نمناک/ سرطان حنجره، رشد خارج از کنترل سلول هاي بدخيم در حنجره و بافت هاي اطراف آن مي باشد. حنجره، اندام توليد صدا در انسان است. حنجره يک عضو توخالي و متشکل از چندين غضروف، در جلوي گردن مي باشد که تارهاي صوتي را در خود جاي داده است .
حنجره در نفس کشيدن، صحبت کردن و بلع غذا نقش مهمي ايفا مي نمايد. تشخيص هر چه سريع تر سرطان حنجره در مراحل اوليه، باعث موفقيت بيشتر درمان و کاهش عوارض آن مي گردد.
صدايتان مدتي است گرفته. علاوه بر آن احساس مي کنيد تنفس و بلعيدن غذا نيز برايتان مشکل شده است. در چنين شرايطي توصيه مي شود بسرعت تحت معاينه پزشکي قرار بگيريد. چرا که چنين علائمي مي تواند نشانه وجود تومور در حنجره باشد.
خوشبختانه هميشه تومورهاي حنجره بدخيم نيستند. بعلاوه کشور ما در زمينه جراحي هاي مربوط به اين حوزه نيز پيشرفت هاي خوبي داشته است. تا جايي که مي توان به درمان قطعي بيماري در صورت تشخيص زود هنگام دست يافت.
متخصص گوش، گلو و بيني با تاکيد بر اين که بيشترين عاملي که خطر ابتلا به سرطان حنجره را زياد مي کند مربوط به کساني است که از سيگار، قليان و اصولا دخانيات استفاده مي کنند، مي گويد:گرچه ژنتيک نيز در ابتلا به اين بيماري موثر است، ولي بيشتر عوامل محيطي بويژه استعمال دخانيات و نيز مصرف ترياک به صورت استنشاقي در ابتلا به اين بيماري بسيار موثر است.
اين جراح سر و گردن مي افزايد:در واقع رمز پيشگيري از اين بيماري صرفا به عدم مواجه با عوامل خطر يعني دخانيات يا تحريکات شيميايي اي معطوف مي شود که مي تواند روي حنجره تاثير بگذارد .
خواننده ها بيشتر در خطر ابتلا به سرطان حنجره هستند؟
خيلي ها تصور مي کنند خواننده ها به دليل اين که تارهاي صوتي شان بيشتر در معرض فشار است مستعد ابتلا به سرطان حنجره هستند، اما اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران معتقد است:بي شک کساني که به تارهاي صوتي شان استرس بيشتري وارد مي شود، بيش از ديگران در معرض برخي بيماري هاي خوش خيم حنجره قرار دارند؛ بيماري ها و مشکلاتي چون نودول ها (گره) و پوليپ هاي طناب هاي صوتي که به خشونت صداي فرد منجر مي شود.
وي تاکيد مي کند:ابتلا به اين نوع بيماري ها به معناي مستعد بودن براي ابتلا به سرطان حنجره نيست، بلکه صرفا توجه و مراقبت بيشتر خوانندگان را مي طلبد. کمااين که بي توجهي و عدم درمان اين مشکلات ممکن است خطر ايجاد بيماري هاي جدي تر را به دنبال داشته باشد.
رابطه اسيد معده با سرطان حنجره
خوب است بدانيد در انتهاي مري، حلقه ماهيچه اي وجود دارد که يکي از وظايفش جلوگيري از بازگشت محتواي معده است. اما ريفلاکس حنجره و حلق زماني که اين ماهيچه ها بدرستي کار نمي کنند، ايجاد مي شود. يعني وقتي اسيدهاي معده به پشت گلو يا حتي پشت راه بيني مي رسند. اين اتفاق مي تواند باعث التهاب در آن مناطق شود که در برابر اسيد گاستريک حفاظت نشده اند.
به همين علت،وي با تاکيد بر اين که عوامل تغذيه اي زياد در ابتلا يا عدم ابتلا به سرطان حنجره نقش ندارد، مي گويد:ولي رفلاکس اسيد معده منجر به ايجاد ضايعات خوش خيم حنجره مي شود که از علائم آن احساس گرفتگي در حنجره، خشونت صدا و گرفتگي مخاط حنجره است. البته بازگشت اسيد معده به گلو مي تواند باعث آزارهاي طولاني مدت و آسيب شود و بايد تحت درمان قرار گيرد.
تشخيص اوليه سرطان حنجره با معاينه
متاسفانه تست غربالگري براي سرطان حنجره وجود ندارد و فقط بايد نسبت به علائم اوليه اين بيماري آگاهي کافي وجود داشته باشد تا با پيگيري سريع و تشخيص زودهنگام، موفق به درمان موثر اين بيماري شويم. تشخيص زودهنگام اين بيماري يعني توجه به نشانه هاي اوليه آن بويژه اگر شخص به استعمال دخانيات عادت داشته باشد. بايد توجه داشت خشونت صدا به خاطر ضايعاتي که روي تار صوتي ايجاد مي شود و حتي گرفتگي تنفس و نيز سختي بلع از علائمي است که بايد جدي گرفته شود. اين جراح حلق و گلو تاکيد مي کند:خوشبختانه معاينه مستقيم حنجره توسط متخصص با آينه يا آندوسکوپ براي تشخيص اوليه بيماري کفايت مي کند و در موارد خاص از سي تي اسکن و ام آرآي بهره گرفته مي شود.
سرطان حنجره درمان مي شود
اين متخصص با تاکيد بر اين که اين بيماري با تشخيص در مراحل اوليه کاملا قابل درمان است، مي گويد:براي اين بيماري بسته به نوع آن، خصوصيت ضايعه و وسعت درگيري مي توان روش هاي درماني مختلفي از جمله جراحي باز يا بسته از طريق ليزر و راديوتراپي پيشنهاد کرد. کما اين که راديوتراپي در مراحل اوليه، درمان قطعي سرطان حنجره محسوب مي شود.
وي مي افزايد:اغلب بيماران بعد از درمان، کيفيت صدايشان تغيير مي کند، ولي صدايشان را از دست نمي دهند. البته کساني که با ليزر جراحي يا راديوتراپي مي شوند نيز کيفيت صدايشان خوب خواهد بود.
نشانه هاي سرطان حنجره
معمول ترين نشانه هاي رفلاکس حنجره و حلق بزرگسالان شامل موارد زير است:
پاکسازي بيش از حد گلو
سرفه هاي مداوم
گرفتگي صدا
يک توده در گردن
حس آبريزش از پشت بيني يا مخاط بيش از حد بيني
مشکل در بلع
مشکل در تنفس
گلو درد
پيشگيري از سرطان حنجره
منطقه حنجره را گرم نگه داريد.
از ماسک و دستمال گردن استفاده کنيد.
هنگام صحبت کردن از فرم بدني مناسب استفاده کنيد.
استفاده از دستگاه بخور سرد براي افزايش ميزان رطوبت محيط کار يا منزل.
مايعات گرم مثل چاي کمرنگ و آب را با درجه حرارت مناسب هر يک ساعت چند جرعه بنوشيد.
پرهيز از مصرف دخانيات براي پيشگيري از سرطان حنجره
استفاده نکردن از عطريات براي کساني که حساسيت و آسم دارند.
استفاده نکردن از مواد الکلي
درمان بيماري هاي معده
پرهيز از صاف کردن صدا و سرفه کردن مکرر
اجتناب از داد زدن، جيغ کشيدن و بلند صحبت کردن
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار