ايسنا/ در فصل آنفلوآنزا توصيه ميشود اطلاعاتي در مورد رژيم غذايي مناسب که سيستم ايمني بدنتان را تقويت و از سرفه، عطسه و آبريزش بيني پيشگيري ميکند، کسب کنيد.
يک متخصص تغذيه در مرکز مراقبتهاي پزشکي "لانگونِ" دانشگاه نيويورک در اين رابطه ميگويد: اگرچه هيچ خوراکي مشخص يا رژيم غذايي خاصي وجود ندارد که بدن فرد را از شر بيماريها خلاص کند اما مصرف خوراکيهاي مغذي و پيروي از رژيم غذايي سرشار از مواد مغذي و مفيد ميتواند در اين زمينه سودمند باشد.
سيستم ايمني بدن به تمامي مواد غذايي نياز دارد تا به درستي عمل کند و اين مواد غذايي شامل ويتامينها، مواد معدني، چربيها، کربوهيدراتها، پروتئين و مواد شيميايي گياهي (فيتوکميکالها) است.
رژيمهاي غذايي معمول غربيها که حاوي گوشت فرآوري شده، غذاهاي سرخ شده، فست فود، هله و هوله، شيريني و نوشابه است، خطر بيماريهاي مزمن را افزايش ميدهد چرا که سيستم ايمني بدن به دليل دريافت نکردن مواد غذايي مورد نياز خود ضعيف ميشود.
به گفته يکي ديگر از متخصصان تغذيه و طب داخلي در آمريکا، براي تقويت سيستم ايمني بدن بايد از رژيم غذايي "رنگين کماني" يا غذاهاي رنگارنگ استفاده کرد. البته بايد توجه داشت غذاهاي غيررنگي زيادي نيز مانند سير و فندق برزيلي وجود دارند که به دليل اينکه منبع مادهاي معدني به نام سلنيوم هستند، سيستم ايمني را تقويت ميکنند. سلنيوم به بدن کمک ميکند تا پروتئينهاي خاصي به نام آنزيمهاي آنتياکسيدان که نقشي مهم در جلوگيري از آسيب سلولي دارند، توليد کند.
همچنين از گياهان و ادويهجاتي مانند زردچوبه و زنجبيل غافل نشويد، چرا که مانند ماست براي تقويت ايمني بدن بسيار مفيدند. ماست با حفظ ميکروبيومهاي روده به سلامتي فرد کمک ميکند. جالب است بدانيد روده محل تجمع ۷۰ تا ۸۰ درصد از سلولهاي ايمني بدن است. بررسي سيستماتيک ۲۳ آزمايش تصادفي صورت گرفته روي ۶۲۶۹ کودک نشان داد که مصرف پروبيوتيکها يا همان باکتريهاي مفيد راهحلي عملي براي کاهش عفونتهاي تنفسي کودکان است.
با اين حال بسياري از غذاهاي رنگارنگ هستند که ميتوانند براي سيستم ايمني بدن و سلامت رودهها مفيد باشند. در ادامه به برخي از مزاياي مواد غذايي با رنگهاي گوناگون و متنوع اشاره شده است:
غذاهاي قرمز، نارنجي و زرد ويتامين C دارند
در رژيم غذايي فلفلهاي دلمهاي قرمز و سبز مقدار زيادي ويتامين C دارند. اين خوراکيها حاوي مقادير زيادي آنتي اکسيدان و فيتوکميکال هستند. به طور کلي خوراکيهاي نارنجي و زرد نيز حاوي اين ويتامين هستند که به تقويت سيستم ايمني بدن کمک ميکنند. مرکبات، گوجهها و آب گوجه فرنگي نيز حاوي ويتامين C هستند. همچنين توت فرنگي، کيوي، کلم بروکسل و گل کلم نيز منابع خوبي براي ويتامين C محسوب ميشوند.
اگر چه پختن مواد غذايي حاوي ويتامين C موجب از بين رفتن ويتامين موجود در آنها ميشود اما خوشبختانه بيشتر منابع ويتامين C مانند ميوهها و سبزيجات به صورت خام مصرف ميشوند.
برگهاي سبز حاوي مواد مغذي و مقوي هستند
تمام سبزيجات سبز رنگ حاوي ويتامين D به تقويت سيستم ايمني بدن کمک ميکنند. مطالعات بسياري نقش مهم ويتامين D را در بهبود عملکرد سيستم ايمني بدن تأييد کرده است.
گروهي از سبزيجات که با نام "کروسيفروس" شناخته ميشوند و شامل کلم بروکلي، کلم بروکسل، کلم برگ و کلم کالي هستند، سبزرنگ بوده و سرشار از مواد مغذي مختلفي از جمله ويتامينهاي C ، E و K، کاروتنوئيدها، اسيد فوليک و مواد معدني هستند.
به گفته متخصصان آنچه که گروه سبزيجاتِ "کروسيفروس" شامل موارد فوق را متمايز و بسيار مقوي ميکند، اين است که علاوه بر فيتوکميکالها، ويتامينها، مواد معدني و منيزيم حاوي نوعي ترکيب شيميايي ارگانيک موسوم به "ايندُل" هستند که به طور خاص در اين گروه سبزيجات يافت ميشود.
بر اساس مطالعات، مصرف سبزيجات کروسيفروس به دليل دارا بودن "ايندُل -۳ کاربينول" در کنار ديگرايندُلها باعث کاهش خطر ابتلاء به انواع سرطان ميشود.
غذاهاي آبي، نيلي و بنفش را به رژيم خود اضافه کنيد
خوراکيهاي خشکي چون خرماها و انجيرهاي خشک شده و آلو بخارا گزينههايي خوبي براي اضافه کردن به رژيم غذايي هستند، چرا که با وجود حجم کم خود، مقدار زيادي مواد مغذي دارند.
دليل اين امر آن است که با حذف آب از خوراکيها مواد مغذي و فيبر بيشتري در ماده غذايي تجمع مييابد. براي مقايسه نيمي از يک فنجان زردآلوي خشک حاوي ۴.۷ گرم فيبر است اما نيمي از همان فنجان زردآلوي تازه تنها ۱.۶ گرم فيبر دارد.
ميوههاي خشک همچنين منابعي غني از آنتياکسيدانها و "ويتامين B فولات" هستند. اما نکتهاي که نبايد فراموش کرد آن است که قندهاي طبيعي نيز به همين ميزان بيشتر در ميوههاي خشک تجمع يافتهاند.
اطمينان حاصل کنيد که در هر وعده غذايي دست کم دو يا مقدار بيشتري منابع فيبر مصرف کنيد. گياهاني چون اسفناج، سيب، جو، توفو، نخود و آجيلها حاوي فيبر زيادي هستند.
بنا بر گزارش سي ان ان، به طور حتم خارج از رژيم غذايي راههاي ديگري نيز براي حفظ سلامت به ويژه در فصل آنفلوانزا وجود دارد. از جمله اين راهها ميتوان به نوشيدن کافي آب، داشتن خواب کافي، دريافت واکسن آنفلوانزا، شستن مرتب دستها و اجتناب از تماس دستها با صورت اشاره کرد.
بازار