ايسنا/ شکستگي تنشي استخوان به ترکهاي ريز و کوچک روي استخوان گفته ميشود که بر اثر فشارهاي مکرر و اغلب از استفاده بيش از حد از استخوانها همچون بالا و پايين پريدن يا دويدنهاي طولاني مدت ناشي ميشود.
همچنين در برخي مواقع استخواني که استحکام خود را بر اثر بيماريهايي از جمله پوکي استخوان از دست داده با انجام عاديترين حرکات دچار شکستگي تنشي ميشود.
اين نوع از شکستگي بيشتر در استخوانهايي از بدن همچون پا و ساق پا مشاهده ميشود که وزن بدن را تحمل ميکنند و همچنين احتمال اينکه تمامي افراد شکستگي تنشي را تجربه کنند، وجود دارد.
علائم
در ابتدا، فردي که دچار شکستگي تنشي شده باشد درد ناچيزي را تجربه ميکند اما شدت آن با گذشت زمان بيشتر ميشود. به طور معمول اين احساس درد در ناحيه آسيب ديده وجود دارد و هنگام استراحت برطرف ميشود. همچنين احتمال ورم در محل درد وجود دارد.
زمان مراجعه به پزشک
درصورتيکه شدت درد افزايش پيدا کند يا حتي هنگام استراحت ادامه داشته باشد مراجعه به پزشک ضروري است.
دلايل
شکستگي تنشي اغلب از افزايش ميزان يا شدت فعاليت بدني ناشي ميشود. استخوانها به تدريج و از طريق بازسازي با ميزان فشاري که بر آنها وارد ميشود، سازگار ميشوند. بازسازي فرايند طبيعي است که همزمان با افزايش فشار بر استخوان سرعت پيدا ميکند. در زمان بازسازي بافتهاي استخواني از بين رفته و مجدد ساخته ميشوند.
استخوانهايي که در معرض فشار غيرعادي و بدون داشتن فرصت کافي براي بهبود قرار ميگيرند، سلولها را سريعتر از آنچه بدن ميتواند جايگرين کند، بازجذب ميکنند که در نتيجه مستعد شکستگي تنشي ميشوند.
فاکتورهاي خطرزا
- برخي انواع ورزشها: شکستگي تنشي در افرادي که در ورزشهايي از قبيل دو ميداني، بسکتبال، تنيس يا ژيمناستيک فعاليت دارند بيشتر رايج است.
-
افزايش فعاليت بدني: افرادي که به طور ناگهاني ميزان فعاليت بدني خود را افزايش داده و از سبک زندگي کم تحرک به انجام فعاليتهاي بدني شديد رو ميآورند مستعد شکستگي تنشي هستند.
-
جنسيت: زنان در معرض فزاينده اين نوع شکستگي هستند.
- مشکلات در پاها: افرادي که کف پاي صاف دارند بيشتر احتمال دارد دچار شکستگي تنشي شوند.
-
ضعيف شدن استخوانها: بيماريهايي از قبيل پوکي استخوان موجب ميشود استخوانها استحکام خود را از دست داده و احتمال شکستگي تنشي بيشتر ميشود.
- سابقه شکستگي تنشي: تجربه يک شکستگي تنشي يا بيشتر احتمال شکستگي مجدد را افزايش ميدهد.
- کمبود مواد مغذي: اختلالات تغذيهاي و کمبود ويتامين D موجب ميشود استخوان در معرض اين نوع شکستگي قرار گيرند.
عوارض شکستگي تنشي
به گزارش سايت مرکز تخصصي "مايو کلينيک"، برخي از شکستگيهاي تنشي کاملا بهبود پيدا نميکند که به درد مزمن منجر ميشود. درصورتيکه عوامل نهفته در بروز آن درمان نشود فرد در معرض شکستگيهاي تنشي بيشتر قرار ميگيرد.
پيشگيري
- اعمال تدريجي تغييرات در هنگام شروع برنامههاي ورزشي
- استفاده از کفش مناسب
- رژيم غذايي صحيح
بازار