باشگاه خبرنگاران/ همانطور که مي دانيد سرطان انواع و اقسام گوناگوني دارد که ممکن است در هر نقطه اي از بدن خودنمايي کند، اما يکي از انواع سرطان هايي که افراد به آن مبتلا مي شوند، سرطان استخوان و مغز استخوان است که قصد داريم شما را با انواع، علائم و علت بروز سرطان مغز استخوان آشنا کنيم.
سرطان استخوان چيست؟
سرطان استخوان يا تومور استخوان به رشد ناهنجار بافت استخواني اشاره دارد که در اثر پيشرفت اين سرطان ، استخوان با بافتي جايگزين ميشود که ممکن است به اندازه آن محکم نبوده و نتيجه آن ممکن است شکسته شدن استخوان باشد.
جالب است بدانيد؛ اکثر تومورهاي استخواني غير سرطاني هستند و به اين تومورها خوش خيم ميگويند و از طرفي به تومورهاي سرطاني، تومورهاي بدخيم گفته ميشود. تومورهاي خوش خيم معمولاً کشنده نيستند. سلولهاي تومورهاي بدخيم استخوان ممکن است از طريق جريان خون يا سيستم لنفاتيک منتشر شده و به نواحي ديگر بدن بروند.
زماني که در استخواني از بدن تومور رشد ميکند ممکن است منشا اين تومور از خود استخوان باشد يا ممکن است منشا آن از بافت ديگري بوده، ولي به علت رشد سلول ها، تومور به استخوان رسيده باشد. اگر منشا تومور خود استخوان باشد به آن تومور اوليه استخوان ميگويند.
شايعترين تومورهاي اوليه خوش خيم استخواني
کيست استخواني
استئوکندروم
تومور ژانت سل
انکندروم
ديسپلازي فيبرو
شايعترين تومورهاي اوليه بدخيم استخواني
ميلوم مولتيپل
استئوسارکوم
سارکوم يوينگ
کندرو سارکوم
بررسي علت بروز سرطان مغز استخوان
اين نمونه از سرطانها اغلب در افرادي اتفاق ميافتد که تحت درمانهاي راديوتراپي و شيمي درماني براي ساير بيماريها باشند. بزرگسالان مبتلا به بيماري پاژه (يک وضعيت غير سرطاني که با توليد سلولهاي استخواني جديد، غيرطبيعي مشخص ميشود) در معرض افزايش خطر سرطان استخوان قرار دارند. علت سرطان مغز استخوان در برخي موارد مربوط به عوامل ارثي است.
سرطان مغز استخوان چه علائمي دارد؟
از علائم سرطان مغز استخوان در کودکان و بزرگسالان درد در استخوان مبتلا به سرطان است. تورم موضعي در يک ناحيه از بدن نيز از علائم سرطان مغز استخوان در کودکان و بزرگسالان است. سرطان استخوان ممکن است استخوان را ضعيف کرده و موجب شکستگي آن شود. خستگي و ضعف شديد و يا کاهش وزن ناگهاني از علائم سرطان استخوان محسوب ميشود. برخي ديگر از علائم سرطان استخوان عبارتند از نازک شدن جدار استخوان و خوردگي استخوان، کم خوني، براق شدن پوست سطح تومور زماني که سلولهاي سرطاني به احشاء داخلي بدن تهاجم ميکنند، ممکن است علائم سرطان استخوان مربوط به آن احشاء هم تظاهر پيدا کنند. مثلا وقتي سرطان استخوان به ريه انتشار پيدا ميکند ممکن است بيمار دچار مشکلات تنفسي شود.
انواع سرطان مغز استخوان
سرطان مغز استخوان براساس نوع سلولهاي آسيبديده دستهبندي ميشود.
۱. مولتيپل ميلوما
مولتيپل ميلوما نوعي از سرطان است که در پلاسماسلها روي ميدهد. پلاسماسلها در مغز استخوان ساخته ميشوند.
۲. لوکميا
لوکميا سرطانهاي گلبول سفيد هستند. گاهياوقات اين نوع سرطانها ميتوانند در انواع گلبولها آغاز شوند.
لوکمياهاي حاد سرطانهايي با رشد سريع و لوکمياهاي مزمن سرطانهايي با رشد آهسته هستند.
انواع لوکميا
چندين نوع مختلف لوکميا وجود دارد:
لوسمي حاد لنفاوي (ALL): اين نوع لوکميا در کودکان بيشتر از بزرگسالان شايع است.
لوسمي حاد مغز استخوان (AML): اين نوع لوکميا در بزرگسالان شايعتر است، اما در کودکان هم ممکن است توسعه يابد.
لوسمي مزمن لنفاوي (CLL): اين نوع لوکميا در لنفوسيتها (نوعي گلبول سفيد) ديده ميشود و در بزرگسالان شايعتر است.
لوسمي مزمن مغز استخوان (CML): اين نوع لوکميا کمياب است. در مغز استخوان آغاز ميشود و به خون و ساير بافتهاي بدن گسترش مييابد.
لوسمي مزمن ميلومونوسيتيک (CMML): اين نوع لوکميا در آن دسته از سلولهاي مغز استخوان يافت ميشود که ديگر گلبولها را ميسازند. عمدتا بزرگسالان را تحتتأثير قرار ميدهد.
لوسمي اطفال: لوسمي اطفال شايعترين نوع سرطان است که کودکان و نوجوانان را دچار ميکند. بيشتر موارد لوسمي اطفال ALL يا AML هستند.
۳. لنفومها
لنفومها سلولهاي سرطاني در سيستم لنفاوي هستند. اين نوع سرطانها ميتوانند در بسياري از جاهاي بدن، ازجمله در مغز استخوان روي بدهند.
انواع لنفوم
دو نوع اصلي لنفوم وجود دارد:
لنفوم غيرهوچکين
نوعي لنفوم که روي لنفوسيتها تأثير ميگذارد. اين سرطانها ميتوانند در هر جاي بدن توسعه يابند و بسياري از انواع مختلف لنفوسيتها را تحتتأثير قرار دهند.
لنفوم هوچکين
لنفوم هوچکين هم نوعي از سرطان است که روي لنفوسيتها تأثير ميگذارد. تفاوت اصلي بين لنفوم هوچکين و غيرهوچکين، وجود نوع مخصوصي از سلول غيرطبيعي به نام سلول ريد اشتنبرگ است.
بازار