ايران/ زبان انسان مانند آيينهاي است که بيانکننده سلامت بدن است و تغييرات روي زبان از جمله تغيير رنگ يا وجود خال ميتواند نشان از بروز بيماري باشد. امروزه متأسفانه ميزان مرگ و مير در اثر ابتلا به انواع سرطانها آمار چشمگيري پيدا کردهاند.
قطعاً با آگاهي از نشانههاي سرطانهاي مختلف ميتوان از ابتداي ابتلا به اين بيماري، درمانها را آغاز کرد؛ شروع زودهنگام درمان همه بيماريها علاوه بر کمتر شدن هزينهها، درد و مشکلات ناشي از پيشرفت بيماري را هم کاهش ميدهد. سرطان زبان يکي از همين بيماريها است که با شناخت علائماش ميتوان در جهت درمان سريع آن اقدام کرد. البته وجود هر زخم و حالت غيرطبيعي زبان هم دليل قطعي ابتلا به سرطان زبان نيست.
عوامل ابتلا به سرطان زبان
عوامل مختلفي ميتوانند در ابتلا به سرطان زبان تأثير داشته باشند.
يک فلوشيپ تومورهاي سروگردن درباره علل بروز اين نوع سرطان توضيح ميدهد: رعايت نکردن بهداشت دهان و دندان، مصرف موادمخدر دهاني مانند ناس (پامپراک يا ناس مادهاي اعتيادآور و سبزرنگ است که در ظاهر گياهي بهنظر ميرسد، اما افزودنيهاي خطرناک زياد ديگري نيز داشته وعوارض بلندمدتي چون سرطان دارد.)
، عفونتهاي ويروسي مثل «HPV» که عبارت است از ابتلا به زگيلهاي تناسلي که از طريق رابطه دهاني اين زگيلها قابل انتقال هستند و موادغذايي نيترات دار مانند غذاهاي حاوي نگهدارندههاي غيرمجاز ميتوانند زمينه ساز بروز سرطان زبان باشند.
زخم زبان را جدي بگيريم
سرطان زبان مانند سرطانهاي ديگر در صورت شناسايي زودهنگام قابل درمان است اما در صورتي که فرد با علائم آن آشنا نباشد يا آنها را ناديده بگيرد ميتواند مشکلات جبرانناپذيري را بهدنبال داشته باشد.
دکتررضا بديعي در زمينه علائم سرطان زبان توضيح ميدهد: مهمترين علامت سرطان زبان زخمي است که در کنارههاي زبان ايجاد ميشود و به مرور زمان بهبود پيدا نميکند، چنانچه بيش از يک ماه فردي زخمي روي زبان داشته باشد که خوب نشده حتماً بايد براي بررسيهاي لازم به پزشک متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه کند.
تکنيکي براي درمان سرطان زبان
تومورهاي زباني مانند ساير سرطانها در مراحل مختلف درمانهاي متفاوتي دارد و طبيعتاً در مراحل ابتدايي درمانهاي ساده تري صورت ميگيرد.
دکتر بديعي با اشاره به اينکه امروزه در حوزه درمان اين دسته از سرطانها پيشرفت بسيار چشمگيري داشته ايم، ميافزايد: در سرطانهاي بدخيم زبان، تومورهاي زباني ديگر به راديوتراپي پاسخ نميدهند و کل زبان و کف دهان درگير ميشود؛ در گذشته در اين مرحله امکان درمان بيمار وجود نداشت اما در حال حاضر با استفاده از تکنيک بافت آزاد (free flape) سرطان زبان قابل درمان است.
در اين روش پوست و عضله همراه با شريان و وريد آن از اندامهاي تحتاني يا فوقاني مانند دست و پا برداشته ميشود و در نهايت رگها به عروق گردن پيوند زده ميشوند، يعني زباني جديد از پوست و عضله جايگزين ميشود.
او در ادامه در زمينه کارکرد اندامها بعد از جراحي ميگويد: برداشت پوست و عضله باعث اختلال در کارکرد اندام مورد نظر نميشود. در جراحي تومورهاي سرطان زبان با وجود سنگين بودن عمل جراحي و نياز به مراقبتهاي خاص بعد از عمل، بيمار کمتر از يک هفته ترخيص ميشود و از يک هفته تا يک ماه بعد هم ميتواند صحبت کند.
فردي که اين عمل جراحي را انجام داده است ميتواند از دو هفته تا سه ماه بعد از جراحي از راه دهان شروع به غذا خوردن کند.
اين بيماري معمولاً بعد از سنين 50 سالگي به سراغ افراد ميآيد، براي اينکه بتوانيد اين بيماري را در همان مراحل آغازين ابتلا، مهار و درمان کنيد نبايد براحتي از کنار زخمهاي دهاني که به مدتي طولاني در دهان باقي ماندهاند بگذريد، مراجعه به متخصص را به تعويق نيندازيد تا دچار عوارض وخيم و خطرناک اين بيماري نشويد، اين بيماري با مراجعه به پزشک به آساني قابل تشخيص و شناسايي است.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار