
آلودگی صوتی 4مشکل عجیب برای بدن ایجاد میکند!
سلامت نيوز
بروزرسانی

سلامت نيوز/ داستان آلودگي صوتي در کلانشهر تهران بعد از آلودگي هوا، يک مشکل بزرگ است که به آن توجه زيادي نمي شود و وضعيت آلودگي صوتي پايتخت از مرز هشدار عبور کرده است.
سالهاست که علاوه بر آلودگي هوا، آلودگي صوتي هم مهمان ناخوانده شهر تهران شده است، اين اتفاق به دليل امواج ناخواسته در شرايط مکاني و زماني ويژه بر فعاليت موجودات زنده بخصوص انسان تأثير گذاشته و ميتواند عوارض متعدد جسمي و روحي و نيز اختلال در اعصاب شنوايي را حاصل شود.
اکثر مردم از وجود سر و صداها در اطراف محل زندگي خود از قبيل رفت و آمد وسايل نقليه موتوري، هلي کوپترها و هواپيماهايي که در بالاي سر آنها به پرواز در مي آيند، دريل و متههاي فشاري که براي کندن کوچه و خيابان استفاده مي شود، همسايگاني که صداي راديو، تلويزيون و يا ضبط خود را بيش از اندازه زياد مي کنند، خسته شده اند چرا که اين سر و صداها نه تنها ناخواسته بلکه غير قابل پيشبيني و غيرقابل کنترل است.
بر اساس آمارهاي به دست آمده واحد اندازهگيري آلودگي صوتي «دسي بل» است و آستانه تحمل گوش انسان در حدود ۱۳۰ دسيبل است. به همين دليل انتشار صدا بسته به اينکه در محيط باز يا بسته صورت پذيرد رفتار متفاوتي دارد. آزمايشها نشان ميدهد که صداهاي با شدت ۱۶۰–۱۵۰ دسي بل موجب رنگ پريدگي، بالا رفتن فشارخون و کاهش درجه حرارت بدن ميشوند و صداهاي مداوم نيز عکس العملهايي را مانند انقباض رگها در بدن ايجاد ميکند.
شرايط محيطي تأثير غيرقابل انکاري در چگونگي انتشار صدا دارد. گرچه انسان به سرو صدا عادت کرده ولي در حقيقت آلودگي صوتي يک عامل خستگي بوده و ظرفيت کار انسان را چه در مشاغل فکري و چه در شغلهاي بدني و ساده کاهش ميدهد. آلودگي صوتي روي وضع رواني و روحي شخص اثر مي گذارد و باعث اشکال در تطابق يافتن انسان با محيط کار وحتي اجتماعي و خانواده ميشود که نتيجه آن کاهش بازده کار است.
بدون شک اگر مدت زمان در معرض آلودگي صوتي قرار گرفتن افزايش پيدا کند، ميتواند موجب کاهش قدرت شنوايي شود و همچنين خطر ابتلا به امراض قلبي-عروقي را افزايش دهد. به عنوان نمونه چنانچه فردي طي ۸ ساعت به طور مداوم در معرض سروصداي بالاي ۷۰ دسيبل قرار گيرد، فشار خون وي ۵ تا ۱۰ ميليمتر جيوه افزايش مييابد.
يکي از راهکارهاي مؤثر در کاهش سرو صداي ناخواسته و آلودگي صوتي استفاده از گياهان است استفاده از گياهان تنها براي کاهش تراز صدا در فرکانسهاي بالا مؤثر است، خاصيت پراکندهسازي امواج صوتي توسط پوشش گياهي به مراتب بيشتر از خاصيت جذب کردن آنهاست در نتيجه درختان بلند با کاهش دادن سرعت باد، موجب عدم هدايت امواج صوتي به طرف شنونده ميشوند و ميتوانند به عنوان عايق صوتي در مقابل آلودگي صوتي مورد استفاده قرار گيرند.
بدون ترديد اقدامات صورت گرفته براي کنترل آلودگي صوتي در سالهاي گذشته انگشت شمار بوده اگرچه نصب ديوار صوتي در برخي از بزرگراههاي پايتخت و برنامهريزي براي ادامه اين کار در ديگر بزرگراهها يکي از اقدامات انجام شده در راستاي کاهش آلودگي صوتي بوده اما کافي نيست.
شهريور ماه سال گذشته، مهدي فغاني مديرکل مهندسي و ايمني ترافيک سازمان حملونقل و ترافيک با بيان اينکه آلودگي صوتي يکي از مهمترين معضلات کنوني پايتخت محسوب ميشود که سلامت رواني شهروندان را به مخاطره انداخته است، گفت: هماکنون ۲۰ بزرگراه شهر تهران آلودگي صوتي دارند که بايد براي نصب ديوار صوتي در برخي نقاط اين بزرگراهها اقدام شود.
وي گفت: تا پايان سال 95، بالغ بر ۱۴هزار متر طول و ۵۵هزار و ۳۰۰ مترمربع ديوار صوتي در بزرگراههاي شهر تهران نصب شده است.
مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هواي تهران درباره اينکه در کدام بزرگراههاي تهران ديوار صوتي نصب شده يا قرار است نصب شود، گفت: بزرگراه صدر، کردستان و حکيم ازجمله نقاط تجهيزشده به ديوار صوتي شفاف هستند. با توجه به امکانسنجيهاي صورت گرفته نصب ديوار صوتي در بزرگراه شيخ فضلالله، حدفاصل جناح تا ابتداي بلوار تيموري در هر دو سمت، بزرگراه حکيم ضلع شمال حدفاصل خيابان پيامبر (ص) تا پل عابر خروجي شهيد ستاري، بزرگراه حکيم ضلع شمال حدفاصل سازمان برنامه تا بزرگراه شهيد باکري، بزرگراه حکيم ضلع شمال حدفاصل شهيد باکري تا تعاون، مسير شرق به غرب بزرگراه آزادگان باند کندرو محله خليج فارس، بزرگراه بسيج حدفاصل بزرگراه شهيد محلاتي تا ۴۵ متري ده حقي، بزرگراه آزادگان ضلع شرقي حدفاصل شاهد تا شهيد لشکري، بزرگراه شهيد بابايي حدفاصل امام علي (ع) تا پل نيروي زميني، بزرگراه کردستان جنوب به شمال خيابانهاي ۱۷ تا ۳۹ و ۲۳ تا ۲۷ و ۶۴ تا ۷۰ ازجمله مکانهايي هستند که در اولويت نصب ديوار صوتي قرار گرفتهاند.
بر اساس مصوبه شوراي اسلامي شهر تهران در سال گذشته حد مجاز صدا براي روز و شب را به ترتيب ۵۰ و ۴۰ دسيبل به حريم صدمتر تعريف شد اما ميزان آلودگي صوتي در پايتخت، فاصله زيادي با اين اعداد دارد.
مطابق آخرين بررسيهاي صورتگرفته در مورد وضع آلودگي صوتي پايتخت، آلودهترين قسمت شهرها از لحاظ آلودگي صوتي، مناطق مرکزي و پرترافيک هستند. مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هواي تهران در اينباره هم گفته بود که ميزان آلودگي صوتي در مناطق مسکوني که در نزديکي بزرگراهها واقع شدهاند، بين ۷۰ تا ۸۰ دسيبل بوده، اين در حالي است که استاندارد آلودگي صوتي مناطق مسکوني در روز ۵۵ دسيبل و در شب ۴۵ دسيبل است.
آلودگي صوتي در مناطق شهري به عنوان يک مشکل بزرگ شناخته شده است. داستان آلودگي صوتي در کلانشهر تهران بعد از آلودگي هوا، يک مشکل بزرگ است که به آن توجه زيادي نمي شود. گفته ميشود که وضعيت آلودگي صوتي پايتخت از مرز هشدار عبور کرده و اکنون در شرايط اضطرار قرار دارد و چنانچه به مانند آلودگي هوا براي آن چارهانديشي نشود در آيندهاي نزديک به وضعيت بحران خواهد رسيد.
اين موضوع به قدري اهميت يافته که اعضاي شوراي اسلامي شهر تهران براي مقابله با معضل آلودگي صوتي برنامه عملياتي کاهش آلودگي صوتي را تصويب کردند تا براساس آن اقدامات سرعتي جهت کنترل آلودگي صوتي پايتخت انجام شود. يکي از راههاي جلوگيري از آلودگي صوتي در بزرگراه ها نصب ديوار صوتي است.
بر اساس اطلاعات به دست آمده در برنامه 5 ساله دوم شهرداري تهران پيش بيني شده که مساحت ديوار صوتي از 6000 متر مربع در سال 1392 به 56000 متر مربع در سال 1397 برسد. راه ديگر کنترل آلودگي صوتي در شهرها اين است که فضاي سبز را گسترش داد يا از پنجرههاي دوجداره استفاده شود.
مريم نادري، مدير واحد پايش آلودگي هوا و صداي شرکت کنترل کيفيت هوا، عمدهترين منابع آلودگي صوتي در محيطهاي شهري را ناشي از تردد وسايل حمل و نقل عنوان کرد و گفت: توسعه شهري و ايجاد شريانهاي اصلي و بزرگراهي و البته ساخت و ساز و فعاليتهاي عمراني بخشي از دلايل آلودگي صوتي در شهرهاست.
وي درباره تهيه نقشه تراز آلودگي صوتي مناطق شهر تهران افزود: شرکت کنترل کيفيت هوا با توجه به تجهيزات در اختيار و طبق مصوبه اتحاديه اروپا هر پنج سال يکبار نقشههاي تراز صوتي مناطق را به روز ميکند، که براساس اندازهگيريهاي صورت گرفته و اطلاعات به دست آمده از تردد خودروها، توپوگرافي و وضعيت ساختمانها، مدلي از تراز آلودگي صوتي مناطق طراحي ميشود که نشاندهنده شرايط بحراني مناطق و ارجاع آن به مقامات مناطق شهري است.
مدير واحد پايش آلودگي هوا و صداي شرکت کنترل کيفيت هوا ادامه داد: در سال گذشته وارد برنامه جديدي شدهايم که هر شش ماه يکبار نقشههاي تراز آلودگي صوتي را به روز کنيم اما به لحاظ کارشناسي پيشبيني ميشود اين اقدام چندان فايدهاي بر ميزان کاهش آلودگي صوتي نداشته باشد.
نادري يکي از راهکارهاي کاهش آلودگي صوتي در مناطق مجاور بزرگراهها و شريانهاي اصلي شهر را نصب ديوار صوتي دانست و گفت: نصب چنين ديواري فقط در محدوده بزرگراهي جايز است اما در ساير نقاط شهر براي مصون ماندن از آلودگي صوتي، بايد مبحث ١٩ مقررات ساختمان در ساخت و سازها رعايت شود.
مدير واحد پايش آلودگي هوا و صداي شرکت کنترل کيفيت هوا با بيان اينکه منطقه ١٦ تهران، محدوده بزرگراه شهيد تندگويان، از اولويتهاي اصلي و اوليه مديريت شهري در نصب ديوار صوتي است تصريح کرد: با توجه به تماس شهروندان منطقه ١٦ تهران و اندازهگيريهاي بهعمل آمده، ميزان تراز آلودگي صوتي اين منطقه به علت تردد ماشينهاي سنگين در بزرگراه شهيد تندگويان، وخيم است اما مشکلات فني موجود چون کمعرض بودن پيادهروهاي مجاور بزرگراه و وجود معارض، فعلا شرايط نصب ديوار صوتي در اين نقطه مهيا نيست و زمان نصب آن نيز قابل پيشبيني نيست.
مديرکل مهندسي و ايمني ترافيک سازمان حمل ونقل و ترافيک شهرداي تهران محور بزرگراه شهيد تندگويان را اولين نقطه نصب ديوار صوتي در پايتخت عنوان کرد و گفت: متاسفانه نصب ديوار صوتي در اغلب مناطق آلوده امکانپذير نيست، بنابراين استفاده از روشهاي ديگري پيشنهاد ميشود. اين در حالي است که چنديپيش مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هواي تهران گفته بود امکان نصب ديوار صوتي در محورهاي بزرگراهي تهران صورت گرفته و هشت مسير بزرگراهي براي نصب ديوار صوتي انتخاب شده است.
مهدي فغاني، با بيان اينکه اعتبارات موجود براي نصب ديوار صوتي بسيار محدود است افزود: اعتبار مورد نياز براي نصب ديوار صوتي در تمامي مناطق آلوده، بيست برابر اعتبار موجود است.
وي با بيان اينکه شهرداي تنها مسئول رفع آلودگي صوتي نيست، افزود: متاسفانه ساختمانهاي مجاور بزرگراهها بدون در نظرگرفتن مبحث ١٩ مقررات ساختمان بنا شده و کيفيت ساخت و ساز آنها هيچ تفاوتي با ساير ساختمانها ندارد در واقع ساختمانهاي مجاور بزرگراهها بايد در مقايسه با ساير ساختمانهاي شهر با شرايط متفاوتتري ساخته شوند.
فروردين ماه امسال محسن سرخو رئيس کميته حمل و نقل شوراي اسلامي شهر تهران با بيان اينکه همه ساله روز 18 فروردين(7 آوريل) به عنوان روز جهاني بهداشت در کشورهاي مختلف جهان گرامي داشته ميشود، گفت: در کشور ما بهداشت از موضوعات مهم مبنايي است که در قوانين و مقررات نيز اهميت آن نمود پيدا کرده است. به عنوان مثال ماده 192 قانون برنامه سوم توسعه، دولت را مکلف به ارائه خدمات بهداشتي رايگان به اقشار جامعه کرده و توسعه آن از وظايف دولت است. مواد 194 و 197 همان قانون به بهداشت مواد خوراکي اشاره دارد.
وي افزود: بهداشت در واقع زير بناي فعاليت هاي اقتصادي و پيشرفت هاي اجتماعي يک ملت بوده و سلامت جامعه در گرو رعايت اصول بهداشتي است و جامعه سالم و تندرست مي تواند از منافع خود دفاع، و حقوق خود را کسب کند. فارغ از آن، دسترسي به غذاي سالم، نظافت محيط، ارتقاي فرهنگ و دانش، محيط زيست سالم و پاک و تمام مواردي که با بهداشت فردي و جمعي مرتبط باشد حق طبيعي هر انسان است و ميل به پاکي در فطرت هر کس آفريده شده است.
وي گفت: شوراي اسلامي شهر تهران نيز براي ارتقاي سطح سلامت شهر تهران اهميت ويژه قائل است و در دوره چهارم، کميسيون تخصصي سلامت، محيط زيست و خدمات شهري براي اين امر تشکيل شد و در جهت اهداف کلان بهداشت از جمله "سالم سازي بهداشتي و آموزش" مصوبات موثري داشته است.
سرخو ادامه داد: آلودگي صوتي در مناطق شهري به عنوان يک مشکل بزرگ شناخته شده است و داستان آلودگي صوتي در کلانشهر تهران بعد از آلودگي هوا، يک مشکل بزرگ است که به آن توجه زيادي نمي شود. گفته ميشود که وضعيت آلودگي صوتي پايتخت از مرز هشدار عبور کرده و اکنون در شرايط اضطرار قرار دارد و چنانچه به مانند آلودگي هوا براي آن چارهانديشي نشود در آيندهاي نزديک به وضعيت بحران خواهد رسيد.
رئيس کميته حمل و نقل شوراي اسلامي شهر تهران تصريح کرد: اين موضوع به قدري اهميت يافته که اعضاي شوراي اسلامي شهر تهران براي مقابله با معضل آلودگي صوتي برنامه عملياتي کاهش آلودگي صوتي را تصويب کردند تا براساس آن اقدامات سرعتي جهت کنترل آلودگي صوتي پايتخت انجام شود. يکي از راههاي جلوگيري از آلودگي صوتي در بزرگراه ها نصب ديوار صوتي است. در برنامه 5 ساله دوم شهرداري تهران پيش بيني شده که مساحت ديوار صوتي از 6000 متر مربع در سال 1392 به 56000 متر مربع در سال 1397 برسد. راه ديگر کنترل آلودگي صوتي در شهرها اين است که فضاي سبز را گسترش داد يا از پنجرههاي دوجداره استفاده شود.
وي تاکيد کرد: امواج الکترومغناطيسي که از دکل هاي برق فشار قوي با ولتاژ زياد صادر مي شود مي تواند بر سلامت ساکنان اطراف دکل تاثيرگذار باشد و براي آنان مشکلات خوني، مغزي و حتي معلوليت به وجود آورد. تاثير اين امواج بر کودکان و نوجوانان بيش از ساير گروه هاي سني است. از اين رو زيستن در مجاورت و حريم خطوط برق فشار قوي مورد تاييد نيست.
سرخو يادآور شد: رعايت حريم خطوط فشار قوي يکي از مهم ترين عواملي است که مي تواند خطرات تاثيرگذار را کاهش دهد. در صورتي که مردم به حريم قانوني خطوط انتقال توجه داشته باشند و آن را رعايت کنند، هيچ گونه مشکلي پيش نخواهد آمد و نبايد نگران بروز عوارض و تهديد سلامت خود باشند. رعايت استانداردهاي ملي و بين المللي در اين بحث بسيار با اهميت است و مجريان اين موضوع وزارتخانههايي نظير وزارت نيرو هستند.
سرخو ادامه داد: اين ارگان ها نبايد کاري کنند که مردم ناخواسته در ميدان هايي قرار گيرند که مقادير انرژي آن ها از استانداردهاي ملي بيشتر است. بهتر است در آينده خطوط جديد به شکل زيرزميني جايگزين شود تا علاوه بر اينکه سلامت مردم حفظ مي شود، تلفات برق و خطرات آن کاهش يابد و همچنين هزينه تعمير و نگهداري اين سيستم نيز کمتر خواهد شد.
سلامتي مردم امروزه در معرض خطر آلودگي هوا، آلودگي صوتي و حتي آلودگي نوري قرار دارد به همين دليل مسئولان قبل از اينکه کار از کار بگذرد بايد چاره اي اساسي براي رفع اين مشکلات بيانديشند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد