بهداشت نيوز/ شناکردن از ورزشهاي مفيد است که با آغاز فصل گرما، ميزان مراجعه علاقه مندان به استخرها بيش از ۵۰ درصد افزايش مييابد.
گاه افزوده شدن موادي همچون مو، چربي، عرق، ادرار و غيره به آب به تهديدي براي سلامت ديگر مراجعه کنندگان تبديل ميشود که به منظور جلوگيري از بيماري بايد به معيارهاي بهداشتي که براي استخرهاي شنا براساس درجه اهميت تدوين شده بها داده شود.
صافي و شفافيت آب استخر، درجه حرارت، مقدار کلر آزاد و باقي مانده و ميزان موجودات ذرهبيني بخشي از نکاتي است که نشان دهنده سلامت و يا آلوده بودن آب استخرها به شمار مي رود.
تا زماني که ميزان «pH » و کلر آب استخر به درستي تنظيم شده باشد، مواد گندزدا بيشتر ميکروبهاي بيماري زا را از بين خواهند برند، اما گاه ابتلا به برخي بيماريها که مشکلات پوستي شايعترين آن است موجب ازبين رفتن علاقه و خاطرهاي ناخوشايند نسبت به اين ورزش آرامبخش ميشود، بيماريهاي که از عدم بهداشت فردي و يا ناآگاهي ناشي ميشود و ميتواند جمعيت بالايي از مراجعه کنندگان به استخرها را مبتلا کند که در اين صورت رعايت اقدامات احتياطي اهميت دو چندان دارد.
**بروز بيماريهاي عفوني پوستي در محيط مرطوب احتمال دارد
يک متخصص پوست و مو و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه به ايرنا، گفت: رعايت بهداشت فردي به ويژه در فصول گرم سال از اهميت دوچندان برخوردار است چرا که ابتلا به بسياري از بيماريهاي عفوني و قارچي در اين مقطع زماني بالا ميرود.
دکترعلي ابراهيمي ادامه داد: اين بيماريها در محيط مرطوب به ويژه به هنگام تعريق پوست بدن در زيربغل، کشاله ران و فضاي انگشتان بين پا ممکن است شيوع بالاتري داشته باشد.
وي معتقد است، هنگامي که فرد با اين مشخصات وارد فضاهاي عمومي همانند استخرها ميشود اين عفونت را به افراد ديگر انتقال ميدهد.
اين متخصص پوست و مو ادامه داد: از سوي ديگر ممکن است اين افراد در نقاط مختلف بدن داراي بيماريهاي عفوني باشند که ميتوانند آن را در تماس با ديگر افراد انتقال دهند.
**استفاده از وسايل شخصي مشترک و ابتلا به عفونت
وي در خصوص راه پيشگيري اظهار داشت: در گام نخست فرد بايد به اين باور برسد تا هنگامي که مشکل و ضايعه پوستي قابل سرايت دارد در زمينه استفاده از محيطهاي ورزشي عمومي رعايت و احتياط کند و از سوي ديگر پرسنل استخر در صورتي که ببينند فرد به بيماري خود آگاهي ندارد و يا بي اهميت است بايد تذکرات لازم را به او بدهند.
ابراهيمي اضافه کرد، خوشبختانه با ورود فن آوري هاي جديد، آب استخرها ضدعفوني ميشود و ميزان عفونتها تا سطح بالايي کاهش ميدهد، اما افراد بايد بدانند استفاده از وسايل شخصي مشترک در استخرها ميتواند ريسک ابتلا به عفونت را افزايش دهد.
**زگيل پا
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه، از زگيل پا به عنوان بيماري ديگر که ممکن است در استخر و مکانهاي ورزشي پيدا شود ياد کرد.
ابراهيمي ادامه داد: گاه ويروس زگيلي که در کف پا ايجاد ميشود در محيطهاي مرطوب همانند لبه استخر وجود دارد و افرادي که در آن مکان رفت و آمد ميکنند اگر خراش و يا زخمي داشته باشند اين ويروس راحت به بدن آنان منتقل ميشود که افراد مبتلا بايد قبل از ورود به فضاهاي ورزشي مشترک، درمان کامل را انجام دهند.
**آب استخرها سالانه يک بار عوض ميشود
در ادامه رئيس هيات شنا، شيرجه و واترپلو استان کرمانشاه به ايرنا گفت: حجم آب در استخرها آنقدر وسيع است که نميتوان مدام آن را تعويض کرد و معمولاً آب در اکثر استخرها سالانه يکبار عوض ميشود.
پيمان جاويدان با بيان اينکه نظارت بر رعايت و نکات بهداشتي توسط کارشناسان اداره بهداشت اعمال ميشود، افزود: از همين رو استخرها به صورت مستمر ايزوله و تصفيه ميشوند و کلرزني و استفاده از آن صورت ميگيرد.
**استان کرمانشاه ۴۰ استخر دارد
وي اضافه کرد: هم اکنون ۲۷ استخر در کرمانشاه و ۱۳ استخر ديگر در شهرستانهاي استان وجود دارد و در فصل گرما ۶۰ تا ۷۰ درصد با افزايش مراجعه کننده مواجه ميشويم.
جاويدان درخصوص تعرفهها نيز افزود: براساس تعرفههاي اعلام شده، کمترين مبلغ بليط به استخرهاي درجه سه مربوط است که ۲۰ تا ۲۷ هزار تومان است.
**کرمانشاه چه تعداد مربي شنا دارد؟
جاويدان از وجود ۵۵ مربي مرد و ۹۴ مربي زن خبر داد و گفت: اين افراد در دوره بازآموزي شرکت کردهاند و مجوز کار دارند ولي تعداد مربيان شناي استان بيش از ۲۵۰ نفر است.
در پايان کارشناس مسوول مرکز بهداشت کرمانشاه در گفت و گو با ايرنا، اظهار داشت: با آغاز فصل گرما و شروع اوقات فراغت نوجوانان و جوانان نظارتها بر استخرها افزايش مييابد.
بهمن خداداديان از وجود ۲۱ استخر فعال در کرمانشاه خبر داد و افزود: نظارتها در زمينه رعايت اصول بهداشت محيطي از ورودي استخر که همان رختکن است، آغاز ميشود، رختکن بايد به صورت مداوم نظافت شود، قفل مشخص داشته باشد و گندزدايي در کف و رختکنها بايد انجام شود.
وي ادامه داد: پس از آن نظارتهاي بهداشتي به دوش و سرويسهاي بهداشتي ميرسد که بايد اصول بهداشت محيط در آن رعايت شود، که همان نظافت مستمر، گندزدايي و استفاده از مواد شوينده مناسب به همراه مديرت پسماند است.
**بيماران مبتلا به بيماريهاي پوستي و عفوني وارد استخر نشوند
خداداديان افزود: پس از آن به قسمت ورودي آب استخر که بخش کلر است مي رسيم که بايد از ورود افراد مبتلا به بيماري و قارچ پوستي، دمل چرکي و يا داراي خالکوبي جدا خودداري شود و اين افراد بايد در بخش ورودي بررسي شوند و اگر فردي با اين علايم در استخرها وجود داشت بايد با وي برخورد شود.
**شاخصههاي سلامت آب بررسي ميشود
وي به کنترل آب در زمينه رنگ و کدورت نيز اشاره کرد و افزود: آب بايد شفاف باشد و ميزان کلرباقيمانده، دماي مناسب آب و تهويه محيط بررسي ميشود.
وي از جعبه کمکهاي اوليه و اتاق احيا به عنوان اولويت ديگر در بازديدها ياد کرد و گفت: از سوي ديگر بوفههاي عرضه مواد خوراکي در استخرها بررسي ميشود و مواد خوراکي خارجي بايد حتماً مجوز داشته باشند و نظارت بر موتورخانه و بررسي سطح انفجار نيز انجام ميشود و کپسولهاي اطفاي حريق بايد تعبيه شود.
وي با بيان اينکه استخرها ديگر حق استفاده از کلر را ندارند، افزود: هم اکنون از پودر کلر در اين مکانها استفاده ميشود.
اين مسوول يادآور شد، از نظر ميکروبي و شيميايي کار نمونه برداري از آب استخرها را نيز انجام داده و به آزمايشگاه منتقل ميکنيم که از نظر شيميايي وضعيت فلزات سنگين و بحث نيترات آب و از نظر ميکروبي برخي از بيماريها که ميتوانند منجر بيماري رودهاي و گوارشي، انگلي و قارچي شوند ارزيابي ميشود که به آموزش و برخورد اقدام ميشود.
وي به صدور حکم پلمب يکي از استخرهاي کرمانشاه در روزهاي اخير اشاره کرد و افزود: با متخلفان به دليل تهديد سلامت عمومي، به طور قطع برخورد ميشود.
بازار