پارسينه/ در اين بخش از سلامت با پارسينه برايتان به معرفي هفت ماده غذايي خواهيم پرداخت که سبب افزايش ميزان پلاکت خونتان خواهند شد، اما در ابتدا بايد بدانيد پلاکت چه نقشي در ساختار بدن و سلامتي آن دارد و اصولا چرا بايد نگران ميزان پلاکت خون بود براي يافتن پاسخ اين پرسش ها ما را تا انتهاي اين مقاله همراهي کنيد.
تحريريه پارسينه_فائزه پناهي:پلاکت ها يکي از ريزترين سلول هاي موجود در جريان خون هستند و درست در زماني که جراحتي براي بدن پيش ميايد ما به آنها نياز داريم تا جريان انعقاد خون و بسته شدن زخم را برايمان به درستي با انجام برسانند و ما را از پروسه از دست دادن خون نجات دهند. زماني که قسمتي از بدن زخم مي شود، پلاکت ها به قسمت آسيب ديده منتقل شده و با لخته نمودن خون، رگ هاي پاره شده را متصل مي کنند. پلاکت پايين خون باعث خونريزي مي شود. لذا بهترين کار اين است که پايين بودن پلاکت خون را پيش از اين که دچار خونريزي شويد درمان کنيد. چرا که در مواردي که خونريزي کنترل نشده باشد، خطر مرگ يا شوک يا نارسايي در ارگان هاي بدن وجود دارد.
در زمان هايي که مقدار کاهش پلاکت خون بين ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ پلاکت در هر ميکروليتر نسبت به حالت نرمال باشد، بايستي از روش هايي مانند تزريق پلاکت استفاده نمود. اما در مواردي که اين مقدار کاهش کمتر از حد فوق باشد، مي توان به کمک رژيم غذايي مناسب در پي جبران پلاکت پايين خون برآمد. لذا در ادامه به معرفي تعدادي از غذاهاي پلاکت ساز مي پردازيم.
انار
انار يک ميوه سرشار از خاصيت است که نقش مهمي در پلاکت سازي نيز دارد. رنگ قرمز اين ميوه نشان دهنده غني بودن آن از آهن است. و در صورت مصرف منظم انار مي توانيد به شکلي مناسب با کاهش پلاکت خون مبارزه کنيد. همچنين ويتامين هاي موجود در انار به شما کمک مي کند تا در زماني که با سطح پاييني از پلاکت روبرو هستيد، سطح انرژي بدن خود را پايدار نگه داريد. انار را مي توانيد به شکل ميوه يا آبميوه آن مصرف نماييد. مصرف ۱۵۰ ميلي ليتر آب انار براي دو هفته توصيه مي شود.
شير
شير هم يکي ديگر از منابع سرشار از کلسيم است که به بدن شما کمک مي کند تا پلاکت هاي مورد نياز خود را بازسازي نمايد. کلسيم موجود در شير به همراه ويتامين K و فيبرينوژن پروتئين هاي آن پلاکت ساز است و و توان ساخت لخته خون را افزايش مي دهند. کمبود کلسيم در بدن منجر به اين مي شود که زمان بيشتري براي ايجاد لخته خون صرف شود به خصوص زماني که دچار خونريزي شديد شده باشيد. علاوه بر شير مي توانيد کلسيم لازم را با مصرف پنير و ماست و لبنيات ارگانيک تامين نماييد.
مواد غذايي سرشار از فولات
کمبود فولات در بدن مي تواند موجب کاهش پلاکت خون شود. به همين منظور لازم است که در رژيم غذايي خود غذاهايي که سرشار از فولات و يا ويتامين B9 هستند جاي دهيد. اين دو ماده نقش مهمي در سالم ماندن فرآيند تقسيم سلولي در بدن دارند لذا مي توانند فاکتور مهمي در درمان کمبود پلاکت خون باشند. يک فرد سالم بزرگسال بايستي در روز ۴۰۰ ميلي گرم فولات مصرف کند. از منابع غذايي سرشار از فولات مي توان به مواد غذايي پلاکت ساز مانند مارچوبه، آب پرتقال، اسفناج و غلات غني شده اشاره کرد.
پروتئين هاي بدون چربي
پروتئين هاي بدون چربي منابع بسيار خوبي از زينک و ويتامين B12 مي باشند. اين مواد مغذي نقش مهمي در معکوس کردن اثرات بيماري ترومبوسيتوپني (کاهش پلاکت خون) دارند. در صورتي که دچار کاهش پلاکت خون شده ايد بايستي روي به رژيم هاي غذايي با دوز کافي از پروتئين هاي پلاکت ساز مانند بوقلمون، ماهي و مرغ نماييد.
روغن کبد ماهي
مصرف همزمان روغن کتان و روغن کبد ماهي مي تواند منجر به تقويت سيستم ايمني بدن شما شود. اين روش، يک رويکرد قابل توجه در درمان کمبود پلاکت خون است. چرا که يکي از دلايل بروز بيماري ترومبوسيتوپني، زماني است که به دليل ضعف قواي ايمني، بدن به اشتباه به ارگان هاي خود حمله مي کند که در نتيجه منجر به نابود شدن پلاکت ها مي شود. اين روغن هاي پلاکت ساز همچنين باعث کاهش التهابات بدن شده و به جريان خون در سراسر بدن کمک مي کنند. توجه داشته باشيد که استفاده از اين روغن هاي ممکن است موجب رقيق شدن خون شود.
ويتامين A
ويتامين A يکي از مواد غذايي ضروري براي توليد سالم پلاکت هاست. اين ماده پلاکت ساز نقش مهمي در ساخت پروتئين ها در بدن دارد. پروئين سازي سالم در بدن، به تقسيم سلولي و رشد بدن کمک مي کند لذا از اين طريق استفاده از مواد غذايي حاوي ويتامين A مي تواند عملکرد طبيعي بدن را تامين نمايد. از اين دسته مواد غذايي مي توان به هويج، کلم پيچ، کدو تنبل و سيب زميني شيرين اشاره نمود.
ويتامينK
به طور کلي وعده هاي غذايي با کالري بالا براي توليد پلاکت خون توصيه شده است. ويتامين K يکي از عناصر ضروري است که رشد سلول را در سطح مطلوبي نگه مي دارد. پلاکت هاي خون مي توانند تا ۱۰ روز زنده بمانند. مقدار پلاکت کافي براي بدن نياز دارد تا به طور منظم با پلاکت هاي جديد جايگزين شوند تا مقادير از دست رفته جبران شود. غذاهايي مانند تخم مرغ، جگر، کلم پيچ از جمله مواد غذايي هستند که مي توانند ويتامين K بدن را تامين کنند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار