بهداشت نيوز/ عروق خوني يا رگها را مي توان به سه دسته شريان (سرخرگ)، وريد (سياهرگ) و مويرگها طبقهبندي کرد و مي توان گفت بيماريهاي مختلف ميتوانند عروق خوني را تحت تاثير قرار دهند.
عروق خوني؛ لولههايي باريک در بدن
عروق خوني به لولههايي باريک در بدن جانداران گفته مي شود که خون را در سرتاسر بدن حمل ميکنند و در حقيقت مي توان گفت؛ شريان ها، همان عروق خوني هستند که خون پر از اکسيژن را از قلب به بافتهاي بدن انتقال ميدهند.
هر شريان يک لوله عضلاني است که از بافتي نازک و داراي سه لايه تشکيل شده است:
اينتيما: لايه داخلي که با بافتي نرم به نام اندوتليوم پوشيده شده است.
مديا:لايهاي عضلاني که به شريانها توان تحمل فشار قلب را ميدهد.
اَدْوِنْتيا: بافتي پيوندي که شريان را به بافت مجاور متصل ميکند.
انواع رگهاي خوني
سرخرگ (شريان)
سرخرگ آئورت که بزرگترين سرخرگ بدن است.
سرخرگچهها که کوچکترين سرخرگهاي بدن هستند.
سياهرگ (وريد)
بزرگسياهرگ که بزرگترين سياهرگ بدن است.
سياهرگچهها که کوچکترين سياهرگهاي بدن هستند.
مويرگ که کوچکترين رگها هستند و بين سرخرگ و سياهرگ قرار داشته و محل مبادله مواد غذايي و مواد زائد ياختهها هستند.
عروق خوني به صورت گروهي کار ميکنند
اگر بخواهيم از لحاظ علمي عروق خوني را تقسيمبندي کنيم، رگهاي بدن به سه دسته شريان (سرخرگ)، وريد (سياهرگ) و مويرگها طبقهبندي ميشوند. اين عروق خوني در تعامل با يکديگر فعاليت ميکنند. زماني که؛ قلب منقبض ميشود، مايع خون به درون شريانها پمپاژ شده تا خون غني از اکسيژن و مواد مغذي، به بافتها ارسال شود. شريانها در نهايت به شاخههاي بسيار ريزتري تحت عنوان مويرگ منتهي ميشوند.
در نهايت اکسيژن و مواد مغذي از طريق مويرگها به سلولهاي بدن ميرسند. وريدها وظيفهاي برعکس شريانها برعهده دارند و خون خالي از اکسيژن را مجدد به قلب برميگردانند.
عروق خونيتان ميتواند محيط کره زمين را طي کند!
عروق خوني بسيار ريز و کوچک هستند، اما اگر بخواهيم از لحاظ «درازا» قياسي انجام دهيم، اندازه عروق خوني انسان نزديک به ۶۰ هزار مايل (۹۷ هزار کيلومتر) خواهد بود. اين اندازهگيري را موسسه ملي سالمندي امريکا (NIA) انجام داده و براي تفهيم درازاي عروق خوني، مثال زيبايي را مطرح کرد.
در طول زندگي يک فرد، يک ميليون بشکه خوني مصرف ميشود!
مايع خون در بدنتان به صورت مداوم در جريان است و پس از مدتي قلبتان مجدد خون جديدي را به بافتهاي بدن پمپاژ ميکند. بر اساس مطالعات مختلف، قلب يک فرد سالم نزديک به هفت هزار کيلوگرم خون را به درون عروق پمپ ميکند. به عبارتي قابل فهمتر، دستگاه گردش خونتان يک ميليون بشکه خوني مصرف ميکند تا جناب عالي تا آخر عمر زنده بمانيد.
بيماريهاي مختلف ميتوانند عروق خوني را تحت تاثير قرار دهند. براي مثال تصلب شرايين (آترواسکلروزيس) باعث سفتي و سختي عروق خوني ميشود و يا عارضه واريس (واريکوز) موجب شل شدن دريچههاي لانه کبوتري موجود در وريدهاي اندامهاي تحتاني بدن ميشود. حتي مويرگها نيز ميتوانند دچار تغيير و تحولات اساسي شوند.
براي مثال يک سندرم بسيار نادر تحت عنوان «نشت مويرگي» باعث ميشود ديواره مويرگهاي خوني حالتي مثل نشتي يک لوله پيدا کنند. بر اساس اين عارضه، فرد رفته رفته دچار کاهش فشار خون ميشود و اندام مورد نظر ممکن است تورم پيدا ک
بر اساس بيان ژنهاي اشتباه و نابههنگام، عروق خوني با گذر زمان و بيشتر شدن سن ميتواند تغييرات اساسي پيدا کنند. به همين خاطر آسيبهاي زيادي ممکن است در زمان کودکي رخ بدهد که والدين از آن بيخبر هستند.
بر اساس گزارش انجمن قلب امريکا، نوجوانان چاق با عارضه فشار خون بالا احتمالا در سن ۳۰ سالگي به بعد، ديواره شريانهايشان ضخيمتر خواهد شد. کشيدن سيگار و ساير مواد مخدر در اسرع وقت ممکن است عملکرد منفي نداشته باشد، ولي در درازمدت بر ريهها و عروق خوني بدن تاثيرات مخربي وارد خواهند کرد. سيگار کشيدن موجب ايجاد زخم و تجمع چربي در بافتِ عروق خوني ميشود.
تنها راه حل براي رفع اين مشکلات در ورزش منظم، تغذيه سالم، حفظ وزن متعادل بدن خلاصه ميشود. در حقيقت بايد براي سلامتي بدنتان تلاش کنيد تا عروق خونيتان نيز تا آخر عمر سالم باقي بماند.
عروق خوني در مغز انسان مثل يک سد عمل ميکند
عروق خوني در مغز مثل يک سد دفاعي عمل ميکند. به اين سد از لحاظ علمي، سد خوني-مغزي گفته ميشود. اين سد، شبکهاي از عروق خوني است که اجازه ورود و خروج مواد مختلف را به درون بافت مغزي نميدهد و به جز گاز اکسيژن، دي اکسيد کربن، مولکولهاي آب و گلوکز (که يک ماده قندي است)، ماده ديگري از اين سد عبور نميکند.
بازار