دکتر سلام/ عفونت لوزه به چه دليلي رخ مي دهد؟ لوزه ها را مي توان از جمله اولين خطوط دفاعي بدن برشمرد. لوزه ها شامل غددي ريز در اطراف گلو مي باشند که مانع از ورود ارگانيسم هاي بيماري زا و ساير عوامل ناشناس از راه گلو به بدن مي شوند. لوزه ها از دسته غدد لنفاوي بوده و نقش سد دفاعي را در بدن ايفا مي کنند که به دليل بروز برخي اختلالات که در ادامه به بررسي آنها خواهيم پرداخت، متورم و يا چرکين شده که موجب ايجاد درد در فرد مبتلا مي شوند. در ادامه با دکتر سلام همراه باشيد.
التهاب و عفونت لوزه
لوزه ها از بافت هاي نرمي تشکيل شده اند که در دو طرف قسمت انتهايي دهان قرار دارند. ورم و التهاب لوزه ها بر اثر عفونت هاي مختلف به وجود مي آيد و با علائمي مانند گلو درد، تب، احساس درد گلو و احساس خستگي شديد خود را نمايان مي کند.
علائم ابتلا به عفونت لوزه
درد هنگام بلع مواد غذايي
ورم لوزه ها
بروز تکه هاي سفيد رنگ بر روي لوزه ها (در صورتي که علت عفونت ويروس نباشد و باکتري باشد) سردرد
تغيير در زير و بمي و کيفيت صدا
بزرگ شدن ناحيه گردن در مناطقي که بافت لنفاوي وجود دارد
روش هاي درماني عفونت لوزه:
درمان هاي متفاوتي براي از بين بردن عفونت لوزه ها وجود دارد؛ اما قبل از درمان مي بايست علت عفونت شناسايي شود تا بتوان به بهترين نحوه ممکن با آن به مقابله پرداخت. درمان هاي دارويي و عمل جراحي از جمله روش هاي مقابله با عفونت لوزه ها و درمان آن است. البته لازم به ذکر است که شما بعد از طي کردن دوره درماني لازم است تا باز هم نکاتي را رعايت کنيد که در ادامه به آنها خواهيم پرداخت.
1. درمان دارويي عفونت لوزه
اگر التهاب و عفونت لوزه منشاء باکتريايي داشته باشد، توسط داروهاي آنتي بيوتيک مانند پني سيلين و يا اريترومايسين بهبود پيدا مي کند.
تذکر: مصرف داروهاي آنتي بيوتيک بايد تا اتمام دارو ادامه پيدا کند و نمي توان به محض بهبودي، مصرف دارو را قطع کرد، زيرا در صورت عدم مصرف تمام داروهاي آنتي بيوتيک تجويز شده توسط پزشک، بيماري دوباره بر مي گردد.
داروهاي استروئيدي نيز براي کاهش التهاب ايجاد شده در ناحيه حلق تجويز مي گردند، زيرا ممکن است التهاب لوزه ها آنقدر زياد شود که فرد در بلع دچار مشکل شود و توانايي قورت دادن مواد غذايي را نداشته باشد.
2. درمان جراحي عفونت لوزه
در برخي موارد مشاهده مي شود که بيمار علي رغم رعايت درمان هاي دارويي و دستورالعمل پزشک معالج خود، باز بهبود پيدا نمي کند و به نوعي به عفونت مزمن لوزه ها مبتلا مي شود. در اين حالت پزشک متخصص گوش و حلق و بيني با بررسي شرايط و سن بيمار ممکن است راه حل جراحي را به او پيشنهاد دهد.
جراحي لوزه و برداشتن آن در حال حاضر شايع ترين و آخرين راه حل براي درمان بيماري افرادي است که با عفونت مزمن لوزه مواجه مي شوند.
اين عمل جراحي به افراد زير پيشنهاد مي شود:
* افرادي که بيش از سه بار در سال و براي مدت سه سال به عفونت و التهاب لوزه ها دچار مي شوند.
* افرادي که بيش از 5 بار در سال و براي مدت دو سال به عفونت و التهاب لوزه ها دچار مي شوند.
* افرادي که بيش از 7 بار در سال به عفونت و التهاب لوزه ها دچار مي شوند.
از رعايت اين نکات غافل نشويد!
1- توصيه مي شود که از دستگاه بخور در محل زندگي خود استفاده کنند.
2- از قرار گرفتن در هواي خشک جدا خودداري کنند. هر چند ساعت يک بار براي مدتي دستگاه بخور را خاموش کنند تا به طور مداوم در معرض هواي مرطوب قرار نگيرند.
3- مصرف آب گرم با عسل و آب ليمو توصيه مي شود.
4- نوشيدن مقادير زيادي مايعات گرم توصيه مي شود. مصرف سوپ گرم و نوشيدني هاي گرم مانند چاي بسيار مناسب مي باشد.
5- از مصرف قرص هاي مکيدني مخصوص گلودرد نيز نبايد غافل بود.
6- غرغره کردن با محلول آب ولرم و نمک نيز مفيد مي باشد.
7- دو قاشق غذا خوري عصاره پياز را به مقداري آب گرم اضافه کنيد و پس از ترکيب آنها با يکديگر، آن را غرغره کنيد. حتي مي توانيد مقداري نمک نيز به آن اضافه کنيد. اين مخلوط را روزي سه بار غرغره کنيد.
8- از مصرف مواد غذايي که سبب تشديد التهاب لوزه ها مي شوند جدا خودداري کنيد. مانند مواد غذايي ادويه دار و سرخ کردني و انواع فست فودها و نوشابه هاي گازدار و مواد شور مانند ترشي جات و دوغ.
9- مصرف سبزيجات و ميوه ها که سرشار از ويتامين ث باشند، بسيار مناسب مي باشد و به بهبود عفونت لوزه ها کمک مي کند.
10- عصاره گياهاني مانند چغندر و هويج و خيار را تهيه کنيد و مصرف کنيد، چرا که درمان مناسبي براي عفونت لوزه ها به حساب مي آيند.
مصرف شير راه حل مناسبي است. شير را بجوشانيد و مقداري فلفل و زردچوبه به آن اضافه کنيد و اين عصاره را به مدت سه شب متوالي استفاده کنيد.
11- سير را پوست بگيريد و يک حبه آن را به دو نيم تقسيم کنيد. يک نيمه آن را به چهار قسمت مساوي تقسيم کنيد. مصرف اين چهار قطعه مساوي در هر روز براي بهبود عفونت لوزه ها توصيه مي شود.
اگر اين کار را براي مدت يک هفته انجام دهيد، به علت خاصيت ضد باکتريايي و ضد ويروسي که سير دارد، التهاب و عفونت لوزه ها کاهش پيدا مي کند. همچنين مصرف سير سيستم ايمني بدن را تقويت مي کند.
پرسش و پاسخ هايي در رابطه با عفونت لوزه:
چه زماني براي عمل لوزه ها مناسب است؟
لازم است به اين نکته توجه داشته باشيد که استفاده از عمل جراحي هميشه آخرين راه حل است! پس هرگز عجله نکنيد. متخصصان توصيه مي کنند که ابتدا از ساير روش هاي درماني براي اين اختلال مانند استفاده از دارو ها را در پيش بگير و در صورت عدم بازده کافي و همچنين از بين نرفتن اختلال اقدام به جراحي لوزه بکنيد.
عفونت لوزه ها چه بيماري هايي را در پي دارد؟
التهاب لوزه ها علاوه بر عفونت در اين ناحيه موجب بروز عفونت در گوش، عفونت در قفسه سينه و يا عفونت سينوس ها مي شود. شايع ترين بيماري هايي که بر اثر عفونت لوزه ها بوجود مي آيد شامل تب غده ي است که در آن لوزه ها مورد حمله ي ويروس ها قرار مي گيرند که منجر به التهاب بافت هاي لوزه مي شود.
نوع خطرناک آن با جمع شدن چرک در لوزه ها است که حتي ممکن است بر اثر اين عارضه لوزه ها متورم نشوند و به قسمت مياني لوزه ها فشاري را با درد شديد وارد مي کند و چون علت بوجود آمدن اين نوع عفونت باکتري ها هستند، مي توان با مصرف آنتي بيوتيک ها آن را درمان کرد.
آيا جراحي لوزه در سيستم دفاعي بدن اختلال ايجاد مي کند؟
جراحي لوزه معمولا بعد از سن 3 تا 4 سالگي انجام مي شود يعني زماني که از نظر علمي لوزه ها نقش چنداني در سيستم دفاعي بدن ندارند. تحقيقات نيز نشان داده است که بعد از جراحي لوزه سيستم دفاعي بدن ضعيف نشده و شيوع بيماريهاي عفوني بيشتر نمي شود و افرادي که تحت جراحي لوزه قرار گرفته اند با افراد عادي تفاوتي ندارند. متاسفانه در مورد درمان بيماريهاي لوزه اغلب مردم اطلاعات کافي ندارند و در اين ميان گاهي از سوي پزشکان نيز توصيه هاي که با علم روز همراهي ندارد مي شود. قطعا جراحي يک لوزه سالم منطقي نبوده و توصيه نمي شود.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار