کيهان/ شايد الان هم در بسياري از روستاها افرادي باشند که بالاي 100 سال عمر دارند و حتي يک بار لب به روغن نباتي يا کارخانهاي نزده باشند. اما صحيح و سالم به زندگي خود ادامه ميدهند. واقعيت اين است که مصرف دنبه با شرايط شهرنشيني و بيتحرکي اصولي دارد که اگر رعايت شود ميتوان از خواص خوب آن بهرهمند شد.
براي مثال مداومت مصرف دنبه براي کساني که فعاليت بدني مناسبي ندارند و بيتحرک هستند، ميتواند منجر به گرفتگي عروق و بيماريهاي قلبي شود.
بسياري از متخصصان طب سنتي نيز معتقدند اگر روغن دنبه به روشهاي صحيح تهيه شود، ميتواند داراي کمترين مضرات براي بدن باشد. بطور مثال پياز و ترکيباتي که به دنبه گوسفند اضافه ميشود تا بوي بد دنبه را از بين ببرد آن را اصلاح هم ميکند يعني لزجي و غلظت آن را از بين ميبرد و مانع رسوب آن در رگها ميشود.
خواص دنبه از نگاه طب سنتي
متخصصان طب سنتي ميگويند مصرف روغن دنبه کلسترول را پايين ميآورد و باعث چاقي هم نميشود.
مصرف روغن دنبه باعث شفافيت پوست ميشود. همچنين براي پاک شدن تيرگيهاي حاشيه صورت روغن دنبه گزينه مناسبي است. يک وعده غذايي با روغن دنبه سه برابر غذا با روغنهاي ديگر انرژي و قوت دارد.
همچنين روغن دنبه عصاره 60 تا 70 نوع چربي گياه است. چون گوسفندان گياهان مختلفي را ميخورند.
روغن دنبه براحتي از ظروف پاک ميشود. اما روغنهاي نباتي و مايع علاوهبر شوينده نياز به سيم و پاککننده قوي هم دارند. حال تصور کنيد اين روغنها با رگهاي شما چه ميکنند!
همچنين از خواص روغن دنبه لاغري و تناسب اندام است. يکي ديگر از خواص روغن دنبه، درمان افسردگي است. براي شادابي پوست هم روغن دنبه غوغا ميکند. مخلوط دنبه با خرما براي رفع کمر دردهاي سياتيکي و رفع درد مفاصل بسيار مفيد است.با اين وجود مصرف روغن دنبه براي افراد کمتحرک، سالمندان و بيماران قلبي توصيه نميشود.
دنبه روغني ايدهآل براي سرخ کردنيها
طبع روغن دنبه گرم است و به همين دليل مصرف آن براي بسياري از بيماريها مفيد است، چرا که در طب سنتي اعتقاد بر اين است که خوراکيهاي با طبع گرم براي سلامت انسان مفيدترند. روغن دنبه بسيار آسانتر از روغنهاي نباتي جامد و مايع، هضم و جذب بدن ميشود و مصرف به اندازه و صحيح آن باعث کنترل چربي خون شده، علاوهبر اينکه اين روغن، يکي از روغنهاي ايدهآل براي سرخ کردن غذاهاست.
روغن دنبه باعث کاهش کلسترول بد خون و افزايش کلسترول خوب ميشود، با اين وجود بايستي توجه داشت به دليل دارا بودن مقادير بالايي از اسيدهاي چرباشباع، افراط در مصرف آن براي بيماران قلبي و افراد داراي کلسترول بالا بايستي بايد با احتياط همراه باشد.
ايجاد تناسب اندام از خواص روغن دنبه است. متخصصان طب سنتي معتقدند مصرف روغن دنبه به کاهش وزن و لاغري افراد چاق و چاق شدن افراد لاغر کمک ميکند.
روغن دنبه سرشار از مواد مغذي و انواع مختلف ويتامينها و اسيدهاي چرب گياهي است، چرا که غذاي گوسفند از گياهان مختلف است، از اين رو استفاده از روغن دنبه باعث تقويت قواي بدن، استخوانسازي و بالا بردن توان بدن در مقابله با بيماريهاي مختلف ميشود.
يکي از خواص روغن دنبه که در طب سنتي به آن تاکيد شده است خاصيت ضدافسردگي اين روغن است. روغن دنبه خاصيت سمزدايي دارد و ميتوان از آن به همراه روغن حيواني براي تنقيه و پاکسازي رودهها استفاده کرد.
طرز تهيه روغن دنبه بدون بو در طب سنتي
به منظور تهيه روغن دنبه بدون بو، ابتدا مقداري دنبه تازه گوسفندي را به قطعات ريز خرد کنيد و به مدت يک شب آن را در آب نمک رقيق قرار دهيد. سپس دنبهها را آبکش نموده و در قابلمه بريزيد و به آن بسته به حجمش، يک تا دو ليوان آب اضافه کنيد و آن را بر روي حرارت ملايم قرار دهيد تا به صورت سوزني و آهسته داغ شود.
براي گرفتن بوي دنبه، ميتوانيد از ادويه و مواد خوشبو مانند پياز، هل، دارچين، گلاب يا پوست پرتقال و امثال آن استفاده کنيد. سپس بعد از آماده شدن آنرا از صافي رد کنيد تا شفاف شود. توجه داشته باشيد، تفاله مانده از تهيه روغن دنبه اگر نسوخته و سياه نشده باشد، خوردن آناشکالي ندارد، ولي مصرف دنبه سوخته باعث توليد خلط بد در بدن ميشود.
ديدگاه طب جديد درباره روغن دنبه
بر اساس نظرمتخصصان تغذيه، يکي از انواع چربيهاي منعقد شده که به شحم معروفند، دنبه است. چربيهاي منجمد که به دليل کثرت اجزاي عرضي به حالت جامد در آمدهاند، براي تغذيه مناسب نيستند. مصرف نابهجا و بيش از حد روغن دنبه در افرادي که قوه هاضمه آنان قوي نيست، ميتواند منجر به آسيبهاي جسمي و روحي شود. بايد ديد که چه ماده غذايي کجا و چگونه استفاده ميشود اسکيموها هم از روغن دنبه استفاده ميکنند و عمر طولاني هم دارند، اما براي زندگي مدرن اين نوع روند غذايي جز افزايش آمار بيماريهاي قلبي و افزايش کلسترول و فشار خون بالا چيز ديگري به همراه ندارد.
بازار