نبض ما/ نارنج داراي کاربردهاي زيادي است. هم مي توان به صورت خوراکي استفاده کرد و هم بر روي پوست اعمال مي شود. اما آنچه که تا کنون علم ثابت کرده، اين است که روغن آن، که از پوست نارنج تهيه مي شود، زماني که بر روي پوست اعمال مي شود، مي تواند براي عفونت هاي قارچي پوست موثر باشد.
پوست نارنج همچنين براي بهبود اشتها استفاده مي شود، و به طور تعجب برانگيزي از آن براي کاهش وزن هم استفاده مي شود. از ديگر موارد مورد استفاده ميوه و پوست آن مي توان به ناراحتي معده، گرفتگي بيني و سندرم خستگي مزمن نيز اشاره کرد.
1- خواص گل نارنج
از گل نارنج و روغن آن براي کمک به اختلالات گوارشي از جمله زخم روده، يبوست، اسهال، وجود خون در مدفوع، افتادگي رکتوم و يا گاز روده استفاده مي شود.
از اين قسمت گياه نارنج همچنين براي تنظيم ميزان چربي در خون، کاهش قند خون در افراد مبتلا به ديابت، تحريک قلب و گردش خون، تصفيه خون، اختلالات کبد و کيسه صفرا، بيماري هاي کليوي و مثانه و همچنين خواص آرام بخشي براي اختلالات خواب نيز استفاده مي شود.
2- خواص آب نارنج
در غذاها، از نارنج و آب نارنج به عنوان يک عامل طعم دهنده استفاده مي شود. از اين ميوه براي ساخت مارمالاد و ليکور استفاده مي شود. از آنجا که اين ميوه خيلي ترش و تلخ است، به ندرت در مصارف خوراکي استفاده مي شود. البته به جز ايران و مکزيک که نارنج خورده مي شود.
همچنين پوست خشک شده آن را نيز به عنوان چاشني در مواد غذايي استفاده مي کنند. همچنين آب نارنج ضد عفوني کننده، ضد التهاب و ضد خونريزي است که سبب توقف خونريزي در رگ هاي آسيب ديده مي شود.
3- خواص نارنج براي لاغري
نارنج حاوي يک آلکالوئيد به نام سينفرين است که شبيه به افدرا است. افدرا توسط اداره غذا و داروي امريکا به علت افزايش فشار خون ممنوع شناخته شده است. مشخص نيست که آيا سينفرين همان پاسخ را مي دهد که افدرا مي دهد يا خير.
دانشمندان در يک مطالعه شش هفته اي که در مجله “Current Therapeutic Research” منتشر شده، به گروه کوچکي نارنج، کافئين و مخمر سنت جان دادند و به گروه ديگري مقداري از داروهاي بدون نسخه دادند. گروه اول مقدار زيادي وزن خود را از دست دادند و اين براي گروه دوم اتفاق نيفتاد. اين مطالعه نشان داد که نارنج، کافئين و مخمر سنت جان مي تواند خواص چربي سوزي داشته باشد.
مطالعات رسمي در مورد دوز نارنج مورد استفاده انجام نشده است، بنابراين ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. توصيه مي شود که در صورت استفاده از مکمل هاي حاوي نارنج، حتما از دستورات آن پيروي کنيد و از ميزان توصيه شده تجاوز نکنيد.
4- خواص نارنج براي ديابت
تحقيقات اوليه نشان مي دهد که نوشيدن چاي ساخته شده از برگ هاي اسناکوت هندي و ميوه نارنج به مدت 4 ماه مي تواند به کاهش سطح قند خون در بيماران ديابتي کمک کند. البته تحقيقات در اين زمينه بايد کامل شود.
نارنج قند خون را کاهش مي دهد. همچنين داروهاي ديابتي هم باعث کاهش قند خون مي شوند و استفاده همزمان از آن ها مي توان باعث کاهش شديد قند خون شود. برخي شواهد نشان مي دهد که استفاده از نارنج ممکن است با کنترل قند خون در بيماران مبتلا به ديابت نوع 2 همراه باشد. با احتياط از آن استفاده کنيد و سطح قند خون را مرتب کنترل کنيد. شايد حتي لازم باشد ميزان مصرف داروهاي ديابتي خود را تغيير دهيد.
5- خواص نارنج براي پوست
روغن معطر نارنج بخاطر خواص آنتي سپتيک، ضد باکتري و ضد قارچي در درمان بسياري از مشکلات پوستي کاربرد دارد. پوست اين ميوه که از آن روغن معطرش استخراج مي شود شامل فلاونوئيدهاي غير تلخ است که بخاطر خواصي که در تخليه رطوبت از رگ ها دارد شناخته مي شود.
به همين دليل است که روغن معطر نارنج در لوازم آرايشي براي جلوگيري از شکنندگي مويرگي استفاده مي شود. عصاره نارنج همچنين براي درمان سلوليت نيز استفاده مي شود.
علاوه بر اين ها از روغن نارنج به عنوان يک ضد عفوني کننده طبيعي براي کمک به پاکسازي آکنه، تبخال، پسوريازيس، عفونت هاي قارچي مانند پاي ورزشکار و کرم سلولي، اگزما و برخي ديگر از مشکلات پوستي نيز استفاده مي شود.
شما مي توانيد 2 قطره روغن نارنج به يک روغن حامل طراوت مانند روغن نارگيل اضافه کنيد تا بتوانيد به آرامي قسمت هاي تحت تاثير را ماساژ دهيد.
6- خواص نارنج در بارداري
نارنج در دوران بارداري استفاده از نارنج زماني که براي مصارف غذايي استفاده مي شود، نسبتا ايمن است. با اين حال، استفاده در مقادير دارويي از آن توصيه نمي شود و احتمالا خطرناک باشد. اثرات مصرف نارنج بر نوزادان شيرخوار مشخص نيست. لذا توصيه کلي اين است که در دوران بارداري و شيردهي در حاشيه امنيت بمانيد و از نارنج استفاده نکنيد.
7- خواص اب نارنج براي فشار خون
برخي مطالعات نشان مي دهند که نارنج ، به ويژه در ترکيب با کافئين، مي تواند فشار خون افراد سالم را افزايش دهد. در حالي که مطالعات ديگر چنين رفتاري را نشان نمي دهد. تا به امروز مطالعاتي مبني بر تأثير نارنج بر روي فشار خون افراد مبتلا به فشار خون بالا صورت نگرفته است. لذا احتياط کنيد و از مصرف آن بخصوص در کنار محرک هايي چون کافئين خودداري نماييد.
برخي ديگر از خواص نارنج
از پوست نارنج براي اعمال شدن بر روي پوست به منظور کاهش التهاب پلک و پوشش آن و نيز شبکيه چشم هم استفاده مي شود. همچنين براي خونريزي شبکيه، خستگي همراه با سرماخوردگي، سردرد، درد عصبي، درد عضلاني، درد مفاصل، کبودي، تورم رگ ها و زخم هاي بستر نيز استفاده مي شود.
در آروماتراپي (ماساژ درماني)، از عصاره معطر نارنج به عنوان مسکن استنشاقي نيز استفاده به عمل مي آيد.
در صنايع توليدي، از روغن نارنج براي توليد داروها، لوازم آرايشي و صابون استفاده مي شود. همچنين در طب آسيا، از ميوه خشک شده خرد نشده آن، درجه اول براي اختلالات گوارشي استفاده مي شود.
نارنج و تداخلات دارويي
نارنج و کافئين، از ترکيبات پر استفاده در محصولات کاهش وزن و محصولات بدنسازي هستند که موجب افزايش فشار خون و افزايش ضربان قلب در بزرگسالان سالم مي شود. همچنين نارنج به طور مکرر در محصولات بدون افدرا (Ephedra)، استفاده مي شود، زيرا FDA در سال 2004 افدرا را به خاطر عوارض جانبي جدي آن بر قلب ممنوع کرده است.
شواهد کافي مبني بر اين که بگوييم نارنج از افدرا ايمن تر است، وجود ندارد. همچنين نارنج مقادير قابل توجهي سينفرين دارد که اين ماده توسط NCAA جزو مواد ممنوعه شناخته مي شود.
قبل از مصرف نارنج ، اگر هر دارويي مصرف مي کنيد، با متخصص خود صحبت کنيد. چرا که نارنج مي تواند با بسياري از داروها مرتبط باشد.
بازار