آخرين خبر/ يکي از حواس پنجگانه ي ما، يعني شنوايي، از طريق گوش ها امکان پذير شده است. به همين دليل حفظ سلامت گوش ها اهميت زيادي دارد. اما وضعيت گوش ها تنها به مسأله ي شنوايي محدود نمي شود و مي تواند به ابعاد ديگري از سلامت ما هم مربوط باشد. براي آنکه بتوانيم از گوش ها و به دنبال آن، از شنوايي و درمجموع سلامتي خود به خوبي مراقبت کنيم، ابتدا بايد بدانيم چه تغييرات و نشانه هايي در حقيقت زنگ خطري براي ما محسوب مي شوند. در ادامه مي خواهيم ببينيم وضعيت گوش ها چه نکاتي را درباره سلامتي بيان مي کند.
۱- چين خوردن لاله گوش
گرچه چين و چروک ها اصولاً نشانه ي بالا رفتن سن هستند، اما چين خوردن لاله گوش مي تواند نشانه ي مشکل مهمي باشد. به ظاهر شدن يک چين اريب در وسط لاله گوش Frank’s sign گفته مي شود و تحقيقات نشان داده اين مسأله مي تواند از نشانه هاي بيماري سرخرگ کرونري باشد. به گمان محققان، اين مسأله ممکن است در اثر متلاشي شدن بافت کشساني اي رخ دهد که در اطراف رگ هاي خوني کوچک هر دو گوش و اطراف قلب وجود دارد. اما اگر شما هم اين چين خوردگي را در لاله ي گوش خود داريد ، لازم نيست وحشت زده شويد. به گفته ي پزشکان، اين تنها يک نشانه است و تنها کاري که بايد انجام دهيد اين است که عادت هاي سالمي در پيش بگيريد، به طور مرتب براي انجام معاينه به پزشک مراجعه کنيد و نسبت به نشانه هاي احتمالي بيماري هاي قلبي مثل تنگي نفس، درد قفسه سينه و ناتواني در انجام ورزش، حساس باشيد.
۲- کاهش شنوايي
کاهش شنوايي فقط روي شنوايي ما تأثير نمي گذارد. تحقيقات زيادي نشان داده بين کاهش شنوايي و افت توانايي شناختي (اختلال در حافظه و تمرکز) و ابتلا به زوال عقل ارتباط وجود دارد. براي مثال، کساني که مشکل شنوايي آن ها در حد متوسط است، در مقايسه با کساني که هيچ مشکل شنوايي اي ندارند، ريسک ابتلا به زوال عقل در آن ها ۳ برابر بيشتر است. گرچه علت اصلي اين مسأله هنوز مشخص نيست، اما دانشمندان اين نظريه را مطرح کرده اند که احتمالاً به دليل مشکلي که در شنوايي رخ مي دهد، مغز تلاش بيشتري براي شنيدن مي کند و اين مسأله باعث تضعيف بعضي قسمت هاي مغز مي شود. يک نظريه ي مطرح شده ي ديگر اين است که فرد به دليل مشکلاتي که در رابطه با شنوايي دارد، دچار انزواي اجتماعي مي شود و اين مسأله او را به سمت مشکلات شناختي و زوال عقل سوق مي دهد.
۳- کاهش شنوايي در يک گوش
کاهش شنوايي در يک گوش مي تواند در اثر هر چيزي، از ضربه يا عفونت گرفته تا تجمع مايعات در گوش داخلي، رخ دهد. اما در موارد نادر، علت اين مسأله مي تواند وجود يک تومور باشد. اين تومور احتمالاً يک غده ي عصبي آکوستيک خوش خيم است که روي عصب هاي گوش داخلي رشد مي کند. رشد تومور در فضاي تنگ و استخواني مجراي شنوايي داخلي باعث وارد آمدن فشار به ساختارهاي مجاور مي شود، يعني عصب هايي که در شنوايي و حفظ تعادل بدن نقش دارند و در موارد نادر، عصب هايي که حرکات صورت را کنترل مي کنند. اين مسأله منجر به کاهش شنوايي، ناتواني در حفظ تعادل، زنگ زدن گوش ها و گاهي کج شدن يا افتادگي صورت مي شود. در صورت تداوم اين نشانه ها، مراجعه به پزشک ضروري است.
۴- زنگ زدن گوش ها
اگر از مشکل زنگ زدن گوش ها رنج مي بريد، بايد بدانيد که اين مشکل نادري نيست و بسياري از افراد اين حالت را با درجات مختلفي تجربه مي کنند. اين مسأله گرچه معمولاً علت ساده اي مثل قرار گرفتن در معرض صداهاي بلند، عفونت گوش يا مصرف بعضي داروها دارد، اما مي تواند نشانه ي مشکل جدي تري هم باشد. مشکلات احتمالي عبارتند از بالا بودن فشار خون يا کلسترول، نوعي بيماري در گوش داخلي به نام منيير، تومور، تغييرات هورموني ناشي از يائسگي و يکي از عوارض دوران بارداري به نام پري-اکلامپسيا. اگر گوش هايتان زنگ مي زنند و اين مسأله روي تندرستي شما تأثير گذاشته، حتماً به پزشک مراجعه کنيد. چون اين مشکل مي تواند فرد را عصبي کند و باعث بي خواب شدن او شود.
۵- خارش گوش ها
اگر گوش هايتان آنقدر مي خارد که هر چه آن ها را مي خارانيد کفايت نمي کند، احتمالاً دچار نوعي عفونت قارچي يا اگزما در داخل گوش هايتان شده ايد. اگر مشکل تان عفونت قارچي باشد، در مجراي گوش تان يک ماده ي سفيد رنگ و پنير مانند جمع مي شود، اما اگزما معمولاً باعث به وجود آمدن پوسته هايي سفيد رنگ مي شود و مجراي گوش و گاهي هم گوش بيروني را به رنگ قرمز در مي آورد. با اين حال، اگر هم مشکل اگزما باشد، خاراندن گوش مي تواند آن را آماده ي عفونت قارچي کند. در هر صورت، هرگز نبايد به خارش گوش هايتان بي توجه باشيد. گرد و غبار و آلودگي ها مي توانند در مجراي گوش انباشته شوند و خارش و ترشح گوش ها را بيشتر کنند و شنوايي فرد را به طور موقت کاهش دهند. نکته اين است که گوش ها نبايد بخارند، بنابراين اگر خارش گوش هايتان چند روز يا بيشتر طول کشيد، حتماً به پزشک مراجعه کنيد.
۶- گوش درد
درد گوش ها ممکن است اصلاً مربوط به گوش ها نباشد. محتمل ترين علت گوش درد، عفونت گوش (گوش داخلي، احتمالاً به دليل سرما يا آلرژي، يا گوش خارجي به دليل ابتلا به بيماري گوش شناگران) يا حتي تجمع و گير کردن جرم در گوش ها است. اما گوش درد مي تواند در حقيقت يک «درد منتقل شده» ناشي از درد دندان ها يا مفصل فک در زير گوش ها، عفونت پيرسينگ، تومور يا حتي گلو درد شديد باشد.
۷- مرطوب و چسبناک بودن جرم گوش ها
باورتان مي شود يا نه، مرطوب و چسبناک بودن جرم گوش ها احتمالا مربوط به پستان ها مي شود. بله درست خوانديد. دانشمندان ژاپني پي برده اند، کساني که جرم گوش آن ها مرطوب و چسبناک است، به دليل جهش ژن ABCC11، ريسک ابتلا به سرطان سينه در آن ها بالا است. گرچه اين به آن معني نيست که شما مبتلا به سرطان هستيد يا حتما به آن دچار خواهيد شد، اما بهتر است از اين نکته آگاه باشيد، به ويژه اگر ريسک فاکتورهاي سرطان سينه را داريد و سابقه ي ابتلا به اين بيماري در خانواده ي شما وجود دارد. اما در مجموع، جرم داشتن گوش ها نه تنها امري کاملا طبيعي است، بلکه براي حفظ سلامت ما هم ضروري است چون جرم گوش ها گرد و غبار و باکتري ها را از مجراي بيروني گوش، خارج مي کند. تجمع جرم در گوش ها ممکن است نشانه ي چرب بودن پوست بدن يا حتي پوسته ريزي آن باشد. جز اين موارد، ارتباط ديگري بين تجمع جرم در گوش ها و سلامت عمومي بدن وجود ندارد.
۸- قرمز شدن گوش ها
قرمز شدن گوش ها مي تواند صرفا ناشي از عصبانيت يا احساس خجالت باشد يا برعکس، دلايل مهم تري داشته باشد. يکي از اين دلايل، تغييرات هورموني ناشي از يائسگي است. گر گرفتگي که يکي از عوارض شايع يائسگي است، اغلب نيم تنه ي بالايي بدن و صورت را درگير مي کند، ناحيه اي که گوش ها را هم شامل مي شود. اگر علت اين مسأله يائسگي باشد، نشانه هاي ديگري هم خواهيد داشت که يکي از آن ها هم به گوش ها مربوط مي شود و آن زنگ زدن گوش ها است. يک علت احتمالي ديگر براي قرمزي گوش ها که مورد چندان رايجي نيست و هم در مردان و هم در زنان رخ مي دهد، سندرم قرمزي گوش ها است. ديگر نشانه ي اين سندرم، احساس سوزش در گوش ها است که مي تواند خفيف يا شديد باشد. محققان همچنين پي برده اند ميان اين سندرم و ميگرن و سردردهاي خوشه اي ارتباط وجود دارد.
۹- غير طبيعي بودن فرم گوش ها يا وجود ضايعات گوشتي روي آن ها
تحقيقات متعددي نشان داده، غير طبيعي بودن حالت گوش ها يا وجود ضايعات گوشتي روي آن ها از زمان تولد، مي تواند نشانه ي مشکلات کليوي باشد. در حقيقت، اگر نوزاد شما چنين نشانه هايي داشته باشد، ممکن است به تجويز متخصص اطفال از فرزند شما آزمايش کليه گرفته شود.
۱۰- بي حس شدن گوش ها
بي حس شدن گوش ها به خودي خود نشانه ي نگران کننده اي نيست، اما اگر با نشانه هاي ديگر همراه باشد، نبايد به آن بي توجه بود. براي مثال، اگر اين نشانه ها، ضعف در دست ها، افتادگي صورت و سخت شدن صحبت کردن باشد، احتمالا دچار سکته ي مغزي شده ايد و بايد فورا با اورژانس تماس بگيريد. يا اگر علاوه بر اينکه گوش هايتان بي حس شده، سرگيجه داريد، شنوايي تان کم شده و گوش هايتان زنگ مي زند، احتمالا دچار بيماري منيير شده ايد که يکي از عوامل کاهش شنوايي است. بي حس شدن گوش ها همچنين مي تواند نشانه ي آن باشد که ديابت خود را به خوبي کنترل نمي کنيد و ممکن است اين مسأله با بي حسي يا سوزن سوزن شدن دست ها و پاها همراه باشد، حالتي که به آن نوروپاتي محيطي گفته مي شود. بي حس شدن گوش ها البته مي تواند نشانه ي مشکل نه چندان جدي اي، مثل يک آسيب عصبي، عفونت يا انباشت و گير کردن جرم گوش ها باشد.
بازار