيباتر مي کند
زغال اخته با دار بودن ميزان آنتي اکسيدان قابل توجه از ابتلا به بيماري هاي دهان و لثه نيز خودداري مي کند و امکان فعاليت باکتري هاي اين نواحي بدن را نيز کاهش مي دهند. در واقع اين کار را با ممانعت چسبيدن باکتري هاي دهاني به دندان و لثه انجام مي دهند.
قلب را در وضعيت سلامت بهتري قرار مي دهد
اگر مي خواهيد از مراجعه به دکتر خودداري کنيد، در روز يک ليوان آب زغال اخته ميل کنيد. پژوهش هاي انجام پذيرفته در اين مورد نشان داده که با اين کار ميزان «اچ دي اِل» يا همان کلسترول مفيد بدن افزايش پيدا مي کند. در مطالعه اي ديگر هم اين نتيجه به دست آمد، افرادي که روزانه يک ليوان آب زغال اخته مي نوشند، ميزان التهات و تري گليسيريد در بدن آنها کاهش پيدا مي کند. افزايش اين ماده منجر به بسياري از بيماري هاي قلبي و عروقي خواهد شد. در نهايت اين نتيجه حاصل شد که نوشيدن خصوصا نوع طبيعي زغال اخته تا ۳۲ درصد از ابتلا به عوارض قلبي جلوگيري خواهد کرد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد