بهداشت نيوز/ سکنجبين (سرکه انگبين) و شربتهاي تهيه شده از آن، از دو جزء با کيفيتهاي سرد و گرم (سرکه و عسل) تشکيل شده است. اين موضوع باعث شده که با تغيير در نسبتهاي مواد تشکيل دهنده آن، بتوان طبع سکنجبين را متناسب با هر نوع طبعي تغيير داد و به اين طريق مصرف آن براي همه مزاجها مفيد است. همچنين ميتوان با افزودن انواع گياهان معطر و خوشطعم همانگونه که در منابع طب سنتي ذکر شده، انواع متنوعي از اين نوشيدني را براي ذائقهها و طبايع مختلف تهيه کرد. براي آشنايي با طبع سکنجبين و بايدها و نبايدهاي مصرف اين شربت پرخاصيت با ما همراه شويد.
طبع سکنجبين چگونه است؟
سکنجين معمولا از ترکيب سرکه و عسل يا شکر تهيه ميشود و نوع ساده آن مزاج گرم و خشک دارد. در طب سنتي، شربت سکنجبين را بر اساس يک جزء پايه شيرين يا حلو و يک جزء پايه ترش يا حامض که بر اساس نوع بيماري انتخاب ميشود، تهيه ميکنند.
براي بخش ترش سکنجبين ميتوان از انواع سرکههاي انگوري، سرکه سيب و ساير سرکهها و يـا از تمر هندي، آبليمو، آبنارنج و ... استفاده کرد. حتي ميتوان از يک سرکه مانند سرکه انگوري با درجات مختلف ترشي، انواع سکنجبين را تهيه کرد. براي بخش شيرين نيز از عسل، شکر سرخ، شکر سفيد، شيره و امثال آن ميتوان استفاده کرد.
از اين رو با توجـه بـه انتخاب اين اجزا ميتوان سکنجبينهاي متنوع با طبعهاي مختلف و کاربردهاي متفاوت تهيه کرد. چنين تنوعي در سکنجبين باعث شده که بتوان آن را براي فصول و مزاجهاي مختلف در افراد سالم بهعنوان يک نوشيدني مناسب توصيه کرد.
مصرف سکنجبين بر اساس طبع چگونه است؟
مصرف سکنجبين براي درمان بيمارهاي بلغمي، بازکردن انسداد عروق، تقويت کبد و معده و تبهاي مزمن با نسبت برابر سرکه و عسل صورت ميگيرد.
سکنجبين براي گرم مزاجها
شربت سکنجبين براي افراد داراي مزاج گرم بايد مقدار سرکه اش بيشتر باشد. شربت سکنجبين نعنايي، سکنجبين با عرق کاسني و شربت سکنجبين و خيار از بهترين انواع سکنجبين براي افراد گرم مزاج مزاج صفراوي و دموي) است که علاوه بر خنک کردن کبد، قلب و رفع تشنگي اندامها، به سادگي سموم بدن را از طريق کليهها دفع ميکند.
سکنبين براي سرد مزاجها
شربت سنجبين براي مزاجهايبلغمي و سوداوي، بايد ميزان عسل آن خيلي بيشتر در نظر گرفته شود. همچنين سکنجبيني که با شيره انگور يا شيره خرما تهيه شود نيز براي اين افراد مناسب است.
سکنجبين را با چه غذاهايي بايد خورد؟
به طور کلي بيشترين نحوه مصرف سکنجبين خوردن آن همراه با کاهو است که سردي طبع کاهو را تعديل ميکند. از خواص کاهو سکنجبين ميتوان به رفع کم خوني، افزايش اشتها، سمزاديي و تقويت معده و کبد اشاره کرد.
سکنجبين به صورت شربت تهيه شده با آب خنک نيز از نوشيدنيهاي دلچسب تابستاني است که گرمي و عطش را کاهش داده، در بهبود مشکلات گوارشي، دفع صفرا و تعديل مزاج موثر است.
در صورت استفاده دارويي از سکنجبين آن را با تخم گياهان، عرق نعنا، رازيانه، آب زرشک و عرق کاسني ميتوان ترکيب و طبق نظر متخصص طب سنتي مصرف کرد.
سخن پاياني
همانطور که گفته شد، طبع سکنجبين بر اساس تنوع در اجزاي پايه ساخت آن و نسبت اجزاي ترش و شيرين به کار رفته در تهيه سکنجبين تعيين ميشود که باعث تغيير در طبيعت نهايي آن و در نتيجه نحوه و شدت اثر درماني آن ميشود. بنابراين در صورتي که قصد مصرف سکنجبين براي درمان را داريد حتما از ترکيبات تشکيل دهنده آن مطلع شويد.
بازار