نماد آخرین خبر

دکتر سلام/ همه چیز درباره ویتامین B5 و خواص آن

منبع
آلامتو
بروزرسانی
دکتر سلام/ همه چیز درباره ویتامین B5 و خواص آن
آلامتو/ ويتامين B5 يک نوع ويتامين محلول در آب از گروه ويتامين هاي B است. اين ويتامين با تجزيه چربي ها و کربوهيدرات ها به توليد انرژي کمک مي کند. اين ويتامين به داشتن پوست، مو، چشم و کبد سالم کمک مي کند. افراد براي سنتز و متابوليز چربي ها، پروتئين ها و کوآنزيم A به ويتامين B5 نياز دارند. ويتامين B5 يگي از کمتر شناخته شده ترين ويتامين هاي موجود است. معمولا کمبود اين ويتامين نادر است. ويتامين B5 به عنوان پانتوتنيک اسيد شناخته شده است. تقريبا همه غذاها در برگيرنده مقادير اندکي از پانتوتنيک اسيد است. ويتامين B5 عملکردهاي مهمي در بدن دارد. اين عملکردها عبارتند از: تبديل غذاها به گلوکز سنتز کردن کلسترول تشکيل هورمون هاي مرتبط با استرس  تشکيل سلول هاي قرمز خون همانند ساير ويتامين هاي گروه B، پانتوتنيک اسيد نيز به بدن در تجزيه چربي ها، کربوهيدرات ها و پروتئين ها کمک مي کند بنابراين بدن ما مي تواند از آن براي توليد انرژي و ساخت دوباره بافت ها، عضلات و اندام ها استفاده کند. سيستم گوارشي: ويتامين B5 به حفظ سلامت سيستم گوارش کمک مي کند و به بدن کمک مي کند از ساير ويتامين ها به خصوص ويتامين B2 به خوبي استفاده نمايد. ويتامين B2 به مديريت استرس کمک مي کند اما شواهدي وجود ندارد که نشان دهد پانتوتنيک اسيد مي تواند استرس را کاهش دهد. مراقبت از پوست: برخي از مطالعات نشان داده است که ويتامين B5 به عنوان مرطوب کننده پوستي عمل مي کند و مي تواند فرايند درمان زخم را بهبود ببخشد. يکي از مطالعات انجام شده نشان مي دهد که ويتامين B5 به آکنه هاي پوستي کمک مي کند و مي تواند جوش هاي صورتي مرتبط با آگنه را به هنگام استفاده به عنوان مکمل غذايي کاهش دهد. محققان بيان کرده اند که کاهش قابل توجهي از ضايعات پوستي بعد از ۱۲ هفته مصرف مکمل هاي غذايي ويتامين B5 ايجاد شده است. کلسترول و تري گليسيريد: برخي از مطالعات انجام شده نشان مي دهد که مصرف ويتامين B5 مي تواند به کاهش کلسترول و سطح تري گليسيريد يا چربي ها کمک کند. اين مديريت بايد تحت نظر پزشک انجام شود. کمبود ويتامين B5: کمبود ويتامين B5 بسيار نادر است زيرا تقريبا در تمامي مواد غذايي يافت مي شود. رژيم غذايي سالم و متنوع بايد مقادير کافي از اين ويتامين را براي افراد فراهم سازد. بررسي هاي کلينکي نشان مي دهد که کمبود اين ويتامين به شرايط زير منجر خواهد شد: خستگي بي علاقگي افسردگي تحريک پذيري اختلالات خواب درد شکمي حالت تهوع استفراغ بي حسي و کرختي گرفتگي هاي عضلاني هيپوگليسمي سوزش پاها عفونت دستگاه تنفسي فوقاني کمبود ويتامين B5 مي تواند حساسيت افزايش يافته به انسولين را منجر شود. در موش ها، کمبود ويتامين B5 به سوزش و حساسيت پوست و خاکستري شدن موها منجر شده بود اما اين موضوع زماني که پانتوتنيک اسيد به موش ها داده شد برعکس گرديد. با اينحال بر اساس گفته هاي محققان، در انسان ها شواهدي مبني بر اينکه مصرف پانتوتنيک اسيد به عنوان مکمل يا استفاده به عنوان شامپو مي تواند از تغيير رنگ مو جلوگيري کند يا آن را بازيابي نمايد وجود ندارد. زماني که سطح مصرف ويتامين B5 به مقدار طبيعي مي رسد بيشتر نشانه هاي بيان شده معکوس مي گردد. مقدار توصيه شده روزانه و منابع: مخصصان توصيه مي کنند ويتامين B5 به شيوه هاي زير به صورت روزانه مصرف شود: نوزادان ۰ الي ۶ ماهه: ۱.۷ ميلي گرم در روز نوزادان ۷ الي ۱۲ ماهه: ۱.۸ ميلي گرم در روز کودکان ۱ تا ۳ ساله:۲ ميلي گرم در روز کودکان ۴ الي ۸ ساله: ۳ ميلي گرم در روز کودکان ۹ الي ۱۳ ساله:۴ ميلي گرم در روز مردان و زنان ۱۴ ساله و بالاتر: ۵ ميلي گرم در روز زنان باردار: ۶ ميلي گرم در روز زنان شيرده: ۷ ميلي گرم در روز ويتامين B5 محلول در آب است. بدن ما آن را ذخيره نمي کند. پس بايد مقدار آن به صورت روزانه تامين شود. بهترين منابع غذايي ويتامين B5: ويتامين B5 به طور گسترده در محصولات حيواني و گياهي يافت مي شود. برخي از منابع عبارتند از: گوشت: مرغ، بوقلمون، اردک، گوشت گاو و اندام هاي حيوانات همچون جگر و کليه ماهي: سالمون،خرچنگ دريايي و حلزون صدف دار غلات: نان و غلات صبحانه تهيه شده با آرد سبوس دار. غلات سبوس دار منبع خوبي از ويتامين B5 هستند. محصولات لبني: زرده تخم مرغ، شير، ماست و محصولات تهيه شده از شير بقولات: عدس، نخود و سويا سبزيجات: قارچ، آووکادو، کلم بروکلي، سيب زميني شيرين، ذرت، گل کلم، کلم پيچ و گوجه فرنگي ساير منابع ويتامين B5 عبارتند از مخمر آبجو، بادام زميني، دانه آفتابگردان، گياهک گندم و جوي دوسر. پانتوتنيک اسيد به طور گسترده اي در غذاها موجود است اما در فرآوري به عنوان مثال، در کنسرو، انجماد و فريز کردن، از بين مي رود. بهتر است غذاها را تازه مصرف کنيد تا از دريافت مقادير کافي از اين ويتامين اطمينان حاصل نماييد. دانشمندان دريافته اند که باکتري هاي موجود در پوشش کولون ممکن است اسيد پانتوتنيک توليد کنند، اما اين هنوز ثابت نشده است. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد