نت نوشت/ پيش از آن که به عمل برداشتن کيسه صفرا و نکات مربوط به آن و عوارض برداشتن کيسه صفرا در نت نوشت بپردازيم، لازم است ابتدا نيم نگاهي به کيسه صفرا داشته باشيم. کيسه صفرا اندامي گلابي شکل است که در سمت راست و بالاي حفرهي شکم و در زير کبد قرار دارد و توسط دوازدهه پشتيباني ميشود. اين عضو از بدن وظيفهي ذخيره و نگهداري مايع صفراوي، که توسط کبد ترشح ميشود، را بر عهده دارد. اين مايع از طريق مجراي صفراوي از کيسه صفرا به دوازدهه منتقل ميشود. در واقع در انتهاي مجراي صفراوي، يک اسفنکتر وجود دارد که صرفاً براي عبور مايع صفراوي باز ميشود. اين مايع به همراه مايع لوزالمعده از طريق همين اسفنکتر به دوازدهه منتقل ميشود.
نقشهاي کيسه صفرا در بدن
مهمترين کاري که کيسه صفرا انجام ميدهد، ذخيرهي مايع صفراوي ترشح شده از کبد است. در يک وعدهي غذايي، مايع مورد نظر در مقداري مناسب به رودهي کوچک منتقل ميشود. همين مايع صفراوي در رودهي کوچک کمک ميکند که چربي به قطعات کوچکتر تجزيه شده تا هضم آن آسان شود. در واقع يکي از عوارض برداشتن کيسه صفرا و بدون مايع صفراوي، هضم و جذب چربي ناقص است.
به طور کلي، کيسه صفرا چندين نقش دارد از جمله:
· هضم چربي و جذب آن توسط بدن
· جذب ويتامينهاي محلول در چربي مانند ويتامين A، ويتامين D، ويتامين E و ويتامين K
· جذب مواد مغذي محلول در چربي مانند لوتئين، ليکوپن و کاروتنوئيد ها
· حذف کلسترول اضافي از بدن
· حذف مواد زائد دفع شده توسط کبد
چنان که ميبينيد کيسه صفرا وظايف متعددي را بر عهده دارد و در صورت عمل برداشتن کيسه صفرا و نبودِ اين عضو از بدن، جذب چربيها و مواد مغذي در آنها و همچنين دفع مواد سمي از بدن دچار اختلال ميشود.
عوارض برداشتن کيسه صفرا و علائمي که در صورت عمل برداشتن کيسه صفرا بروز ميکنند:
بدون کيسه صفرا و در صورت عمل برداشتن کيسه صفرا بدن قادر به ذخيرهي مايع صفراوي نيست تا بتواند در مواقع نياز از آن استفاده کند. يکي از عوارض برداشتن کيسه صفرا اين است که در نبود کيسه صفرا، و با خوردن يک وعده غذايي چرب، کبد قادر نيست ميزان مناسبي از مايع صفراوي را به رودهها انتقال دهد و اينگونه بدن به سوءهاضمه دچار خواهد شد. به اين ترتيب يکي از عوارض برداشتن کيسه صفرا براي کساني که کيسه صفراي خود را بر اثر عمل برداشتن کيسه صفرا از دست ميدهند عموماً به مشکلات معده، اسهال، نفخ، تهوع و رفلاکس معده دچار ميشوند.
ناتواني در جذب مواد مغذي چربي به برخي کمبودها منتهي ميشود از جمله:
خشکي چشم و ضعف در بينايي
ضعف در مو و ناخن
ريزش بيش از اندازهي مو
خشکي پوست
پيري زودرس
احساس درد در مفاصل
افزون بر اين، يکي از عوارض برداشتن کيسه صفرا و ناتواني در جذب اسيدهاي چرب ضروري اين است که ميتواند بر روي عملکرد مغز تاثير بگذارد. تاثيراتي از جمله:
ضعف در تمرکز
اضطراب و افسردگي
از کف دادن تدريجي حافظه
اختلال در خلق و خو
دلايل پيشنهاد پزشک مبني بر انجام عمل برداشتن کيسه صفرا
پزشک ممکن است هنگامي که سلامت کيسه صفرا در خطر است دستور به عمل برداشتن کيسه صفرا دهد. در واقع به مانند ساير اعضاي بدن، کيسه صفرا نيز ممکن است ملتهب و يا عفوني شود. اما شايعترين دليل براي عمل برداشتن کيسه صفرا تشکيل سنگهاي صفراوي توسط اين عضو است. رژيم غذايي نادرست و همچنين سبک زندگي از جمله عواملي هستند که موجب تشکيل سنگهاي صفراوي ميشوند.
همچنين افراد ۳۵ تا ۵۵ ساله به نسبت ساير سنين بيشتر در معرض سنگهاي صفراوي هستند. افزون بر اين، اختلالات کيسه صفرا در ميان زنان بيشتر از اختلالات کيسه صفرا در ميان مردان است.
به هر حال، وقتي علائم ناهنجاريهاي کيسه صفرا شديد باشند، پزشک دستور به عمل برداشتن کيسه صفرا ميدهد. برخي از اين علائم عبارت اند از:
استفراغ و احساس ناراحتي در بالاي شکم (خصوصاً پس از خوردن چربي يا برخي سبزيجات خاص همچون کلم)
حملات دردناک در سمت راست و بالاي شکم و احساس نياز شديد به حرکت.
زردي (زردي پوست زماني رخ ميدهد که سنگ صفراوي در مجراي صفراوي گير کند و اينگونه مايع صفرا نتواند از کيسه صفرا به روده وارد شود و کار خود را انجام دهد. اين امر علاوه بر تغيير در رنگ پوست، موجب تغيير در رنگ ادرار و مدفوع نيز ميشود.)
در اينگونه مواقع است که عمل برداشتن کيسه صفرا تجويز ميشود. اما با اين حال درست است که برداشتن کيسه صفرا ميتواند موجب متوقف شدن هر يک از علائم فوق شود اما در دراز مدت ميتواند تبعاتي منفي به همراه داشته باشد.
به خاطر داشته باشيد که: اگر به سبب سنگهاي صفراوي کيسه صفرا برداشته شود اما تغييري در رژيم غذايي و همچنين سبک زندگي ايجاد نشود امکان آن که به زودي سنگها در کبد ايجاد شوند بسيار است. آيا در اين زمان ميبايست کبد را نيز برداشت؟
محافظت از کيسه صفرا بدون عمل جراحي
برخي کارها و روشها وجود دارند که با استفاده از آنها ميتوان بدون عمل برداشتن کيسه صفرا از آن محافظت کرد. اين روشها عموماً بر روي عملکرد کبد تأثير ميگذارند اما ساير روشها هدفشان تأثير بر سطح کلسترول بدن است، چرا که عموماً سنگهاي صفراوي از کلسترول ساخته ميشوند.
رايجترين توصيهها بدين قرارند:
ماندن در وزن مناسب (جلوگيري از افزايش وزن)
توجه به ميزان چربي در رژيم غذايي
مصرف سرکه سيب
کارهايي که در صورت برداشتن کيسه صفرا ميبايست انجام داد:
۱- درست پس از عمل برداشتن کيسه صفرا :
هنگامي که کيسه صفرا برداشته ميشود، کبد به ترشح مايع صفراوي ادامه ميدهد. اما اين مايع، به سبب نبود کيسه صفرا، به روده وارد ميشود. ليکن بدون کيسه صفرا هيچ فضايي براي نگهداري مايع صفراوي وجود ندارد و به اين ترتيب هيچ کنترلي بر روي ميزان ورود اين مايع به روده وجود ندارد. يکي از عوارض برداشتن کيسه صفرا اين است که اين امر ميتواند اسهال را در پي داشته باشد،خصوصاً پس از انجام عمل جراحي. بنابراين فرد ميبايست با توجه به اسهال بر روي مصرف غذاهاي حاوي فيبر رژيمي تمرکز کند. در هر صورت اسهال به سرعت از ميان ميرود چرا که بدن خود را با شرايط جديد سازگار ميکند. اما با اين حال، در برخي موارد اسهال به زودي از ميان نميرود و به اين ترتيب ميبايست مورد رسيدگي واقع شود.
۲- عادات غذايي در بلند مدت :
برخي تغييرات در عادات غذايي ميبايست اعمال شوند تا بتوانند غياب کيسه صفرا را تا حدي کمرنگ کنند. نخستين کار و يکي از مهمترين کارها محدود کردن مصرف چربي است. براي اين کار ميبايست از مصرف سسها، کرمها و همچنين غذاهاي سرخ شده اجتناب گردد و در عوض بايستي به کباب کردن و يا پختن مواد غذايي روي آورده شود. افزون بر اين، حتماً ميبايست مصرف فرآوردههاي گوشتي نيز قطع شود. در مصرف گوشت نيز محدوديتهايي لازم است اعمال شود، از جمله اينکه ميبايست از گوشتهاي با ۱۵ درصد چربي و يا کمتر استفاده گردد.
اما در کل بهتر است براي تامين پروتئين نه از گوشت که از پروتئين گياهي استفاده شود. براي دريافت پروتئين گياهي ميتوان از توفوي خمير شده، کفير، لوبيا و عدس بهره برد. حتي هويج و سبزيجات سبز برگ نيز ميتوانند در تامين پروتئين بدن مفيد باشند.
اما نکتهاي که ميبايست به آن توجه شود اين است که با مصرف کمترِ چربي، خيلي دير احساس سيري و پري به انسان دست ميدهد. به همين سبب ميبايست مصرف فيبرهاي رژيمي افزايش يابد. براي دريافت بيشترِ فيبرهاي رژيمي ميتوان مصرف ميوهجات، سبزيجات و غلات کامل را افزايش داد.
نکتهاي ديگر که ذکر آن لازم مينمايد اين است که برخي بيماران پس از عمل برداشتن کيسه صفرا اظهار ميکنند که قادر به هضم لبنيات نيستند. بنابراين کساني که کيسه صفراي آنها برداشته شده است، بهتر است از مصرف لبنيات اجتناب کنند.
بازار