الو دکتر/ سرگيجه يکي از مشکلاتي است که برخي افراد با آن درگير هستند. اين سرگيجه دلايل مختلفي دارد و مي تواند يکي از اين دلايل برهم خوردن مايع گوش مياني باشد. در اين مطلب براي شما از اين مشکل صحبت کرده ايم.
گوش مياني کجاست؟
گوش مياني شامل استخوانچههايي متصل به پرده صماخ است که امواج صوتي را به گوش داخلي، عصب شنوايي و در نهايت به مغز منتقل ميکنند . شيپور استاش که در يکي از حفره هاي گوش مياني قرار دارد راه ارتباطي حلق با گوش است بنابراين هر گونه عفونت يا التهاب که مربوط به دستگاه تنفس ، حلق و ناحيه بيني باشد به گوش مياني منتقل ميشود.
عفونت گوش چيست؟
عفونت گوش يک التهاب در گوش مياني است که عمدتا بوسيله باکتري ها ايجاد مي شود و هنگامي رخ مي دهد که مايعي پشت پرده صماخ (پرده گوش) جمع شده باشد. هرکسي ممکن است به اين بيماري دچار شود. هرگونه عفونت حلق و گلو ناشي ازسرماخوردگي و قسمت بالايي دستگاه تنفس، سوراخ شدن پرده گوش و وجود لوزه سوم که باعث ورود مايع بيروني ،ويروس و ميکروب وارد گوش مياني شود، تهويه را مختل و محيط رشد ميکروب ها را فراهم مي کند و در نتيجه التهاب گوش مياني اتفاق ميافتد که بايد به سرعت با بروز اولين علامتها تشخيص و به طور کامل درمان گردد.
عفونت گوش و سرگيجه
شايعترين بيماريهاي گوش داخلي که موجب سرگيجه ميشود عفونت ويروسي مايع گوش داخلي است که در فصل پاييز و زمستان بيشتر اتفاق ميافتد. ويروس به مايع داخل گوش حمله ميکند، گوش داخلي دچار التهاب شده و فرد احساس سرگيجه ميکند.
نوعي از سرگيجه که ناشي از عفونت گوش داخلي است به سرگيجه خوشخيم و وضعيتي مشهور است، علت اين نوع سرگيجه رسوب بلورهاي کلسيمي در مايع گوش داخلي است. وقتي فرد سرش را حرکت ميدهد به دليل اينکه مايع داخلي گوش به طور طبيعي حرکت ميکند، بلورهايي که رسوب کردهاند نيز حرکت ميکنند و موجب تحريک گيرندههاي سرگيجه ميشوند که نهايتاً احساس سرگيجه را براي فرد همراه دارند.
گوش چه ربطي به سيستم گردش خون دارد؟
اندامک هاي گوش داخلي جريان خوني که به مغز مي رسد را با سيستمي جداگانه از سيستم هاي رايج کنترل کننده فشارخون ، کنترل مي نمايد . نتيجه تحقيقات نشان مي دهد که اندامک هاي گوش داخلي داراي يک اثر مستقيم در جريان خوني هستند
که به مغز مي رسد و اين اثر به طور مستقل از فشار خون بدن و همچنين ميزان CO2 موجود در خون اعمال مي گردد .گروهي از محققان دريافته اند که گوش داخلي نقشي بيش از حفظ تعادل بدن را برعهده دارد و جريان خون را به مغز نيز کنترل مي کند. به نظر مي رسد که اندامهاي ظريفي که در اعماق گوش داخلي وجود دارد جريان خون را به مغز تنظيم مي کند.
محققان از اين مطالعه که بر روي ۲۴ نفر انجام دادند، نتيجه گرفتند که اين ارتباط احتمالا اين توانايي را به انسان اوليه داده است که مستقيم بايستد و در اين حالت نيز خون به مغز انتقال يابد. با استفاده از آزمايش هاي سازمان فضايي آمريکا که براي فضا نوردان انجام مي شود، محققان اندام هايي را که تعادل بدن را کنترل مي کند ارزيابي کردند. اين اندامها در اعماق حفره هاي استخواني گوش قرار دارد و جريان خون را در بدن هنگام چرخيدن و کج شدن کنترل مي کند.
دکتر "جرج سرادور” که رياست محققان را بر عهده داشت، گفت: اين يافته ها مي تواند بطور بالقوه به کشف درمان هاي جديد براي بيماري هاي مرتبط منجر شود. وي گفت: براي مثال افراد مبتلا به کم فشاري خون وضعيتي — به اين معني که اين افراد زماني که خيلي سريع از جاي خود بلند مي شوند از حال مي روند و يا دچار سرگيجه مي شوند — احتملا به دليل يک مشکل مرتبط با گوش داخلي، جريان خون به مغز آنها ضعيف است.
بيماري مينير چيست؟
مينير يک اختلال در گوش داخلي است با افزايش فشار مايع دروني گوش داخلي اين بيماري عارض ميگردد و در سنين ۲۰ تا ۶۰ سالگي بيشتر رخ ميدهد.
نشانه هاي مهم بيماري مينير
سرگيجه حملهاي غير قابل تحمل
وزوز گوش
کاهش شنوائي
و علامتهاي ديگر شامل تهوع و استفراغ و احساس فشار در گوش
علت بيماري مينير
علت اصلي ناشناخته است ولي در زمينه اختلال ژنتيکي عوامل متعددي موجب بروز يا تشديد آن ميشود.
چگونه تشديد مي شود
▪ آلرژي
▪ اختلالات متابوليکي ( ديابت)
▪ اختلالات عروقي مانند ميگرن
▪ عفونتهاي ويروسي
▪ سفليس گوش
ـ توجه: در اين بيماري اختلال هوشياري و سردرگمي غير عادي است. در صورت وجود اين علائم بايد به فکر علت ديگري بود.
روش تشخيص بيماري مينير
بيشترين شکايت بيمار سرگيجه است معمولاً اين بيماران گزارش ميکنند که سرگيجه از چند دقيقه تا چند ساعت اول طول ميکشد. با تهوع و استفراغ توام ميباشد علاوه بر اين بيماران از تعرق شديد و احساس دائمي عدم تعادل که ممکن است تا چند روز طول بکشد شکايت ميکنند. بيماران ممکن است دچار حملاتي شوند که شبانه آنها را از خواب بيدار کند اما در فاصله بين حملات بيماران خوب هستند.
از چه راه هايي درمان مي شود
رژيم غذايي
درمان دارويي
درمان جراحي (هدف از جراحي برطرف کردن سرگيجه است) ممکن است بعد از عمل جراحي ناشنوايي ـ وزوز گوش و سنگيني گوش همچنان ادامه پيدا کند.
مينير و مشکل تعادلي
مثلا در بيماري مينير (هيدروپس آندولنف) که فشار مايع درون گوش به علت اختلال در بازجذب آن افزايش مي يابد، اختلال تعادلي نيز رخ مي دهد. در برخي از کمشنواييهاي ارثي نيز ممکن است سيستم تعادلي درگير شود چون اساس زيستشناختي سلولي اين دو سيستم شبيه به هم است و سلولهاي کنترلکننده بدن نيز ممکن است همچون سلولهاي مويي حلزون آسيبديده باشند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار