ايرنا/ کارشناس مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي شهيد صدوقي يزد توصيه کرد: براي سرخ کردن غذا روغنهاي گياهي را با هم مخلوط نکنيد، نگذاريد ذرات خارجي وارد روغن شوند، به روغن نمک نزنيد و حرارت را ملايم نگه داريد.
علي اکبر کمالي اردکاني روز پنجشنبه با بيان اين که هنگام خريد روغن سرخکردني مانند ساير محصولات غذايي بايد به پروانه بهداشتي ساخت، تاريخ توليد، انقضا و شرايط نگهداري آن توجه شود گفت: با توجه به اينکه مردم نمي توانند کيفيت روغن مصرفي شان را بسنجند بنابراين تنها راه، خريد روغنهايي است که در کارخانههاي داراي پروانه هاي بهداشتي معتبر توليد ميشوند.
وي افزود: همچنين اگر روغن سرخکردني هنگام استفاده ديرتر به نقطه دود رسيد، کيفيت بهتري دارد و در صورتي که پس از استفاده رنگ و ظاهرش کمتر تغيير کرد، نشانه مرغوبيتش است؛ کيفيت روغنهايي که نقطه دود پايينتري دارند و پس از سرخ کردن رنگ و ظاهرشان تغيير چنداني نميکند، بهتر است.
کمالي خاطرنشان کرد: رنگ روغن نشاندهنده سالم يا ناسالم بودن آن نيست و نميتوان آن را شاخصي براي کيفيت روغن دانست.
اين کارشناس مسئول با اشاره به نکات مهم جهت سرخ کردن مواد غذايي توصيه کرد: گام نخست انتخاب صحيح روغن است آن هم روغن مخصوص سرخ کردني که نقطه دود بالايي دارد، اين روغنها قبل از اين که دود کنند و در هوا پخش شوند، ميتوان آن ها را تا درجه بالايي حرارت داد چون وقتي روغن به نقطه دود ميرسد، ترکيب آن شروع به تغيير ميکند و کفهايي روي آن تشکيل ميشود که براي بدن مضر است.
وي با اشاره به حذف اقداماتي که ناخواسته باعث دودکردن روغن مي شود توصيه کرد: براي سرخ کردن غذا روغنهاي گياهي را با هم مخلوط نکنيد، نگذاريد ذرات خارجي وارد روغن شوند، به روغن نمک نزنيد، شعله اجاق گاز را زياد نکنيد و حرارت را ملايم نگه داريد، از طرفي از يک مقدار مشخص روغن چند بار استفاده نکنيد، زمان حرارت دهي به روغن را کم کنيد و بالاخره ظرف روغن را دور از نور و گرما نگه داريد.
کمالي با اشاره به راههاي درست سرخ کردن غذا عنوان کرد: قبل از اين که مواد غذايي را داخل روغن بيندازيد، ابتدا روغن را تا درجه حرارت مناسب گرم کنيد.
وي يادآور شد: نمک زدن به مواد غذايي هنگام سرخ شدن را هم فراموش کنيد، چون اين کار باعث زودتر دود کردن روغن و کاهش عمرش ميشود. همچنين نمک باعث ميشود آب مواد غذايي خارج شود و وقتي مواد در روغن افتاد، روغن به بالا پاشيده شود.
اين کارشناس تصريح کرد: اگر نمک زدن به غذا در حال سرخ شدن عادت هميشگي شماست و اين کار را در ظروف آلومينيومي انجام ميدهيد بايد بدانيد که نمک به کار رفته در غذا باعث تخريب ظروف آلومينيومي و نفوذ آلومينيوم به درون روغن و در نتيجه ايجاد مسموميت در انسان ميشود.
وي همچنين توصيه کرد: از انباشتن زياد مواد غذايي در روغن هم پرهيز کنيد، چون اين کار باعث ميشود حرارت روغن پايين بيايد و قبل از تشکيل لايه عايق به دور غذا، روغن به داخل غذا نفوذ کرده و حاصل کار، غذايي چرب شود.
کمالي ايجاد کف در سطح روغن، تيره شدن روغن، بوي نامطبوع، ظاهر نشدن حباب روي روغن هنگامي که ماده غذايي را به داخل آن مياندازيد و روان نبودن روغن هنگام ريختن آن در ظرف را از مهمترين نشانه هاي روغن هاي فاسد و غيرقابل استفاده برشمرد.
روغن سرخ کردني فقط براي سرخ کردن
اين دکتراي صنايع غذايي خاطرنشان کرد: روغنهايي که براي سرخ کردن استفاده ميشوند، بايد حتما روغن مخصوص سرخ کردن باشند و به هيچ عنوان نبايد از روغن هاي ديگر استفاده کرد، زيرا حرارت بالا باعث ميشود مادهاي سرطان زا در روغن هاي مايع معمولي به وجود آيد که بسيار خطرناک است.
وي توصيه کرد: به هيچ عنوان نبايد از روغن هايي که مورد استفاده قرار گرفتهاند (حتي اگر حالت زلال داشته باشند) مجددا استفاده کرد؛ چنانچه بعد از سرخ کردن روغن، باقيمانده آن به ظرف اصلي برگردانده شود باعث فساد سريعتر روغن سالم قوطي ميشود.
وي اضافه کرد: روغن هايي که در سرخ کنها استفاده ميشود، چنانچه بيش از يک بار حرارت ببينند سلامتشان زير سئوال مي رود و در کل بهتر است افراد به جاي سرخ کردن مواد غذايي از روش هايي همچون آبپز، بخارپز، کباب کردن و يا فر که ضرر کمتري براي بدن دارند، استفاده کنند.
بازار