ايرنا/ رضا اماني روز دوشنبه افزود: با توجه به تجميع جيوه در برخي ماهيها از جمله شوريده، کوسه و اره ماهي به زنان باردار توصيه ميشود که از مصرف اين قبيل ماهيها بهويژه در سه ماه نخست بارداري پرهيز کنند.
عضو هيات علمي دانشکده تغذيه و علوم غذايي دانشگاه علوم پزشکي اصفهان اظهار داشت: مصرف مواد غذايي با ميزان جيوه بيشتر از حد استاندارد در زنان باردار براي رشد جنين، خطرناک است.
وي با اشاره به اينکه ميزان تجميع جيوه در برخي ماهيها بهويژه از نوع شکارچي مانند کوسه و اره ماهي، بالاست، اضافه کرد: تحقيقات مختلف نشان ميدهد که در بين ماهيهاي درياهاي ايران اين موضوع در ماهي شوريده بيشتر نمود دارد.
اماني به تحقيقي که در اين باره انجام داده است، اشاره و خاطرنشان کرد: در اين تحقيق، ميزان جيوه موجود در ماهي شوريده در درياي خليج فارس از ميزان استاندارد سازمان جهاني بهداشت (WHO) بيشتر بود.
ميزان مجاز جيوه با توجه به استانداردهاي سازمان بهداشت جهاني، نيم ميکرو گرم بر گرم است.
به گفته وي، مسائلي مانند آلودگيهاي صنعتي و زيست محيطي در بالا رفتن تجميع عناصر سنگين مانند جيوه در آبزيان تاثير دارد.
اين استاد دانشگاه با تاکيد بر اهميت غذايي ماهي، تصريح کرد: ماهي، منبع پروتئين، ويتامين و امگا ۳ است که مصرف آن ۲ بار در هر هفته و هر بار ۱۲۰ تا ۱۳۰ گرم توصيه ميشود.
اماني با بيان اينکه ماهيهاي آبهاي آزاد، سردابي و پر چرب از جمله قزلآلا، ساردين، شاه ماهي و سالمون داراي اسيد چرب (امگا ۳) بيشتري هستند، گفت: بيشتر ماهيهايي که به اسم سالمون در کشورمان عرضه ميشود، واقعي نبوده و شبيه آن هستند.
وي با اشاره به اينکه مواد غذايي گياهي مانند روغن کانولا، کلزا، سويا و گردو نيز امگا ۳ دارند، خاطرنشان کرد: اما مسئله مهم اين است که امگاي ۳ موجود در آنها بايد در بدن انسان به ۲ نوع ضروري از امگا ۳ ( EPA و DHA ) تبديل شوند که ويژگي مثبت بيولوژيکي (زيستي) را نشان دهند.
اماني با بيان اينکه اين ۲ نوع امگا ۳ فقط در ماهي وجود دارد، افزود: ضريب تبديل اسيد چرب گياهي در بدن به ۲ نوع ضروري مذکور کمتر از ۱۰ درصد است که اين موضوع اهميت مصرف ماهي را بهعنوان منبع سرشار و مطمئني از امگا ۳ نشان ميدهد.
وي اظهار داشت: توان تبديل اسيد چرب امگا ۳ گياهي به ۲ نوع ضروري مذکور در زنان بيشتر از مردان است.
رييس مرکز تحقيقات تغذيه و امنيت غذايي دانشگاه علوم پزشکي اصفهان درباره ميزان اسيد چرب در ماهيهاي پرورشي توضيح داد: اين موضوع منوط به نوع تغذيه ماهي است و با توجه به اينکه در تغذيه ماهيهاي پرورشي بيشتر از منابع گياهي استفاده ميشود ميزان امگا ۳ در آنها کمتر است.
اماني با بيان اينکه ميزان اسيد چرب امگا ۳ در کفشک، سنگ سر و حلوا سياه از ماهيهاي بومي خليج فارس بيشتر است، افزود: اسيد چرب امگا ۳ در کاهش حملههاي قلبي، فشار خون، ريسک افسردگي و شدت بيش فعالي کودکان و بهبود قدرت حافظه و بهره هوشي تاثير بسزايي دارد.
اين استاد دانشگاه بهترين روش طبخ ماهي را کباب کردن، بخار پز و گريل کردن آن خواند و تاکيد کرد: سرخ کردن ماهي به دليل اکسيد شدن اسيد چرب امگا ۳ آن توصيه نميشود.
سرانه مصرف سالانه ماهي در جهان ۲۱ کيلوگرم است که اين ميزان در کشورهاي توسعه يافته بين ۳۰ تا ۳۵ کيلوگرم و در ژاپن به بيش از ۷۰ کيلوگرم در سال ميرسد.
سرانه مصرف ماهي در کشورمان ۱۱ کيلو و ۲۰۰ گرم و در استان اصفهان حدود ۱۰ کيلوگرم است.
بازار