
عواملی که عمر شما را کوتاه میکنند
ايسنا
بروزرسانی

ايسنا/ عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد صدوقي يزد گفت: نقش عوامل بيروني مؤثر بر بيماريها مانند عوامل تغذيهاي در بسياري از مواقع کمتر مورد توجه قرار ميگيرد يا اين که بيشتر جنبه رفع تکليف و نمايشي دارد.
دکتر محمد باقر اوليا عدم توجه کافي به «عمر کوتاه کن» بر بيماريها را ضعف پزشکي مدرن، عنوان و اظهار کرد: بيشترين جلوهي پزشکي امروز مبتني بر شناخت بيماري بر اساس آموزههاي کلاسيک، استفاده از تستهاي آزمايشگاهي، تصويربرداري براي تأييد تشخيص يا رد تشخيصهاي افتراقي و تجويز داروي مناسب براي از بين بردن بيماري يا تظاهرات ايجاد شده توسط بيماريهاست.
وي ادامه داد: البته در موارد محدودي در طب مدرن نيز اساس کار بر پرهيز و دوري از عامل بيماري است که اين موارد نيز به ميزان انگشت شمار و صرفاً بر اساس آموزههاي غيربومي و ديکتهاي است.
اوليا افزود: به نظر ميرسد که نقش عوامل بيروني مؤثر بر بيماريها اعم از عوامل تغذيهاي، هوا، تعاملات اجتماعي، معنويات و ديگر موارد در بسياري از مواقع کمتر مورد توجه قرار گرفته است يا اين که حداقل در رفتار عملي مبتني بر مکاتب پزشکي مدرن، بيشتر جنبه رفع تکليف و نمايشي دارد.
اين فوق تخصص روماتولوژي با بيان اين که به نظر ميرسد با توجه به اين که طي سالهاي طبابت با دارو تأثير چندان مثبتي در افزايش کيفيت و طول عمر بيماران مشاهده نشده است، گفت: شرط شروع و ادامه درمان در بسياري از موارد مانند بالا بودن چربي يا قند خون، بايد حذف رفتارهاي نامناسب و عوامل احتمالي ايجاد بيماري باشد.
وي يادآور شد: البته شروع درمان همزمان با اصلاح رفتار ميتواند در بسياري از موارد از جمله حملات قلبي و فشارخون بالا ضروري باشد.
وي در همين راستا افزود: در موارد محدود و فوق استثنا، حذف عامل اصلي مانند ترک سيگار در بيماري "برگر"، حذف گلوتن يا گندم از رژيم غذايي در بيماري "سلياک" و در مواردي حذف انواع غذاها در حساسيتهاي غذايي مانند شير در کمبود لاکتاز در پزشکي مدرن نيز اساسأ مدنظر قرار ميگيرد اما به نظر ميرسد که نقش رفتارهاي نامناسب بخصوص تغذيهاي در ايجاد و درمان بيماريهاي مختلف قابل انکار نيست و نياز به توجه و مراقبت روزمره دارد.
اوليا، مصداق اين موارد را سرفههاي مزمن، دردها و مشکلات استخواني و مفصلي، قلبي، ريوي، گوارشي، سردرد، حساسيتهاي پوستي و مخاطي و کم خوني عنوان کرد و گفت: بيماران در اين موارد هر چند که به انواع پزشکان مراجعه ميکنند و انواع آزمايشها و انواع داروهاي پر هزينه را تجربه ميکنند اما کمتر توسط تيم پزشکي به رفتارهاي روزانه ناصحيح و افراطي بيمار در خوردن يا استعمال لوازم بهداشتي و آرايشي، انواع ادکلنها، مواد شوينده يا سيگار توجه و تاکيد لازم انجام ميشود.
وي معتقد است که نرمال بودن آزمايشات روتين و تکراري که مورد علاقه مردم هم قرار گرفته، ضمن تحميل سنگينترين هزينههاي جاري به اقتصاد درمان، کمترين ارزش پيشگوييکنندگي در آينده سلامت افراد را دارد و رفتارهاي نامناسب، اضافه وزن و عادتهاي تباه کننده حتي در حضور پارامترهاي ظاهري نرمال سلامت مانند فشار خون، قند يا چربي نرمال، «زنگ خطري بزرگ» محسوب ميشوند.
اين فوقتخصص با بيان اين که در ميزان قابل توجهي از بيماران مذکور، رفتارهاي افراطي يافت ميشود، گفت: اين رفتارها به يقين در ايجاد و تشديد بيماري نقش اساسي دارند و با شناخت اين عوامل و حذف رفتارهاي افراطي با کمترين اقدامات تشخيصي و تجويز دارو ميتوان بيمار را معالجه کرد.
وي در رابطه با نقش غذا در بروز بيماريها نيز تصريح کرد: امروزه نقش مصرف غذا بيش از نياز واقعي در التهاب مزمن بدن، تنگي عروق ارگانها بخصوص قلب، پيري زودرس سلولها، اختلال عملکرد زود هنگام ارگانهاي بدن و انواع سرطان بر محققين اين امر آشکار است.
اوليا در پايان با بيان اين که متأسفانه اکثر بيماران مقدار غذاي «مورد علاقه» يا «عادت» خود را به عنوان مقدار غذاي «مورد نياز» به خود تلقين ميکنند يا بهانههاي کمکاري تيروييد و ارثي بودن چاقي را مطرح ميکنند، خاطرنشان کرد: همين موضوع نيز تيم درمان را خسته از بيفايده ديدن تکرار توصيهها کرده و به آسانترين راه حل يعني تجويز دارو متوسل ميکند که همين چرخه معيوب سرچشمه اضافه وزن، ديابت و انواع بيماريهاي ثانويه است.