تبيان/ زماني اين نوع هويج (جزر) يکي از پر مصرف ترين خوراکي ها نزد ايرانيان بود. ولي متأسفانه امروزه مصرف آن فقط در بعضي شهرها رواج دارد و ديگر بچه هاي ايراني که روزي از خوردن آن به عنوان تنقل لذت مي بردند توجهي به آن نمي کنند.
زردک يا جزر همان هويج ايراني است که فصل برداشت آن زمستان است. اين ريشه خوراکي کاربردهاي وسيعي در طب و سفره ايرانيان داشته است اما مدتي است که توليد و مصرف آن به شدت کاهش يافته و کمتر در ميوه فروشي ها ديده مي شود.
جزر داراي طبيعت گرم و تر در درجه دوم است. اگرچه برخي آن را در درجه اول گرم و تر دانسته اند. اين طور به نظر مي رسد هويجي که امروزه به هويج فرنگي مشهور است، نوع "بري جزر" است.
اين ماده خوراکي بسيار مقوي و انرژي بخش بوده و پخته آن خوراک خوبي براي کودکان و افرادي است که ضعف دارند.
خواص زردک
زردک علاوه بر اينکه طعم خوشمزه اي دارد و در بيشتر دستورات غذايي از آن استفاده مي شود داراي خواص سلامتي بسياري است که سلامت پوست، چشم، دستگاه گوارش و دندان، بخشي از خواص اين سبزي پرخاصيت را تشکيل مي دهند.
* داراي نيروي بازکنندگي انسدادهاي کبدي است.
* معده را تقويت مي کند.
* ملين و آسان کننده عمل دفع است.
* ميل جنسي را در هر دو جنس افزايش داده، مني را زياد مي کند و نعوظ آور است.
* در مواردي اگر به جا استفاده شود کمک به دفع سنگ هاي کليوي مي نمايد.
* زردک سرشار از بتاکاروتن است که در بدن تبديل به ويتامين A مي شود و براي سلامت پوست تأثير فوق العاده اي دارد.
* مصرف زردک باعث افزايش بزاق در دهان شده و مواد معدني اساسي، ويتامين ها و آنزيم هايي را که موجب هضم بهتر غذا مي شوند براي بدن فراهم مي کند. مصرف منظم اين سبزي پرخاصيت کمک خوبي براي پيشگيري از ابتلا به زخم معده و ديگر اختلالات گوارشي خواهد بود.
* زردک ها سرشار از عناصر قليايي بوده که با ايجاد تعادل در نسبت اسيدي - قليايي بدن، موجب احياء و تصفيه خون مي شوند.
* زردک ها منبع خوبي از پتاسيم محسوب شده که مي توانند سطح سديم را در بدن کنترل کرده و در نتيجه به کاهش سطح فشارخون بالا در بدن کمک مؤثري کنند.
* مصرف زردک موجب از بين رفتن ميکروب هاي مضر در دهان شده و احتمال بروز پوسيدگي دندان را کاهش مي دهد.
* زردک خام يا رنده شده براي بهبود زخم ها، بريدگي ها و التهابات کاربرد مؤثري دارد.
زردک ها سرشار از عناصر قليايي بوده که با ايجاد تعادل در نسبت اسيدي - قليايي بدن، موجب احياء و تصفيه خون مي شوند
* در ميان فيتوکميکال هاي مفيدي که در زردک موجود است فيتونوترينتي موسوم به فالکارينول وجود دارد که مي تواند خطر بروز سرطان روده را کاهش داده و موجب سلامت کلي اين بخش از بدن گردد.
* زردک ها سرشار از کارتنوئيدها بوده که مي توانند قند خون را تنظيم کنند.
* زردک ها سرشار از فيبر خوراکي هستند که مي توانند سطح کلسترول بد (LDL) که بدن نيازي به آن ندارد را کاهش داده و نيز سطح کلسترول خوب (HDL) را که بدن به آن نياز دارد، افزايش داده و به کاهش لخته هاي خوني کمک کند و از بيماري هاي قلبي پيشگيري کند.
* مواد مغذي موجود در زردک مي توانند با سم زدايي بدن و سلول سازي جديد، موجب سلامت چشم، پوست، مو، ناخن و غيره شوند.
روش هاي استفاده از زردک
* از بهترين روش هاي مصرف آن مربا کردن آن است. مرباي جزر با عسل به شدت افزاينده ميل جنسي و مقوي احشا و رحم و هاضمه و با ادويه مناسب جهت تقويت کبدهاي سرد و خشک کردن رطوبات معده به کار مي رود.
* حلواي جزر نيز به تنهايي و يا همراه با ادويه مناسب است؛ مانند مرباي آن و لذيذتر از آن است.
* همچنين ترشي جزر به همراه ادويه مناسب جهت از بين بردن بزرگي و ورم طحال بسيار مفيد و مقوي معده و کبد سرد است.
دستور تهيه مرباي زردک (جزر)
جزر قوه باه (قواي جنسي) را تقويت مي کند و يکي از بهترين اشکال مصرف آن براي اين منظور مرباي آن است:
جزر را ريز کرده، بجوشانيد تا کاملاً پخته شود و عسل اضافه کنيد و بجوشانيد تا با آب زردک بجوشد و به قوام برسد. سپس به ازاي هر 500 گرم از آن، ادويه زير را کوفته و به آن اضافه نماييد.
قرنفل، دارچين، زنجبيل، هل، جوزبوا، زرنباد، کبابه، از هريک 2.5 گرم.
مصرف اين مربا (هويج) جهت تصفيه و باز کردن صدا، پاکسازي ريه، منع ريزش نزله، سرفه، ضعف معده و جگر، بدي هضم و ضعف قواي جنسي بسيار مؤثر است.
مرباي جزر به غايت مبهي (افزاينده قواي جنسي)، و مقوي احشا و رحم و هاضمه است و در بدن توليد خلط سالم مي کند.
نکته
خوردن زردک خام، نفاخ و ديرهضم است و بهتر است پخته باشد تا هضم راحت تري داشته باشد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار