نت نوشت/ پس از قطع آخرين عادت ماهيانه و يک سال پس از آن يائسگي زنان آغاز مي شود. بدن زن دچار تغيير و تحولي عظيم مي شود که يکي از بدترين و مخرب ترين آن کم شدن بافت استخوان ها و ابتلا به پوکي استخوان در زنان است. زناني که به پوکي استخوان مبتلا هستند با کوچکترين ضربه يا افتادن استخوان هايش شکسته مي شود و درمان و ترميم آن به زمان طولاني نياز دارد که گاهي نيز بي نتيجه خواهد بود.
محققان به تازگي متوجه شده اند با شروع رژيم مديترانه اي حتي پس از يائسگي مي توان از بروز پوکي استخوان در زنان پيشگيري کرد. در مجمع ساليانه جامعه پزشکي غدد درون ريز در برزيل ENDO 2018: The Endocrine Society Annual Meeting اين يافته مهم را دکتر تائيس رازيا سيلوا Thais Rasia Silva, PhD به طور رسمي اعلام کرد.
اين سخنران با تاکيد بر اين که پيش از اين تحقيقات زيادي بر روي تاثير رژيم غذايي بر زنان بعد از يائسگي صورت نگرفته بود، خاطر نشان کرد تحقيقات جديد نشان مي دهد حتي بعد از يائسگي رعايت يک رژيم غذايي سالم بخصوص رژيم مديترانه اي مي تواند مانع از ابتلا پوکي استخوان در زنان شود.
دکتر سيلوا و گروه تحقيقش ۱۰۳ زن سالم را با ميانگين سني ۵۵ سالگي مورد بررسي قرار دادند که دوران يائسگي را پشت سر مي گذاشتند. در اکثريت قريب به اتفاق يائسگي زنان در سن ۵۰ سالگي اتفاق مي افتد. در برخي حدود ۴۵ سالگي و حتي زودتر و در درصد بسيار کمي از زنان ۶۰ سالگي سن يائسگي است. اين افراد از هيچ نوع هورمون درماني استفاده نمي کردند.
تراکم استخوان، بافت ماهيچه اي، بافت چربي، سوخت و ساز سلولي و فعاليت بدني زناني که در تحقيق شرکت داشتند اندازه گيري شد. سپس به آن ها پرسشنامه اي داده شد تا دقيقا غذاهايي را که روزمره استفاده مي کنند به دقت درج نمايند.
محققان رژيم غذايي زنان را که شامل سبزيجات، حبوبات، ميوه ها، غلات، ماهي، روغن زيتون، لبنيات، گوشت و حتي مصرف سيگار و الکل بود به دقت بررسي کردند. مقايسه وضعيت بدني زنان و رژيم غذايي که مصرف مي کردند نشان داد زناني که رژيم غذايي شان مديترانه اي يا بيشتر حاوي مواد غذايي اين رژيم بود سالم تر بودند. اين زنان از تراکم استخوان محکم تري برخوردار بودند، بافت ماهيچه اي پرتري داشتند و مواد معدني بدن شان با کمبودي مواجه نبود.
دکتر پولي مارا اسپريتزر Poli Mara Spritzer پزشک متخصص عضو تيم تحقيق که تاليف گزارش تحقيق را به عهده داشت اعتقاد دارد هر چند بايد تحقيقات بيشتري در مورد تاثير رژيم مديترانه اي و حتي مقايسه آن با ساير رژيم ها بر سلامتي زنان در سن يائسگي انجام گيرد ولي آن چه مشخص است مصرف پروتئين مثل ماهي نقش مهمي بر سلامت ماهيچه ها در زنان دارد.
علاوه بر پروتئين نقش آنتي اکسيدان هاي موجود در رژيم مديترانه اي را نبايد دست کم گرفت. دکتر سيلوا پس از تحقيق با تاکيد اعتقاد دارد رعايت رژيم مديترانه اي همراه با داشتن سبک زندگي سالم، داشتن فعاليت بدني مناسب، دوري از الکل و انواع دود مانع از بروز پوکي استخوان در زنان بعد از سن يائسگي مي شود. دکتر سيلوا حتي به زناني که دوران يائسگي را پشت سر گذاشته اند و دچار پوکي استخوان شده اند پيشنهاد مي کند حتما با يک متخصص تغذيه در مورد استفاده از رژيم مديترانه اي مشورت نمايند تا حداقل از پيشرفت بيماري جلوگيري شود.
بازار