دکتر سلام/ برنج مهمترين محصول غلات در آسيا است و غذاي اصلي قريب به اتفاق جمعيت اين منطقه است . اين محصول در بيش از ۱۰۰ کشور جهان کشت ميشود و حدود ۱۸۰۰۰ گونه از آن در حدود ۲۵ درصد از توليد غلات کل جهان را تشکيل مي دهند . قاره هاي آسيا، آفريقا و امريکا برنج توليد ميکنند. آسياب ۷۰٪ برنج (آندوسپرم) به عنوان محصول عمده و محصولات جانبي آن شامل ۲۰٪ پوسته برنج، ۸٪ سبوس برنج و ۲٪ جوانه برنج مي باشد.
بخش قهوه اي برنج که به شکل دانه هاي خرد شده در هنگام جدا سازي و خرد کردن برنج مورد استفاده قرار مي گيرد، سبوس برنج است . سبوس، لايه بيروني سخت برنج است که از آئورورون و پريکارپ تشکيل شده است. سبوس برنج شامل تعدادي از عناصر غذايي مانند اوريزانول، توکوفرول، توکوترينول، فيتوسترول، ۲۰ درصد روغن و ۱۵ درصد پروتئين، فيبرهاي غذايي حاوي ۵۰ درصد کربوهيدرات (به طور عمده نشاسته) مانند بتا گلوکان، پکتين و صمغ است. سبوس برنج، که قبلا به عنوان خوراک دام استفاده ميشد، در حال حاضر به عنوان يک عنصر کاربردي در توليد روغن سبوس برنج استفاده مي شود. هند و تايلند موفق ترين کشورهاي توليدکننده سبوس برنج هستند.
بيش از ۶۰۰ ميليون تن برنج سالانه در سراسر جهان برداشت مي شود و بيشتر ارزش غذايي آن در سبوس برنج و جوانه هاي برنج است. سبوس برنج با توجه به محتواي آنتي اکسيدان ها، ويتامين E، ويتامين B و اسيدهاي چرب ضروري، فوايد سلامتي مختلفي را ارائه مي دهد. آنتي اکسيدان هاي سبوس برنج از طريق فرآيندهاي مختلف اثرات مثبت بر سيستم بيولوژيکي بدن دارند. سبوس برنج همچنين به عنوان منبع طبيعي فيتوسترول ها عمل مي کند که کنترل قند خون، سلامت پروستات و متابوليسم کلسترول را کنترل مي کند. سبوس برنج به طور طبيعي حاوي لاکتوز، گلوتن و هيپوالرژنتيک است، و اين يک محصول سالم قابل اعتماد براي سليقه هاي مختلف است. در حالي که مزاياي سلامتي زيادي براي سبوس برنج وجود دارد، با توجه به متابوليسم فرد، نوع مصرف و فراواني مصرف، برخي از عوارض جانبي ممکن است ايجاد نمايد.
مبارزه با بيماري هاي مزمن
طبق شواهد موجود در مطالعات تجربي، فيبرهاي غذايي مختلف سبوس برنج داراي فوايد جلوگيري از بيماري هستند. مواد مغذي فسيلي مانند اينوزيتول، روغن برنج، اسيد فروليک، گاماوريزانول، استرول گياهي و غيره براي افراد مبتلا به بيماريهايي مانند سرطان، کبد چرب، سنگ کليه و بيماري هاي قلبي مفيدند. سبوس برنج نيز پروفيل هاي ليپيد پلاسما را بهبود مي بخشد، و آن را در کاهش کلسترول و تري گليسيريد، و همچنين افزايش سطح کلسترول ليپوپروتئين با چگالي بالا اثر بخش است.
منبع فيبر
سبوس يکي از ثروتمندترين منابع فيبر رژيمي است. محتواي فيبر در سبوس برنج در جلوگيري از حملات قلبي، اختلالات روده و سرطان هاي مختلف موثر است. محتواي فيبر در سبوس برنج نيز نقش مهمي را در کنترل وزن با ايجاد حس سيري بدون خوردن زياد بازي ميکند. در افرادي که رژيم غذايي آنها داراي فيبر زياد است، اين اثرات بيشتر ظاهر مي شود، زيرا آنها کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان هاي مرتبط با چاقي و حملات قلبي قرار مي گيرند. در حالي که فيبر براي عملکرد مناسب دستگاه گوارش لازم است، مصرف بيش از حد مي تواند موجب نفخ و گاز روده شود. طبق گفته موسسه پزشکي، يک چهارم فنجان سبوس برنج شامل ۶٫۲ گرم فيبر غذايي است . اين ميزان فيبر ، ۲۵ درصد از نياز روزانه فيبر زنان و ۱۶ درصد از نياز روزانه مردان است.
مواد مغذي
سبوس برنج داراي مزاياي زيادي براي سلامتي است، زيرا اين ماده غذايي حاوي ويتامين ها، مواد معدني و آنتي اکسيدان هاست. سبوس برنج براي بدن و زندگي سالم لازم است. اين اثرات به مبارزه با راديکال هاي آزاد در بدن ما کمک مي کند. سبوس برنج حاوي ويتامين ها، آنتي اکسيدان ها و مواد مغذي است که به کاهش کلسترول و به مبارزه با بيماري ها، افزايش سيستم ايمني بدن و مبارزه با راديکال هاي آزاد کمک مي کند. سبوس برنج همچنين يک منبع ارزشمند از پيچيده ويتامين E، آنتي اکسيدان ها و ساير مواد مغذي است که با اثرات پيري مبارزه مي کنند.
منگنز و فسفر
سبوس برنج به عنوان منبع خوبي از مواد معدني ضروري به ارمغان مي آورد و مقدار زيادي از منگنز و فسفر را تامين مي کند. شما نياز به هر دو مواد معدني براي استخوان هاي سالم داريد – فسفر به بافت استخواني مينراليزه کمک مي کند که استخوان ها را سخت مي کند، در حالي که منگنز به شما کمک مي کند کلاژن را توليد کنيد که باعث ايجاد انعطاف پذيري شود. منگنز همچنين عملکرد مغز سالم را توسعه مي دهد، در حاليکه فسفر نقش مهمي در ارتباطات سلولي دارد. يک قاشق غذاخوري از سبوس برنج شامل ۴۹۵ ميليگرم فسفر و ۴٫۲ ميليگرم منگنز است که اين ميزان تمام نيازهاي روزانه شما و ۷۱ درصد از فسفر مورد نياز شما را تامين ميکند.
منيزيم و آهن
ترکيب سبوس برنج را در رژيم غذايي خود افزايش دهيد تا ميزان مصرف منيزيم و آهن شما افزايش يابد. يک قاشق غذاخوري از سبوس برنج شامل ۵٫۵ ميلي گرم آهن است که اين ميزان ۶۹ درصد از مصرف روزانه توصيه شده براي مردان و ۳۱ درصد از نياز روزانه زنان که توسط موسسه پزشکي تعيين شده است، فراهم مي کند. هر دو مواد معدني متابوليسم بدن را با کمک به سلول ها براي توليد انرژي خود افزايش ميدهند. منيزيم همچنين باعث تقويت ارتباط سلول هاي سالم مي شود، در حالي که آهن به شما کمک مي کند تا گلبول هاي قرمز توليد کنيد که براي انتقال اکسيژن ضروري است.
ويتامين B-5 و B-6
سبوس برنج پايدار همچنين حاوي ويتامين ها، به ويژه ويتامين B-5 و B-6 مي باشد. ويتامين B-5 نقش مهمي در عملکرد مغز دارد – به شما کمک مي کند تا ملاتونين، هورمون مغزي را که تحت تاثير ه قرار ميدهد و همچنين استيل کولين، يک ماده شيميايي که در ارتباط با سلول هاي مغز استفاده مي شود، ايجاد کنيد. ويتامين B-6 همچنين به اعصاب شما کمک مي کند تا در توليد گلبول هاي قرمز نقش داشته باشند. سه فنجان مغز برنج حاوي ۲٫۲ ميليگرم اسيد پانتوتنيک يا ۴۴ درصد از مصرف روزانه توصيه شده توسط موسسه پزشکي است. همچنين ۱٫۲ ميليگرم ويتامين B-6 يا ۹۲ درصد از مصرف روزانه را تامين ميکند.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار