ايسنا/ يک فوق تخصص خون و انکولوژي، چاقي را از عوامل خطر مهم ابتلا به سرطان خواند و گفت: به دنبال مقابله با چاقي، حداقل ۲۵ درصد از آمار ابتلا به سرطان در جوامع کاهش خواهد يافت.
دکتر مهيار منصوري، با بيان اينکه سازمان بهداشت جهاني اعلام کرد که بيماري چاقي به ويژه در کشورهاي توسعه يافته يکي از عوامل اصلي ابتلا به سرطان به شمار ميرود، افزود: همچنين سازمان ملل از افزايش سرطانهاي ناشي از چاقي در کشورهاي توسعه يافته ابراز نگراني کرده است.
وي افزود: بر اين اساس از طريق مقابله با بيماري چاقي ميتوان حداقل ۲۵ درصد از آمار ابتلا به سرطان در اين جوامع را کاهش داد. همچنين مصرف دخانيات در ايجاد سرطان در مجاري تنفسي نقش اساسي دارد. ۹۰ درصد ابتلا به سرطان ريه به دليل کشيدن سيگار رخ ميدهد. سيگار کشيدن مهمترين عامل محيطي منفرد در وقوع مرگ زودرس در آمريکا گزارش شده است.
اين فوق تخصص خون و آنکولوژي افزود: مصرف الکل در ابتلا به سرطانهاي دهان (به غير از لب)، حنجره، مري و به دليل ايجاد سيروز الکلي احتمال بروز سرطان کبد را بالا ميبرد.
وي با تاکيد بر اينکه مصرف قند در طول دوره درمان سرطان ممنوع است، افزود: زيرا سلولهاي سرطاني با مصرف قند، بهتر ميتوانند بافتهاي ديگر بدن را آلوده کنند. سلول سرطاني با مصرف قند قويتر و با سرعت بالاتري تکثير ميشود. به زبان سادهتر بايد گفت سلول سرطاني داراي ۹۴ گيرنده قند است ولي سلول بدن داراي ۴ گيرنده است و سلول سرطاني هر مولکول قندي را که ببيند جذب ميکند و بزرگتر ميشود.
منصوري عنوان کرد: زماني که مواد غذايي حاوي کربوهيدرات در معرض دماي بالا قرار ميگيرند، سمي به نام آکريل آميد توليد ميکنند که سرطانزاست. به همين دليل پژوهشگران اعتقاد دارند مصرف بيش از اندازه نان سوخاري (تُست شده) احتمال بروز سرطان را افزايش ميدهد.
اين فوق تخصص خون و آنکولوژي با بيان اينکه برخي از پرتوها همچون پرتوهاي فرابنفش خورشيد، باعث ايجاد سرطانهايي چون سرطان پوست ميشوند، يادآور شد: همچنين برخي سرطانها همچون سرطان گردن رحم به علت عفونتهاي ويروسي (ويروس پاپيلوماي انساني) بروز ميکنند
منصوري با بيان اينکه سرطان يک اختلال ژنتيکي بوده که در آن کنترل نرمال رشد سلول از بين رفته است، افزود: ژنتيک سرطان هم اکنون يکي از تخصصهاي در حال گسترش است. در سطح مولکولي، سرطان به دليل وقوع جهش يا جهشهايي در DNA اتفاق ميافتد که باعث تکثير بيش از حد سلول ميشوند و بيشتر اين جهشها در سلولهاي سوماتيک رخ ميدهند؛ با اين وجود، برخي افراد جهشها را به ارث ميبرند.
منصوري اضافه کرد: وجود سابقه سرطان بين اعضاي نزديک خانواد، احتمال ابتلاي ديگر اعضاي خانواده به سرطان را افزايش ميدهد.
وي نارسايي مکانيسم ايمني طبيعي بدن را عاملي مستعد کننده در ايجاد سرطان ريه برشمرد و با بيان اينکه افزايش سن، احتمال ابتلا به برخي سرطانها را به شدت افزايش ميدهد، افزود: اغلب سرطانها در سنين حدود ۵۵ سال يا بيشتر از آن رخ ميدهند.
وي با تاکيد بر اينکه سرطان يکي از علتهاي اصلي مرگ در ميان زنان ۴۰ تا ۷۹ سال و مردان ۶۰ تا ۷۶ سال است، افزود: سرطان، کودکان کمتر از ۱۵ سال را نيز دچار ميکند. همچنين لوسمي حاد (نوعي سرطان خون) و سرطانهاي دستگاه عصبي مرکزي حدود ۶۰ درصد مرگ و ميرها را در اين سن باعث ميشوند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار