برای مشاهده نسخه قدیمی وب سایت کلیک کنید
logo

تغذیه/ نکات مهم برای استفاده از کنسروها

منبع
سلامت نيوز
بروزرسانی
تغذیه/ نکات مهم برای استفاده از کنسروها
سلامت نيوز/ امروزه انواع مختلفي از کنسروهاي غذايي و کمپوت ها در بازار عرضه مي شوند که به راحتي در دسترس خانواده ها قرار دارد. اگرچه مصرف انواع کنسرو و کمپوت آسان و سريع مي باشد ولي بهتر است قبل از استفاده از اين محصولات نکاتي را مد نظر قرار داد. اين روزها با توجه به تغيير سبک زندگي افراد، مشغله هايي مثل ساعات کاري زياد منجر شده تا افراد مثل گذشته نتوانند زمان زيادي را براي درست کردن غذاهاي مختلف در آشپزخانه سپري کنند. از اين رو توليد کننده هاي مختلفي در صنايع غذايي اقدام به توليد و عرضه غذاهاي آماده و نيمه آماده در قالب کنسرو و کمپوت هاي مختلف کرده است. اين مواد غذايي که به راحتي در دسترس بوده و طرز آماده سازي آساني دارند، مي توانند به عنوان وعده هاي غذايي کامل همراه با نان ، سبزيجات و مواد ديگر استفاده شوند. مواد غذايي به شکل کنسرو براي نگه داري در شرايط مختلف و زمان هاي طولاني و در سفر مناسب ترين گزينه مي باشند. اگرچه تاريخچه توليد غذاهاي کنسروي به سال 1790 که کشورهاي اروپايي در حال جنگ بودند و به کشور فرانسه بر مي گردد، ولي استفاده از آن در سال هاي اخير با استقبال فراوان تقريبا تمامي خانواده ها روبرو شده است. در کشور ما، ايران نيز اولين کارخانه توليد کنسرو در سال 1316 و به منظور تهيه کنسرو تن ماهي تاسيس شد. مراحل تهيه کنسرو ماهي صنعت کنسروسازي براي مواد غذايي مختلف داراي مراحل نسبتا يکساني هستند که به عنوان مثال براي تهيه کنسرو هاي تن ماهي به اين شرح مي باشد: آماده سازي، آب نمک گذاري، هوا گيري، درب بندي، فرآيند حرارتي، قرنطينه و برچسب زني. در ميان کنسروهاي مختلفي که در بازار عرضه مي شود، ماهي تن به دليل ميزان قابل توجه اسيد آمينه اي که دارد و همينطور کالري و پروتئين با کيفيت بالا، از محبوبيت زيادي بين بسياري از خانواده ها برخوردار است. به علاوه ماهي تن به راحتي براي تمامي افراد در سنين مختلف قابل هضم بوده و به دليل ميزان چربي و کلسترول پايين و در مقابل اسيد چرب امگا 3 بالا به عنوان يک وعده با ارزش غذايي بالا قابل استفاده است. با توجه به اين که مصرف انواع ماهي در کاهش بيماري قلبي، فشار خون، تنگي نفس و درد مفاصل موثر است و براي رشد نوجوانان ضروري مي باشد، و از آنجايي که افراد وقت زيادي براي پخت و پز غذاهاي مختلف با ماهي ندارند، استفاده از کنسرو ماهي که به راحتي و در هر زماني در دسترس است، مي تواند گزينه مناسبي براي خانواده ها باشد. نکته اي که در هنگام مصرف انواع کنسرو ماهي بايد مورد توجه قرار گيرد اين است که اين کنسروها قبل از مصرف بايد جوشانده شوند، زيرا درون اين قوطي اين نوع از کنسروها ممکن است احتمال رشد گونه اي از باکتري هاي بي هوازي به نام بوتولينيوم وجود داشته باشد که اين باکتري ها با توليد سم کشنده بوتوليسم باعث مسموميت افراد در صورت مصرف و حتي مرگ آن ها شود. دلايل محبوبيت کنسروها دلايل مختلفي براي توليد و استفاده از کمپوت و کنسروها وجود دارد، به عنوان مثال مواد غذايي در صورت نگهداري طولاني مدت در ابتدا کيفيت ظاهري و تازگي خود را از دست مي دهند و با گذشت زمان بيشتر، دچار فساد و تغيير در طعم و بو مي شوند که مي توانند مشکلات گوارشي متعددي را ايجاد کنند که حتي منجر به مرگ شوند. در واقع مواد غذايي وقتي بيش از زمان معقول در معرض هوا قرار مي گيرند، دچار فساد ميکروبي و يا باکتريايي شده و حتي رشد يک عامل بيماري زا ممکن است زمينه ساز عامل بيماري زاي ديگر شود. کنسرو کردن با فرآيندهاي مختلفي مواد غذايي را در شرايط خلا قرار مي دهد که از فساد آن در اثر مجاورت با هوا جلوگيري مي کند و در نتيجه با اين روش مي توان مواد غذايي مختلف را تا دو سال در محيطي با دماي معمولي نگهداري کرد. موارد و مزاياي استفاده از کمپوت ها علاوه بر کنسروهاي غذايي، اين روزها مصرف انواع کمپوت ميوه نيز افزايش يافته است. کمپوت ميوه هاي مختلف هم براي تهيه دسرهاي متنوع و هم براي مصرف افرادي که به دليل مشکلات گوارشي و معده بايد از خوردن ميوه هاي تازه پرهيز کنند، استفاده مي شود. کارشناسان مواد غذايي توصيه مي کنند که افراد روزانه بين 5 تا 7 واحد از انواع ميوه هاي مختلف مصرف کنند که براي برخي از افراد ممکن است به دلايل مختلفي مثل سفر مصرف اين ميزان ميوه تازه کمي سخت باشد. از طرف ديگر بسياري از افراد ممکن است از نظر گوارشي براي هضم اين مقدار ميوه مشکل داشته باشند. از اين رو کمپوت هاي ميوه که در واقع ميوه هاي پخته فرآوري شده در شربت آب و شکر هستند، مي توانند جايگزين مناسبي براي ميوه تازه باشند. يکي از مزاياي کمپوت ها اين است که مي توان ميوه هاي مختلف را در فصل هايي که اين ميوه ها يافت نمي شوند، استفاده کرد. به علاوه باکتري هاي مختلف به دليل حرارتي که ميوه ها در هنگام توليد کمپوت مي بينند، از بين رفته و مي توان آن ها را تا ماه ها بدون نگراني از فسادشان نگه داري کرد. شربت موجود در کمپوت و همين طور بسته بندي آن باعث دوام اين محصولات شده و بر خلاف برخي کنسروها، کمپوت قبل از مصرف نيازي به جوشاندن ندارد. نکات مهم براي استفاده از کنسرو ها امروزه انواع مختلفي از کنسروهاي غذايي و کمپوت ها در بازار عرضه مي شوند که به راحتي در دسترس خانواده ها قرار دارد. به علاوه قيمت انواع کنسرو و کمپوت در مقايسه با ساير کالاهاي موجود در سبد خريد خانواده مقرون به صرفه بوده و براي خريدشان، فشار زيادي به خانواده ها وارد نمي شود. اين محصولات غذايي آماده به مصرف که به منظور رفاه حال شهروندان توليد و عرضه مي شوند، مي توانند تا حد زيادي باعث صرفه جويي در زمان افراد شوند. اگرچه مصرف انواع کنسرو و کمپوت آسان و سريع مي باشد ولي بهتر است قبل از استفاده از اين محصولات نکاتي را مد نظر قرار داد که برخي از آن ها به شرح زير است: • در هنگام خريد کنسروها توجه کنيد که قوطي آن متورم و يا زنگ شده نباشد، زيرا اين علامت نشان دهنده فساد ماده غذايي و بيماري زايي آن مي باشد. • بعد از بازکردن درب قوطي، بهتر است محتويات آن را درون ظرف هاي شيشه اي بريزيد تا از واکنش هاي مخرب مواد غذايي با جداره فلزي قوطي جلوگيري شود. • براي گرم کردن کنسروهاي مواد غذايي از قرار دادن آن روي شعله مستقيم خودداري کنيد زيرا اين کار باعث وارد شدن ذرات فلز قوطي به محتويات آن مي شود. • از خريد کنسروهايي که قوطي آن سوراخ شده و مواد غذايي از آن بيرون زده خودداري کنيد، زيرا مواد خوراکي درون آن در اثر تماس با هوا فاسد و سمي شده اند. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در ايتا https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5 آخرين خبر در بله https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar