مهر/ کيانوش جهانپور سرپرست مرکز روابط عمومي و اطلاع رساني وزارت بهداشت، گفت: با توجه به اوضاع جوي و بارندگيهاي اخير در فصل بهار رويش قارچ خودرو طبيعتاً افزايش يافته و برخي از افراد ممکن است از اين قارچها استفاده و يا افرادي براي تأمين معاش به چيدن قارچهاي خودرو و فروش آنها اقدام کنند.
وي با تأکيد بر اينکه تشخيص قارچ سمي از قارچ خوراکي بر اساس ظاهر براي اغلب افراد دشوار بلکه ناممکن است، افزود: در واقع معيار تشخيص دقيقي بر اساس ظاهر وجود ندارد و متأسفانه بخشي از قارچهايي که در طبيعت بوده و افراد استفاده ميکنند سمي است و هر ساله صدها نفر مسموم و متأسفانه تعدادي از هموطنانمان در اثر مصرف اين قارچها فوت مينمايند، تعدادي کانديد پيوند کبد ميشوند و دهها نفر نيز دچار عوارض تأخيري ناشي از مصرف اين قارچها ميشوند.
جهانپور با بيان اينکه مسموميتهاي ناشي از مصرف قارچ بر اثر مصرف قارچهاي غيرخوراکي و خودرو بوده، گفت: با توجه به اينکه تشخيص اين قارچها سخت است، اکيداً توصيه ميشود از قارچهاي خودرو و فلهاي استفاده نشود و مردم از قارچهاي داراي بستهبندي مشخص و مجوز بهداشتي استفاده کنند.
وي تأکيد کرد: خطر مسموميت قارچهاي سمي را هر سال داريم و هشدار آن هم داده شده و امسال هم با توجه به نزولات آسماني پيش بيني ميشود رويش اين قارچها در طبيعت بيش از سالهاي گذشته باشد و توصيه ما اين است که مردم فقط از قارچهاي خوراکي مجاز عرضه شده در مکانهاي مجاز استفاده کنند.
جهانپور در خصوص علائم مسموميت گوارشي ناشي از مصرف قارچهاي سمي، گفت: تهوع، استفراغ، سرگيجه، دل درد، کاهش هشياري، ضعف عضلاني، تشنج و زردي و…، از علائم اين نوع مسموميت است.
پيشگيري از مسموميت با قارچهاي سمي
- از مصرف قارچهاي خودرو و يا جمع آوري شده توسط افراد عادي که به صورت فلهاي عرضه ميشوند، خودداري کنيد.
- شناسايي انواع خوراکي قارچ از انواع سمي تنها بر اساس خصوصيات ظاهري مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه شناسي امکان پذير است. بنابراين به توصيههاي برخي از افراد عادي در تشخيص انواع سمي از انواع خوراکي قارچ توجه نکنيد.
- مصرف قارچها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي نشان دهنده غير سمي بودن قارچ براي انسان نيست.
- برخي از روشها و معيارهاي سنتي مانند: تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ معيار علمي و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.
- هر چند در برخي موارد حرارت برخي از مواد سمي موجود در قارچها را از بين ميبرد، با اين وجود برخي از سموم موجود در قارچها مقاوم به گرما بوده و در اثر فرآيندهاي آماه سازي غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخريب کامل مواد سمي موجود در قارچ نيست.
- در صورت بروز علائم و نشانههاي گوارشي به صورت تأخيري (۱۲-۵ ساعت پس از مصرف خوراکي قارچ)، هر چه سريعتر بيمار را به مرکز درماني تخصصي سم شناسي باليني و مسموميتها منتقل کنيد.
- انتقال سريع بيمار مسموم به يک مرکز درماني تخصصي مسموميتها امکان درمان موفقيت آميز را افزايش ميدهد و هر گونه تأخير در اين امر سبب افزايش احتمال شکست درمان و حتي مرگ بيمار ميشود. بنابراين با مشاهده علائم و نشانههاي باليني اوليه به ويژه از نوع تأخيري در فردي با سابقه مصرف خوراکي قارچ، از هرگونه خوددرماني و درمان علامتي پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نمائيد.
- در صورت امکان، نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي شناسايي کادر پزشکي در بيمارستان به همراه داشته باشيد.
بازار