نت نوشت/ بسياري از مردم صبح يک فنجان قهوه ميخورند تا به بيدار شدن آنها کمک کند. کافئين، يک داروي طبيعي موجود در قهوه است که سيستم عصبي مرکزي را تحريک مي کند. اما اگر شخصي به کافئين حساسيت داشته باشد، چه تأثيري بر روي بدن فرد خواهد داشت؟ کافئين در تعدادي از گياهان شامل دانه هاي قهوه، برگ چاي و پوسته يا غلاف کاکائو يافت مي شود که در سراسر جهان از طرق مختلف مصرف مي شود. تقريبا ۹۰ % مردم امريکاي شمالي هر روز کافئين مصرف مي کنند. درحاليکه کافئين براي اکثر مردم مشکلي ايجاد نمي کند، اما بعضي افراد حساسيت به کافئين دارند.
تاثيرات کافئين
نوشيدن قهوه و ساير نوشيدني هاي کافئين دار به عنوان يک عرف فرهنگي در ايالات متحده و ساير کشورها رايج است. کافئين به عنوان يک محرک طبيعي بر مغز و سيستم عصبي مرکزي تاثير ميگذارد، و انسان را آگاهتر و هوشيارتر مي کند. بسياري از مردم در طول کار روزانه خود قهوه مي خورند، چون باور دارند که راندمان کاري آنها را بالاتر مي برد.
بسياري از افراد به راحتي مي توانند روزانه تا ۴۰۰ ميلي گرم کافئين را که معادل حدودا چهار فنجان است، بنوشند ولي برخي از افراد نسبت به آن حساسيت دارند و اين علائم به سراغشان مي آيد:
تندي ضربان قلب
اضطراب
حالت سرگيجه و عصبي شدن
سردرد
مشکلات خواب
ناراحتي معده
افرادي که داراي اين علائم هستند، ممکن است عدم تحمل غذايي غير آلرژيک به کافئين داشته باشند. عدم تحمل با حساسيت به کافئين متفاوت است، حساسيت به کافئين بسيار نادر است و علائم آن بسيار جدي تر از علائم مربوط به عدم تحمل است.
علائم حساسيت به کافئين
کهير و جوش داراي خارش که ايجاد برآمدگي هاي قرمز مي کند.
تورم لب ها و زبان
خارش دهان، لب ها و زبان
اگر شخصي داراي حساسيت به کافئين باشد، اين علائم در طول مدت يک ساعت پس از مصرف کافئين بروز پيدا مي کند.
مطالعه اي در سال ۲۰۱۵ گزارش کرد که برخي از افراد ممکن است واکنش شديد حساسيتي در پاسخ به کافئين به نام شوک آنافيلاکتيک داشته باشند، بايد توجه داشت که اين حالت بسيار نادر است.
علائم حاصل از شوک آنافيلاکتيک شامل:
تورم شديد صورت شامل چشم ها، لب ها، صورت و زبان
مشکلات تنفسي به علت تورم صورت
اشکال در حرف زدن
خستگي و کوفتگي
سرفه
تهوع، درد شکم يا استفراغ
تندي ضربان قلب
سرگيجه
دلايل حساسيت و عدم تحمل کافئين چيست ؟
کافئين به روش هاي مختلف بر روي افراد تاثير مي گذارد. تاثيراتي که کافئين بر بدن فردي که به آن حساسيت دارد، مي گذارد با فردي که عدم تحمل کافئين دارد، شبيه نيست. وقتي کافئين مصرف مي شود از طريق روده جذب جريان خون ميشود، سپس بر چگونگي کارکردن اعضاي مختلف تاثير مي گذارد.
در مغز، پيام رسان هاي شيميايي که باعث خواب آلودگي ميشوند، بلاک ميکند و همچنين سطح آدرنالين خون را بالا مي برد که مغز و بدن را آگاه تر مي سازد.
در افرادي که داراي عدم تحمل غيرآلرژيک به کافئين مي باشند، بالا رفتن سطح آدرنالين ناشي از کافئين است که ممکن است موجب بروز علائم نام برده شود. در مقابل، افرادي که به کافئين حساس مي باشند داراي علائمي هستند که علت آن واکنش هاي آلرژيک است.
علل علائم واکنش حساسيت به کافئين چيست؟
بدن فردي که به کافئين حساسيت دارد، آن را به عنوان مهاجم ميبيند. هنگامي که افراد کافئين مصرف مي کنند، بدن آن ها عليه کافئين، نوعي آنتي بادي تحت عنوان ايمونوگلوبولين E توليد مي کند. آنتي بادي باعث ميشود سلولهاي خاصي توليد هيستامين کنند که مولکول ها (مهاجم) را از بين ببرند و اين اشتباه است. اين مولکول ها آلرژن نام دارند. نتيجه اين امر، التهاب با کهير، خارش و تورم است.
چرا واکنش حساسيت به کافئين اتفاق مي افتد؟
مطالعه اي در سال ۲۰۱۴ نشان مي دهد، پاسخ هاي متفاوت افراد به کافئين ظاهرا علت ژنتيکي دارند. با اين حال دقيقا علتي که سبب بروز حساسيت برخي از افراد به کافئين مي شود يا همان آلرژن را ايجاد مي کند، به طور کامل شناخته نشده است. مطالعات نکات متفاوتي را نشان مي دهند از جمله قارچ هاي دانه قهوه اي قهوه مي تواند يکي از علل حساسيت به کافئين باشد.
تشخيص حساسيت به کافئين
همانند ساير آلرژيها، پزشک ممکن است يک آزمايش پوستي براي تشخيص حساسيت به کافئين انجام دهد. پزشک مقداري از آلرژن را روي دست شخص قرار ميدهد و پوست را براي مشاهده واکنش کنترل ميکند. اگر ايجاد جوش کرد، يعني ممکن است فرد حساسيت نشان دهد.
درمان حساسيت به کافئين
اگر شخص پس از مصرف کافئين دچار واکنش حساسيت شد، آنتي هيستامين مي تواند به کاهش خارش، تورم و کهير کمک کند. در موارد بسيار نادر، حساسيت به کافئين ممکن است باعث شوک آنافيلاکتيک شود که با تزريق اپي نفرين مي توان آن را درمان کرد. افراد داراي حساسيت شديد، اغلب يک قلم تزريقي مخصوص براي انجام اين کار دارند.
راه هاي پيشگيري چيست ؟
وقتي شخص مبتلا به حساسيت کافئين يا عدم تحمل آن است، بهترين راه براي پيشگيري، عدم مصرف هر نوع خوراکي حاوي کافئين است.چاي، قهوه، انرژي زاها و شکلات. اگر مطمئن نيستيد که يک نوشيدني کافئين دارد يا نه، برچسب آن را مطالعه کنيد.
بسياري از مردم براي هوشياري و تمرکز در کارهاي روزانه خود به کافئين متکي هستند و حذف آن نتايج عکسي را برايشان ايجاد مي کند.از جمله اين نتايج عکس مي توان به اين نکات اشاره کرد:
عدم تمرکز
خستگي
زودرنجي
سردرد
بعد از يک هفته عدم مصرف کافئين، علائم مربوط به آن از بين ميرود.
اگر فردي در حال تلاش براي حذف کافئين يا يافتن جايگزيني براي آن است تا هوشيار تر بماند و تمرکز بيشتري داشته باشد اين نکات مي تواند کمک بسياري کند.
داشتن برنامه منظم براي استراحت
بيرون رفتن براي پيادهروي در وقت ناهار
نوشيدن آب کافي
داشتن خواب کافي
خوردن غذاهاي سالم
تا زماني که به کافئين حساسيت داشته باشيد يا اين که نتوانيد آن را تحمل کنيد، اگر از کافئين مصرف نکنيد، مشکلي برايتان پيش نخواهند آمد. مگر اين که از يک غذاي حاوي کافئين استفاده کنيد و دچار مشکل شويد.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار