سلامت نيوز/ در اين مقاله سعي داريم شما را با 13 ماده غذايي که براي بيماران مبتلا به روماتيسم مفصلي مناسب و مفيد است؛ آشنا کنيم.
1. روغن زيتون فوق بکر
روغن زيتون فوق بکر باعث کاهش التهاب در بدن مي شود. و از همان مکانيسمي پيروي مي کند که داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي (NSAIDs) مانند ايبوپروفن و آسپرين عمل مي کنند.
زيرا روغن زيتون فوق بکر داراي ترکيبي به نام اولئوکانتال است، که آنزيم هاي ايجادکننده التهاب را بلوکه مي کند. پيشنهاد مي شود به جاي ساير روغن ها در طول روز به ميزان 3 و نيم قاشق غذاخوري روغن زيتون به غذاي خود بيفزاييد. که حدود 400 کالري مي شود. در اين صورت مي توانيد يک قرص ايبوپروفن 200 ميلي گرمي را حذف کنيد.
2. روغن گردو
اسيدهاي چرب امگا 3 ضد التهاب بسيار قوي مي باشند، که در روغن سويا و روغن گردو به فراواني يافت مي شوند و علاوه بر ضد التهاب بودن به کاهش بيماري هاي قلبي عروقي، ديابت و ... کمک مي کنند. روغن گردو 10 برابر روغن زيتون امگا 3 دارد.
3. ماهي
ماهي آب هاي سرد مانند هرينگ، ماکرل، سالمون و تن سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3 هستند. اسيدهاي چرب امگا 3 به علت اثرات ضد التهابي باعث تسکين دردهاي مفصلي در افراد مبتلا به روماتيسم مفصلي مي شوند. در نتيجه مصرف روزانه و هفتگي منابع امگا 3 براي اين افراد توصيه مي شود. براي همين منظور به افراد مبتلا به روماتيسم مفصلي 3-4 اونس (حدود 90-120 گرم) ماهي 2 بار در هفته توصيه مي شود.
4. گيلاس
مطالعات نشان مي دهد مصرف گيلاس باعث کاهش حملات نقرس مي شود و علائم ناشي از آرتريت روماتوئيد، مانند التهاب، درد، ورم و ... را کاهش مي دهد. زيرا آنتوسيانين موجود در گيلاس اثرات ضد التهابي دارد. آنتوسيانين در ساير سبزيجات و ميوه هاي قرمز و بنفش مانند تمشک، آلبالو، بلوبري، زغال اخته، انگور قرمز، انگور سياه، لبو، پوست بادمجان و ... نيز وجود دارد.
5. لبنيات
لبنيات کم چرب مانند شير، پنير، ماست، کشک و ... سرشار از ويتامين D و کلسيم هستند و هر دو براي استحکام استخوان ها ضروري مي باشند. ويتامين D براي جذب کلسيم لازم است و سيستم ايمني را بهبود مي بخشد. اگر لبنيات به شما نمي سازد ساير منابع سرشار از کلسيم مانند سبزيجات برگ سبز را به فراواني مصرف نماييد.
6. بروکلي
بروکلي سرشار از ويتامين هاي K و C و ترکيبي به نام سولفورافان است که روند ايجاد استئوآرتريت و آرتريت روماتوئيد را کند مي کند و از بروز علائم آن پيشگيري مي نمايد. همچنين بروکلي داراي کلسيم است که براي ساخت و استحکام استخوان لازم مي باشد.
7. چاي سبز
چاي سبز سرشار از پلي فنل ها و آنتي اکسيدان است، التهاب را کاهش مي دهد و تخريب غضروف را کند مي کند. ترکيبي به نام اپي گالوکاتچين 3 گالات (EGCG) در چاي سبز وجود دارد و از توليد مولکول هايي که باعث تخريب مفاصل (در بيماران مبتلا به آرتريت روماتوئيد) مي شوند، جلوگيري مي کند.
8. مرکبات
تحقيقات نشان مي دهد مصرف روزانه مقادير مناسبي از منابع ويتامين C مانند مرکبات (پرتقال، ليمو، نارنج، نارنگي، گريپ فروت و ....) از آرتريت هاي التهابي پيشگيري مي کند و باعث بهبود عملکرد مفاصل مي شود.
9. غلات کامل
غلات کامل باعث کاهش سطح پروتئين واکنشگر C در خون مي شود. اين پروتئين، نشانگر التهاب هاي مرتبط با بيماري قلبي، ديابت و آرتريت روماتوئيد است و در صورت مبتلا شدن فرد به هر يک از اين بيماري ها اين پروتئين در خون افزايش مي يابد. مصرف غلات کامل (مانند نان سبوس دار، برنج قهوه اي و ...) باعث کاهش التهاب و در نتيجه کاهش اين پروتئين در خون مي شود.
10. حبوبات
حبوبات سرشار از فيبر هستند و باعث کاهش پروتئين واکنشگر C مي شوند. همچنين حبوبات داراي منابع پروتئين براي سلامت ماهيچه ها مي باشند. حبوبات سرشار از اسيدفوليک، منيزيم، آهن، روي، پتاسيم و ... هستند و براي سيستم قلبي عروقي و سيستم ايمني مفيد مي باشند. مصرف حداقل دو الي سه بار در هفته از انواع حبوبات مانند لوبيا قرمز، لوبيا چشم بلبلي، لوبياچيتي، لوبيا سفيد، عدس، لپه، ماش، نخود و ... توصيه مي شود.
11. سير
مطالعات متعدد نشان مي دهد، افرادي که به طور منظم از خانواده آليوم مانند سير، پياز، پيازچه، تره فرنگي و... استفاده مي کنند، کمتر دچار استئوآرتريت مي شوند. دي آليل دي سولفين که در سير يافت مي شود، آنزيم هاي آسيب زننده به غضروف را محدود مي کند و علائم آرتريت روماتوئيد را بهبود مي بخشد.
12. مغزها
مغزها و دانه هاي روغني سرشار از پروتئين، فيبر، کلسيم، منيزيم، روي، ويتامين E و آلفالينولنيک اسيد هستند که همگي براي ساخته شدن مفاصل و استخوان ها ضروري مي باشند. مصرف انواع مغزها و دانه هاي روغني (گردو، پسته، بادام، فندق، دانه کاج، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو، تخمه هندوانه، کنجد، شاهدانه و ...) به صورت خام و غير بوداده 4-5 بار در هفته توصيه مي شود.
13. سويا
سويا به علت دار بودن مقادير فراواني اسيدهاي چرب امگا 3 براي افراد مبتلا به آرتريت روماتوئيد مناسب مي باشد. سويا يک منبع پروتئيني کم چرب و پرفيبر است؛ که علاوه بر تأمين انواع اسيدهاي آمينه مورد نياز بدن، چربي کمي دارد و به عنوان يک پروتئين گياهي پر ارزش شناخته مي شود.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد