سلامتي/ شنوايي حس پيچيده و مشکلات و روشهاي درماني مختلف است.
متخصص شنواييسنجي و متخصص گوش و حلق و بيني چه تفاوتهايي دارند
از اين رو تشخيص اينکه هنگام بروز مشکل بايد به کدام متخصص مراجعه کرد براي برخي افراد دشوار است. اين مطلب تفاوت ميان متخصص شنوايي سنجي و متخصص گوش و حلق و بيني را شرح ميدهد و با ارائه مثال به فهم بهتر آن کمک ميکند.
متخصص شنوايي سنجي پزشکي است که تخصص او در تشخيص و درمان ضعف شنوايي، ارائه سمعک و ساير وسايل کمک شنوايي است. به بيان سادهتر او مشکلات غيرپزشکي شنوايي را بررسي ميکند. هنگامي که ضعف شنوايي نتيجهي يک عامل فيزيکي و قابل درمان باشد، بايد به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه کرد.
شرايط مراجعه به متخصص شنوايي سنجي
ترشح بيش از حد جرم گوش: جرم گوش توسط متخصص شنوايي سنجي از گوش خارج و مشکلات شنوايي برطرف ميشود.
کاهش شنوايي: کاهش شنوايي که ناشي از مشکلاتي با منشاء غيرفيزيکي و ارگانيک دارد. يک معاينه کامل توسط متخصص شنوايي سنجي ميتواند محدودهي مشکلات شنوايي را بهتر مشخص کند.
داشتن مشکل در شنيدن حرفهاي ديگران: اينکه هميشه از افراد بخواهيد حرفهايشان را تکرار کنند کمي خجالتآور است. در چنين حالتي افراد معمولا تصميم ميگيرند مشکل خود را پنهان کنند يا براي درمان آن چارهاي بيانديشند.
ضعف شنوايي در اماکن شلوغ: نشنيدن صحبت افراد در يک رستوران يا اتاق شلوغ نشانهي ضعف شنوايي است که با استفاده از سمعک قابل درمان است.
عدم توانايي در شنيدن صداي زنان و کودکان: خانمها و کودکان معمولا با صداي بلند صحبت ميکنند، بنابراين ناتواني درشنيدن صداي آنها اولين نشانهي ضعف شنوايي است. اگر شخصي دائما احساس ميکند که زنان و کودکان زيرلب حرف ميزنند، بايد به متخصص شنوايي سنجي مراجعه کند.
زنگ زدن گوش: احساس صداي زنگ بلند يا وزوز در گوش با فاصله زماني يا دائمي عموما با کاهش شنوايي ارتباط دارد که توسط متخصص شنوايي برطرف ميشود.
نشيدن صداهاي بلند: زنگ تلفن، گريهي کودک و آواز پرندهها صداهاي تيزي هستند که به تدريج درطي فرايند کاهش شنوايي، ضعيفتر ميشوند.
ضعف شنوايي ناشي از کهولت سن: اين نوع ضعف شنوايي که حاصل کهولت سن است، بدون نياز به عمل جراحي يا تجويز دارويي توسط سمعک برطرف ميشود.
متخصص گوش و حلق و بيني در درمان و تشخيص مشکلات گوش، بيني، حنجره، حلق، سر و گردن تخصص دارد.
ENT يا متخصص گوش و حلق و بيني
متخصص گوش و حلق و بيني در روشهاي درماني پزشکي و تشخيص مشکلات گوش، بيني، حنجره، حلق، سر و گردن تخصص دارد. آموزش دوساله جراحي عمومي به متخصص گوش و حلق و بيني اجازه انجام عمل جراحي براي روي غدد سرطاني و ديگر بيماريهاي گوش و حلق و بيني را ميدهد.
درمان مشکلات شنوايي از جمله تومور، ناهنجاري گوش داخلي و بيماريهاي خودايمني برعهدهي متخصص گوش و حلق و بيني است. در زمان مواجهه با عوامل فيزيکي قابل درمان مانند رشد نابه جاي استخوان در گوش يا پارگي پرده صماخ بايد به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه کرد.
شرايط مراجعه به متخصص گوش و حلق و بيني
مشکلات خودايمني: ضعف شنوايي افرادي که به اين بيماري مبتلا هستند بايد توسط يک متخصص گوش و حلق و بيني معاينه شوند.
اتوتوکسيسيتي يا سميت گوش: اين مورد در واقع همان کاهش شنوايي ناشي از مسموميت دارويي است. افرادي که به طور دائمي از اين مشکل رنج ميبرند بايد به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه کنند.
اختلالات تعادلي: بروز هرگونه اختلالات تعادلي ناشي از حرکات سر مستلزم معاينهي متخصص گوش و حلق و بيني است.
رشد نابهجاي استخوان گوش: سختشدگي داخل گوش ميتواند نشانهاي از رشد نابهجاي استخوان باشد و با عمل جراحي توسط متخصص گوش و حلق و بيني قابل درمان است.
سرگيجه: سرگيجههاي بيدليلي که ممکن است به حرکات سر مربوط يا نامربوط باشد.
گوشدرد: در صورت بروز هر گونه گوشدرد بايد به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه کرد.
آسيب ديدن مغز يا گوش: براي حصول اطمينان از اينکه آسيبديدگي گوش نيازي به جراحي ندارد بايد با متخصص گوش و حلق و بيني مشاوره کرد.
ضعف شنوايي ناگهاني حسي عصبي (SSHL): اغلب اين مشکل با کمک درمانهاي سنتي برطرف نميشود و استفاده از سمعک ضروري است، اما قبل از آن بايد براي اطمينان ازعدم وجود هرگونه مشکل پزشکي جدي معاينات جامعتري توسط متخصص گوش و حلق و بيني انجام شود.
مشکلات شنوايي کودکان: کودکان اکثرا به دلايل پزشکي دچار ضعف شنوايي ميشوند از جمله عفونت گوش، سينوزيت يا مشکلات آلرژيک و قبل از مراجعه به يک متخصص شنوايي بايد توسط متخصص گوش و حلق و بيني مورد معاينه قرار بگيرند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد